Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Πλάνα αρχείου: Άλλος για ξύρισμα;

                                                                                            

Πραγματικά από τους καλύτερους τίτλους αρχής που έχω δει στη ζωή μου!Σε προδιαθέτει για τη συνέχεια και σε βάζει σε δευτερόλεπτα στο σκοτεινό κλίμα της ταινίας. Και τότε είναι που φτάνει το πλοίο στο λιμάνι...Κουβαλάει βαρύ φορτίο...Φονικό. Και να σκεφτείς ότι είχα σιχαθεί να βλέπω τον Johnny Depp σε πλοίο (μάλλον σε στολή πειρατή τον έχω σιχαθεί!). Οι σκοτεινοί δρόμοι στους οποίους περπατάει, ο τρόπος που στέκεται το κατάστημα της κυρίας Lovett, τα χρώματα, η σκοτεινή φωτογραφία θυμίζουν τον Tim Burton που αγαπάμε...



Δεν χρειάζεται να πω ότι είναι μανούλα σε κάτι τέτοια. Σκηνοθετικά, ίσως να είναι και η καλύτερη ταινία του. Δεν σε αφήνει να βγεις από τη μαγική της ατμόσφαιρα. Αντίθετα βυθίζεσαι όλο και περισσότερο.Μέχρι να ταυτιστείς με τον Sweeney Todd! Σαν χαρακτήρας ο Sweeney Todd αναμφίβολα έχει πονέσει. Αλλά όχι πια! Πλέον το μόνο που θέλει είναι εκδίκηση. Όχι για να λυτρωθεί από τον πόνο, άλλωστε δεν τον νιώθει πια. Θέλει εκδίκηση απλά για την εκδίκηση. Και αυτό είναι το διαφορετικό, αυτό που κάνει τον Sweeney Todd να ξεχωρίζει από τους κεντρικούς χαρακτήρες άλλων ταινιών. Είναι ζωντανός νεκρός, είναι προσηλωμένος στο στόχο του, δεν επικοινωνεί, δεν ακούει και κυρίως δεν βλέπει τίποτα άλλο...



Από την άλλη η Mrs. Nellie Lovett...Του δίνεται ολόψυχα χωρίς να της το ζητήσει. Δεν σκέφτεται αν την εκμεταλλεύεται και είναι εκεί όποια στιγμή της το ζητήσει. Ανιδιοτελώς αν κι έχει κι αυτή το δικό της σχέδιο στο βάθος του μυαλού της... Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι αναμενόμενοι(ή μήπως όχι;). Ο δικαστής είναι ο κλασσικός κακός που γνωρίζουμε. Είναι ο κύριος Μπάμπλ από τον Όλιβερ Τουίστ, η κακιά μάγισσα των παραμυθιών και γενικά είναι ο χαρακτήρας που δεν μας ενδιαφέρει να αναλυθεί. Αυτός που δεν χρειάζεται(και κυρίως δεν θέλουμε) να μάθουμε για ποιους λόγους αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά... Και φυσικά όπως κάθε "Κακός" που σέβεται τον εαυτό του έχει και το τσιράκι του. Φοβερή φάτσα ο τύπος!!Πολύ γέλιο.


Στα υπέρ το μαύρο χιούμορ που είναι διάχυτο χωρίς όμως να γίνεται αυτοσκοπός. Τα τραγούδια μου άρεσαν και δυο τρία μου κόλλησαν!Αντικαθιστούν υπέροχα τους διαλόγους, η μουσική επιβάλλει χωρίς δυσκολία συναισθήματα και γενικά θα βυθιστείς ευχάριστα στην ταινία... Οι ερμηνείες είναι εκπληκτικές.Η Helena Bonham Carter είναι φοβερή όπως πάντα.Υποστηρίζει υπέροχα το ρόλο, όπως και το απαίσιο χτένισμα! Ο Johnny Depp στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του(μαζί με το Libertine ίσως). Πάντα το έλεγα ότι ο Depp σαν ηθοποιός βελτιώνεται συνεχώς. Σε κάθε ταινία είναι καλύτερος από την προηγούμενη και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν για έναν ηθοποιό. Επίσης τον ακούμε πρώτη φορά να τραγουδάει.Και το κάνει πραγματικά καλά!Εγώ τουλάχιστον δεν περίμενα κάτι περισσότερο...

18 σχόλια:

  1. καλησπερα! σε διαβαζω πολυ ενθουσιασμενη και μ αρεσει αυτο γιατι αυτη η ταινια πραγματικα το αξιζει!
    αυτο που λες "Δεν σε αφήνει να βγεις από τη μαγική της ατμόσφαιρα" είναι πολυ σωστο! θυμαμαι να το βλεπω και πραγματικα να το ζω και στο τελος να νιωθω την ανατριχιλα σαν να ημουν εκει μπροστα! πολυ ωραια αναρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eκπληκτικη ταινια,συμφωνω!
    Οντως κ η ερμηνεια του Ντεπ συγκαταλεγεται στις καλυτερες του,(εγω θεωρω οπως σου εχω ξαναπει,το ερμηνευτικο απογειο του ειναι το fear and loathing in las vegas,αλλα και εδω και στη ταινιαρα libertines,ειναι αψεγαδιαστος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Depp είναι ιδανικός στο να ερμηνεύει ιδιόρρυθμες προσωπικότητες. Πάντα είναι καλός. Eνδιαφέρον έχει σε πιο φυσιολογικούς ρόλους.

    Τον περιμένω στο "The tourist" του Von Donnersmarck.

    Το "Libertine" καλά κάνεις και το αναφέρεις γιατί είναι από τις παραγνωρισμένες ταινίες που έχει παίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η καλύτερη ταινία του Burton μετά το Ed Wood. Γκραν γκινιόλ βίας και ρομαντισμού. Πολύ καλός ο Depp, εμένα με ράγισε όμως ο hopelessly devoted έρωτας της λατρεμένς Bonham Carter. Και τι φινάλε, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ""Η καλύτερη ταινία του Burton μετά το Ed Wood""

    αυτό.

    πολύ καλός ο depp αλλα ούτε στο top5 του δεν μπαίνει η συγκεκριμένη ερμηνεία. εντάξει η Bonham είναι θεότητα όπως πάντα άλλωστε.

    επίσης χαίρομαι που άρεσε και σε άλλους το Libertine! τελικά δεν είμαι ο τρελός του χωριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δήμητρα καλησπέρα και καλωσόρισες :) Ναι είμαι ενθουσιασμένη γιατί μπορεί να μην είναι η αγαπημένη μου από τον σκηνοθέτη αλλά τη βρίσκω την καλύτερη του(εγώ όχι μετά το Ed Wood, αλλά μαζί με το Ed Wood).

    Celin όντως πολύ καλός στο Φόβος και Παράνοια αλλά νομίζω εδώ μου άρεσε παραπάνω. Ένα τσακ μόνο :)

    Moody, κι εγώ περιμένω το Tourist αν και στο trailer o Depp δεν με έπεισε.

    Αχιλλέα μου θα σε στεναχωρήσω, αλλά η αλήθεια είναι πως περίμενα πως και πως να της κάνει ένα κουρεματάκι της Helena αλλά δεν το χάρηκα δυστυχώς. Το φινάλε υπέροχο και αποκαρδιωτικό ταυτόχρονα. Από αυτά που μισείς γιατί σε στεναχωρούν αλλά που ξέρεις ότι είναι τα ιδανικά για την ταινία.

    Aldo ο τρελός του χωριού είσαι έτσι κι αλλιώς! Με την πολύ καλή έννοια όμως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και μεγάλος λάτρης των μιούζικαλ δεν με ενθουσίασε όπως περίμενα. Μάλλον το βρήκα λιγάκι υπερβολικό κι επιτηδευμένο, κυρίως λόγω της ψυχρής ιστορίας εκδίκησης. Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί με την Έλενα Μπόνα Κάρτερ να ξεχωρίζει. Στιλιστικά η ταινία ήταν άψογη. Αγαπημένη μου ταινία του Μπάρτον το "Ed Wood".

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με τον Αργύρη, ούτε κι εγώ ενθουσιάστηκα. Ίσως επειδή έχω συνηθήσει στα πολύχρωμα, χαρωπά μιούζικαλ του Hollywood, τί να πω. Πάντως ήταν αρκετά καλή η ταινία. Τρέλα ο Alan Rickman! <3

    Η αγαπημένη μου από Burton είναι "Ο Σκαθαροζούμης" (η καλύτερη ερμηνεία του Michael Keaton). Δεν το βαριέμαι ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαν σενάριο δεν είναι κάτι δυνατό αλλά πρόκειται για κινηματογραφική διασκευή ενός b-musical(ελπίζω να πιάνετε το point μου). Μου άρεσε που με βάση κάτι ποιοτικά μέτριο, ο Burton έφτιαξε ένα μικρό artistic διαμαντάκι.

    With μαζί σου για τον Σκαθαροζούμη. Μπορεί να μην είναι η αγαπημένη μου αλλά την έχω πολύ ψηλά και τη βλέπω ιδιαίτερα συχνά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω δει πολύ Μπάρτον, παλιότερο τουλάχιστον, δεν μου αρέσουν τα μιούζικαλ, αλλά αυτό ήταν πολύ καλό. Η μίξη γκόθικ και μουσικής, με Ντεπ, Κάρτερ και Κοέν...εκπληκτική! Και τα τραγούδια όλα στο δίσκο μου περασμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το χάλασε ΠΑΡΑ πολύ που ήταν musical (ΜΠΛΙΑΧ). 6/10 και πολύ του είναι. Ούτε καν στα 10 καλύτερα του Μπάρτον δεν θα το έβαζα. ΑΥΤΑ! Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωωωω που είχες χαθεί ρε faunt??? Για μιούζικαλ όντως πολύ καλό. Και Jack δεν το χάλασε καθόλου. Έτσι έπρεπε να είναι, εφόσον ήταν διασκευή ενός καλτ μιούζικαλ, απλά εσύ είσαι πολύ άντρας για το είδος(εδώ εγώ είμαι πολύ άντρας για μιούζικαλ, απλά αυτό ήταν κάπως εξαίρεση λόγω ύφους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να απαντήσεις μια φορά χωρίς να ειρωνευτείς χωρίς λόγο δεν μπορείς;!;!; Δεν με νοιάζει που είναι διασκευή από καλτ μιούζικαλ... Τα τραγούδια ήταν σπαστικά και ο Depp δεν έχει ιδιαίτερα καλή φωνή. Αν ήταν καθαρόαιμο θρίλερ εποχής θα ήταν πολύ καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποια ειρωνεία καλέ; Σοβαρά μιλάω! Δεν είναι ο Bauer πολύ άντρας για μιούζικαλ; Καλά δεν τον λες και Chuck Norris αλλά μιούζικαλ δεν μπορώ να τον φανταστώ να βλέπει!

    Αν ήταν καθαρόαιμο θρίλερ εποχής θα έβρισκε μεγαλύτερο κοινό αλλά θα ήταν κάτι που έχουμε ξαναδεί και γενικά και από τον ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σου έχω νέο: Δεν είμαι ο Jack Bauer (όχι αλήθεια). :|

    Και βρικόλακες να φωσφορίζουν στο φως του ήλιου δεν έχουμε δει... τι πάει να πει αυτό; Πως πρέπει να δούμε;!;!; Ωωωχ κάτσε... Dooo'h...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πώς έχω χαθεί; Μέχρι και αναρτήσεις στο μπλογκ μου κάνω (πού και πού)!

    Κι εμένα δεν μου αρέσουν τα μιούζικαλ, όπως είπα,αλλά αυτό δεν στηριζόταν καθόλου σε αυτήν του την ιδιότητα. Η υπόθεση εξελισσόταν πολύ καλά. Και το ότι ο Ντεπ δεν έχει φωνή, δεν λέει και τίποτα. Μια χαρά ακουγόταν στην ταινία, δεν έλεγε και καμιά άρια, απλά την υπόθεση τραγουδιστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "δεν έλεγε και καμιά άρια, απλά την υπόθεση τραγουδιστά."

    Κι αυτό θεωρείται έξυπνο; Διασκεδαστικό; Ωραίο; Τι; Τελείως ηλίθιο είναι να τραγουδάς την υπόθεση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή