Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

The Town

                                                           
Τελικά ο Ben Affleck έχει ταλέντο. Δυστυχώς όχι στην υποκριτική, οπότε τζάμπα μας ταλαιπωρούσε τόσα χρόνια. Στη σκηνοθεσία τα καταφέρνει σαφώς καλύτερα με την τελευταία του ταινία να είναι εξαιρετική. Όχι ταινιάρα, αλλά αναμφισβήτητα καλή. Το The Town με συνεπήρε από την αρχή και η αλήθεια είναι πως ήθελα καιρό να το δω αλλά συνέχεια το ανέβαλα γιατί "εμ εντάξει δεν θα είναι και τίποτα σοβαρό". Τελικά έκανα φρικτό λάθος γιατί είναι παραπάνω από αξιοπρεπής ταινία. Η ιστορία αρχίζει, όταν ο Doug με την ας την πούμε συμμορία του κάνουν μια ληστεία και αναγκάζονται να πάρουν μαζί μια όμηρο για να την αφήσουν όταν πλέον είναι ασφαλείς.


Η ληστεία είναι εντυπωσιακή. Βέβαια στη συνέχεια ανακαλύπτουν πως κάτι πήγε στραβά καθώς η όμηρος είναι πρακτικά γειτόνισά τους κι έτσι ο Doug αναλαμβάνει να την ψαρέψει και να μάθει τι γνωρίζει και τι έχει πει στην αστυνομία (η οποία αστυνομία βρίσκεται ήδη μια ανάσα πίσω τους). Αρχίζει να την ερωτεύεται, ο παιδικός του φίλος και πιο οξύθυμος της παρέας βλέπει τη σοβαρότητα με την οποία ο Doug βλέπει το δεσμό και τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι σχέσεις όπως είναι λογικό είναι τεταμένες. Το παρελθόν επιστρέφει, η φιλία δεν είναι αρκετή για να τους κρατήσει δεμένους και ο Doug σκέφτεται όλο και περισσότερο να φύγει επιτέλους από εκεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά. Κλασσικά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει ένα τελευταίο κόλπο... Ναι τώρα που το κοιτάω είναι προφανές τι γίνεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.


Anyway, δεν έχει και πολύ σημασία γιατί εστιάζει όμορφα στους χαρακτήρες. Αυτοί με τη σειρά τους είναι ρεαλιστικοί, ανθρώπινοι και τα κίνητρά τους εμφανή. Βέβαια ο Ben Affleck ταλέντο δεν έχει αποκτήσει αλλά δεν είναι και ενοχλητικός. Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική και το μόνο που θα ήθελα ακόμη είναι να εμβαθύνει κάπως στην κουλτούρα της περιοχής αυτής, τους ηθικούς κώδικες των ληστών και γενικά περίμενα περισσότερο υπόκοσμο, περισσότερη ατμόσφαιρα. Ίσως την επόμενη φορά τα καταφέρει ακόμη καλύτερα ο Μπεν και εύχομαι τότε να αναλάβει μόνο τη σκηνοθεσία. Α μου άρεσε πολύ και η Rebecca Hall.


10 σχόλια:

  1. Kι εγώ θέλω να τη δω καιρό τώρα και το αναβάλλω συνεχώς. Πάντως και η προηγούμενή του, "Gone baby gone" ήταν αρκετά καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου τη θύμισες και την κυνηγούσα καιρό να την δω. Τώρα βγήκε και σε καλή ποιότητα σε τόρρεντ, οπότε θα την δω σύντομα.

    Ο Άφλεκ δεν με αηδιάζει κιόλας σαν ηθοποιός, αλλά σαν σκηνοθέτης σίγουρα με έχει εκπλήξει. Έχει πολύ ώριμη ματιά, και δεν του φαινόταν. Το "Gone Baby Gone" μου άρεσε πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ μαζί σας για το Gone Baby Gone. Faunt ούτε εμένα με αηδιάζει ο Άφλεκ αλλά σίγουρα δεν είναι καλός ηθοποιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο Ben Affleck έχει ταλέντο στην σκηνοθεσία. Και αυτήν εδώ αλλά και το "Gone Baby Gone" τις βρήκα αρκετά καλές. Πολύ καλή η σκηνοθεσία του και ειδικά στις σκηνές των ληστειών (με διαφορά η καλύτερη ληστεία ήταν αυτή που φορούσαν μάσκες καλογριών). Επίσης κι εγώ θα ήθελα ο Affleck να είχε εκβαθύνει περισσότερο σε θέματα που αφορούν τον υπόκοσμο της περιοχής. Πάντως προς το τέλος πιστεύω ότι το σενάριο της ταινίας παραδόθηκε σε μερικά κλισέ που συναντάς στις περισσότερες ταινίες αυτούς του είδους. Αυτός ο Jeremy Renner πιστεύω ότι έχει μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες. Έχω την αίσθηση ότι ο Affleck πρέπει να είδε πολλές φορές το “Heat” του Μαν, πριν γυρίσει αυτήν την ταινία.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Έχω την αίσθηση ότι ο Affleck πρέπει να είδε πολλές φορές το “Heat” του Μαν, πριν γυρίσει αυτήν την ταινία."

    Και πολύ καλά έκανε. Πρέπει να διδάσκεται με το ζόρι σε όσους θέλουν να γυρίσουν αστυνομική περιπέτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. polu polu polu kalo. stin epomeni an den paizei kai idios...tha einai akoma kalutera.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aldo, ναι!

    Stay tuned guys, το βράδυ(ή το ξημέρωμα ανάλογα τι ώρα θα γυρίσω) θα πέσει ποστ για ταινία που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέτριο το Bronson (6/10). Υπερβολικός ο Hardy, στα όρια της καρικατούρας ο χαρακτήρας. B)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή ταινία!Τρομερή σκηνοθεσία!Ο Άφλεκ δείχνει ότι το χει.Τώρα,ερμηνευτικά δε με χάλασε καθόλου,αλλά σίγουρα ξεχώρισε ο Τζέρεμι Ρέννερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τρομερή δεν θα την έλεγα τη σκηνοθεσία αλλά σίγουρα αρκετά καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή