Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

The Bastards Have Landed...

                                                                                   
Λίγο πριν μπω σε Χριστουγεννιάτικο πνεύμα ας ποστάρω κάτι αηδιαστικό αλλά τρελά χαβαλεδιάρικο! Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Peter Jackson είναι κάτι σαν την ώρα του παιδιού. Κι ας αρχίσω από το σενάριο: Εξωγήινοι σκάνε στη γη για να προμηθευτούν ανθρώπινο κρέας για αλυσίδα fast food του πλανήτη τους. Τόσο απλό αλλά αρκετό για να γεννηθεί ένα μεγάλο ταλέντο. Γιατί μπορεί όπως είπα παραπάνω όλη η ταινία να είναι ένας τεράστιος χαβαλές αλλά ο σκηνοθέτης Jackson το έχει πάρει απόλυτα στα σοβαρά! Πέρα από την πλάκα έδειξε από τότε πόσο αφοσιωμένος μπορεί να είναι και κυρίως πόσο διαβασμένος. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει μελετήσει το είδος κι εδώ το τιμάει με το παραπάνω!


Σκηνές αξιομνημόνευτες, ατάκες ξεκαρδιστικές, σπλάτερ και τόση πολύ έμπνευση. Πρόκειται για καθαρά κωμική ταινία. Απλά με την ευκαιρία ανοίγουν μερικά κεφάλια(για να γίνουν ωραιότατα πιάτα με εκλεκτό μεζέ), ρουκέτες εκτοξεύονται, σάτιρα υποβόσκει και ο Peter Jackson σαν χόμπιτ που έχει πιει Red Bull κρατάει δυο ρόλους για τον εαυτό του και γυρνάει γύρω γύρω προσφέροντας γέλιο! Είναι από τις ταινίες που γίνονται ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κάθε πιθανή και κυρίως απίθανη σκηνή βρίσκει τρόπο να χωρέσει. Κι αν αυτό δεν είναι ΓΑ-ΜΑ-ΤΟ, τότε δεν ξέρω τι είναι. Γιατί εδώ δεν υπάρχει μπούσουλας. Μια απλή και γελοία ιδέα και ότι τους ήρθε. Φανερά πολλές σκηνές υπάρχουν γιατί απλά είναι κουλ ή βγάζουν γέλιο. Όμως αυτό στο τέλος δένει και γίνεται ένα άψογο b-movie!


Για να καταλάβεις το epicness της ταινίας απλά θα σου παραθέσω μερικά από τα keywords που έχει γι΄αυτήν στο imdb: Alien, Fast Food, New Zealand, Chainsaw, Throat Slitting, Obscene Finger Gesture, Disembodied Head, Axe Murder, Exploding House, Split In Two, Rocket Launcher, Eating Brains, Machete, Machine Gun, Sheep!!! Άρα πλέον δεν πρέπει να σε πείσω ότι πρόκειται για ταινιάρα. Θα σου πω όμως ότι δεν είναι τόσο αλάνθαστη όσο ο Άρχοντας, ούτε τόσο απερίγραπτα cool όσο το Braindead, είναι όμως διασκεδαστική, αφελής(με την καλή έννοια) και ταυτόχρονα είναι φανερή μια απίστευτη συνέπεια και αφοσίωση από το δημιουργό της. Α και πως το λένε αυτό το catchy οι ηθοποιοί; Περνάνε καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω; Ε παίρνει και λίγα μυαλά κι εντόσθια όπως βγαίνει. Σπλατς! Ανεκτίμητο...


Θα τελείωνα εδώ την ανάρτηση αλλά θέλω να αναφερθώ στην τελευταία προφητική σκηνή. Όπου ο Derek(Peter Jackson) μετά από την επική ατάκα "Suck my spinning steel, shithead!" κάνει ντου με αλυσοπρίονο και κυριολεκτικά μπαίνει μέσα στον εξωγήινο. Σωριάζεται στο πάτωμα καλυμμένος με ότι αηδία μπορείς να φανταστείς και αναφωνεί: "I'm born again!". Κάπου εκεί, ανάμεσα στο σιχαμένο "είναι" ενός εξωγήινου αρχηγού γεννήθηκε ο σκηνοθέτης Jackson. Κι αν τώρα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες της εποχής μας, το χρωστάει στην προσήλωση και την αγάπη για την τέχνη του που ήταν φανερή από τότε.


Επίσης μην κουράζεστε, δείτε το εδώ:



10 σχόλια:

  1. Μου έφτιαξες την μέρα. Αριστούργημα από τα λίγα τούτο ‘δω. Και είμαι σίγουρος, ο Jackson θα επιστρέψει σε αυτό το είδος, που θα πάει. Αφού το έχει μέσα του ο άνθρωπος…

    Καλημέρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριστούργημα δεν θα το έλεγα αλλά πολύ πολύ καλή ταινία. Α και χάρη σε σένα την είχα δει πρώτη φορά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μύρισε χριστούγεννα:) σκέφτομαι τη μέρα τον χριστουγέννων να μαζέψω φίλους και να τους βάλω να δουν jackson και raimi. φοβάμαι όμως ότι δεν με ξαναμιλήσουν.

    επίσης με αρέσει που σε κάθε ανάρτηση λέμε ότι θα επιστρέψει. δύσκολο αλλα ελπίζουμε.

    και ναι είναι αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα ρε, νιώσε λίγο τη ζεστασιά των ημερών! Εγώ θα δω Γκρέμλινς και Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη και Ψαλιδοχέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια χαρά ζεστασιά θα είναι. χριστουγεννιάτικο εφιάλτη βλέπουμε όλοι. και ψαλιδοχέρη. και μονος στο σπίτι.
    επίσης εγώ βλέπω και τη βασίλισσα του χιονιού. ΝΑΙ ΡΕ ΜΕ ΑΡΕΣΕΙ!

    ωραία τώρα κανε ανάρτηση για χριστουγεννιάτικες ταινίες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιμένω τόσο καιρό μπας και βγουν ελληνικοί υπότιτλοι αλλά δεν το βλέπω. Οπότε μιας και μου το θύμισες θα το κατεβάσω με αγγλικούς υπότιτλους αφού είναι από εκείνες τις ταινίες που δεν φημίζονται για τους δύσκολους διαλόγους της. Πολύ γουστάρω που θα το δω! Τέτοιες ταινίες είναι ιδανικές για τα Χριστούγεννα. Βέβαια είμαι και της παλιάς σχολής του τύπου "It's a Wonderful Life". :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αργύρη υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι, ψάξε στο google

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως υπάρχουν. Απορώ που μου είχαν ξεφύγει. Thanks για την πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία τώρα που έχεις και υπότιτλους να το δεις και να περάσεις να μας πεις τη γνώμη σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή