Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

The End

Lost: Final Episode



Τελευταίο ποστ για το Lost και είναι αφιερωμένο στο απαίσιο φινάλε. Πριν από αυτό όμως θα βάλω ένα βίντεο που μου έστειλε σήμερα ένας πολύ καλός φίλος και που βρήκα εξαιρετικό!


Πάμε τώρα στο περιβόητο φινάλε... Θα το πάρω από την αρχή. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν αρχίσατε να βλέπετε Lost; Ότι είναι όλοι πεθαμένοι μήπως; Ξέρω φτηνό και πολύ Shyamalan-ικό και θα ήταν σαν να φτύνουν τους φανς στα μούτρα. Μαντέψτε λοιπόν... Αυτό ακριβώς έγινε! Νιώθω τυχερή που δεν ανήκω στους καμένους φανς που αγάπησαν το Lost από την αρχή. Νιώθω τυχερή που το αμφισβήτησα τόσες φορές γιατί τελικά απογοητεύτηκα λιγότερο... Μα σοβαρά τώρα; Είναι όλοι πεθαμένοι; Πόση ώρα τους πήρε να το σκεφτούν αυτό; Ο Waaaaaaalt γιατί δεν ψιθύρισε ούτε μία φορά "I see dead people"; Ο Bruce Willis γιατί δεν πέρασε από εκεί;

Ας δούμε πως θα μπορούσε να τελειώσει:

1. Χωροχρονικό ταξιδάκι κι επιστροφή στο σημείο που το ζώο ο Jack βάζει τη βόμβα. Αν το ξανακάνει πάμε στην εναλλακτική πραγματικότητα. Όλοι είναι ευτυχισμένοι αλλά θα αναγκαστούν να ξεχάσουν όσα πέρασαν και όσα τους έδεσαν. Αν δεν το κάνει πρέπει απλά να βρουν τρόπο να φύγουν από το νησί ή να μείνουν εκεί να παίζουν survivor!

2. Βουλιάζει το νησί και ψοφάνε όλοι. Απλά, γρήγορα και συγκινητικά.Αυτό ομολογώ το ήθελα πάρα πολύ!

3. Το νησί δεν έχει δύναμη, η δύναμη είναι μέσα μας. Μάθαμε από την εμπειρία και πλέον είμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Το φως είναι απλά ένας προβολέας μέσα στη σπηλιά. Η εναλλακτική πραγματικότητα απλά ένας συμβολισμός για το ποιοι μπορούν να γίνουν οι χαρακτήρες. Ηθικοπλαστικό και βλακεία αλλά καλύτερο από αυτό που είδαμε!

4. Ξυπνάει το παιδάκι Μπεν και όλα αυτά τα είχε δει στον ύπνο του. Μπαίνει ο μπαμπάς του και του λέει ότι πάνε να μείνουν σε ένα νησί και ότι θα δουλέψει για τη Dharma! Ακόμη πιο Shyamalan-ικό και σίγουρα για περισσότερα μπινελίκια αλλά και περισσότερα γέλια

Αλλά σου λέει ας τους βάλουμε σε μία εκκλησία και τον Jack να κάνει τον Άγιο Πέτρο! Να βρίσεις; Να γελάσεις; Ούτε ξέρεις τι να κάνεις βλέποντάς τον να ανοίγει την πόρτα και να ξεχύνεται από μέσα φως...

Πέρα από το φινάλε φινάλε είχαμε και μια τρύπα σε μια σπηλιά που ανοιγόκλεινε. Μία τάπα που κρατάει το φως αναμμένο. Σε απλά ελληνικά... Το νησί είναι κάτι σαν λεκάνη τουαλέτας. Αν τραβήξεις καζανάκι το κακό θα διοχετευτεί στον κόσμο... What the fuck... Μία τάπα; Φάγαμε στη μάπα τα άθλια σκηνικά της σπηλιάς για να δούμε ότι έξι χρόνια όλα γύριζαν γύρω από μια ΤΑΠΑ; Χωροχρονικά ταξίδια, εταιρεία που διεξάγει πειράματα, καλός-κακός τύπου θεότητες, μαγνητικοί θόλοι, εναλλακτικά σύμπαντα.. Από όλες τις ιδέες διάλεξαν την τάπα! Μάααααλιστα.

Δεν γράφω τίποτα άλλο. Δεν θέλω να γκρινιάζω γιατί η τρίτη και η πέμπτη σαιζόν μου άρεσαν αρκετά ώστε να μη θεωρώ όλο το χρόνο που ξόδεψα στο Lost χαμένο, γιατί ο Ντέσμοντ και ο Μπεν θα είναι πάντα στην καρδιά μου ως ένας πολύ αγαπημένος χαρακτήρας ο πρώτος και ως ένας πολύ καλογραμμένος ο δεύτερος και γιατί αρκετές φορές έπιασα τον εαυτό μου να κολλάει με τη σειρά. Στο μόνο που παραδέχομαι τους δημιουργούς είναι στη μαγκιά να κάνουν τέτοια πλάκα στους φανς και να γυρίσουν ένα τόσο απογοητευτικό φινάλε. Αν το έκαναν για να γελάσουν και μόνο τους παραδέχομαι όσο τίποτα(αν και ανέντιμο) και υποκλίνομαι στην αίσθηση του χιούμορ τους!

Όπως και να έχει τα μυστήρια της σειράς ήταν αρκετά για να με κρατήσουν έξι σαιζόν. Αυτό ήταν το Lost(και τρεις τέσσερις χαρακτήρες), τα μυστήρια και η μυθολογία του.  Τώρα για πιο λόγο νόμιζαν ότι έγραφαν σειρά χαρακτήρων(yeah right πρέπει να έχεις και χαρακτήρες για να γίνει αυτό) και την είδαν έτσι στο φινάλε δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω. Εγώ θα κρατήσω τις πέντε πρώτες σαιζόν και για μένα εκεί τελείωσε το Lost.

Ατάκα που ακούστηκε στην παρέα και μου άρεσε:

Λέει ο μπαμπάς του Jack ότι έφτιαξαν την εκκλησία με τους άλλους για να έχουν ένα μέρος να βρίσκονται. "Κάτι σαν το facebook δηλαδή!" Έγραψε...

6 σχόλια:

  1. Θα συμφωνησω Annie... Για μένα το ιδανικό και περισσότερο προβλέψιμο παύλα ίσως και λογικότερο σενάριο θα ήταν το πρώτο...
    Αλλά μιλάμε για epic fail... Πραγματικά το χειρότερο series finale που θα μπορούσαν να μας δώσουν.
    Get Lost!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Εγώ πάντως χαίρομαι που ανήκω στους "καμένους" fans (όχι και τόσο ωραίος χαρακτηρισμός Annie :S) κι ας απογοητεύτηκα πάρα πολύ με το φινάλε... Όπως λέω και στον επίλογο της ανάρτησή μου:

    "Το LOST παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες μου σειρές όλων των εποχών παρά το απογοητευτικό φινάλε. Δεν μπορώ να ξεγράψω τις μοναδικές στιγμές που μου πρόσφερε τα τελευταία 4-5 χρόνια... Απλά δεν μπορώ. Και φυσικά δεν μετανιώνω που επένδυσα τόσο χρόνο σε μια σειρά που με απογοήτευσε το φινάλε της...!!! Το ταξίδι ήταν ανεπανάληπτο, αξεπέραστο και μαγικό και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ."

    2. Τα εναλλακτικά φινάλε που έγραψα εγώ είναι καλύτερα... :p

    3. "Τώρα για πιο λόγο νόμιζαν ότι έγραφαν σειρά χαρακτήρων(yeah right πρέπει να έχεις και χαρακτήρες για να γίνει αυτό) και την είδαν έτσι στο φινάλε δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω."

    Ήταν και σειρά χαρακτήρων, απλά ήταν κυρίως μυστηρίου-μυθολογίας-επιστημονικής φαντασίας (τουλάχιστον στις 5 πρώτες σεζόν έτσι νομίζαμε).

    4. Η σειρά που μου αρέσουν οι σεζόν: 5-4-3-2-1-6 (αν είχε γαμάτο φινάλε θα ήταν τουλάχιστον προτελευταία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο αυτό με το UFO ήταν καλύτερο :Ρ

    Έχει καταντήσει ανέκδοτο πλέον. Το Lost ΔΕΝ είναι σειρά χαρακτήρων κι ας χτυπιούνται όσο θέλουν. Όποιος το λέει αυτό δεν έχει δει δράμα χαρακτήρων, δεν έχει δει τον Βικ Μάκι να ομολογεί όλα όσα έχει κάνει, δεν έχει κλάψει με κηδεία στο Six Feet Under, δεν έχει ανατριχιάσει στο φινάλε της τέταρτης σαιζόν στο Dexter και σίγουρα δεν ακούει το All Along The Watchtower και του σηκώνεται η τρίχα! End of story! Το Lost ποτέ δεν ήταν αυτό που ήταν για τους χαρακτήρες του. Και γιατί να είναι; Είχαν φτιάξει μια τόσο δυνατή μυθολογία και μου το γυρνάνε στο τέλος σε ένα character-centric φινάλε; Δεν είναι κακό να κάνεις μια επιφανειακή σειρά που στοχεύεις μόνο στην αγνή διασκέδαση. Κακό είναι να προσπαθείς σε κάτι τέτοιο να κάνεις στέρεους τους χαρακτήρες στο τέλος. Πούλα μυστήριο γαμώτο που το κατέχεις κι άσε τη δραματουργία σε αυτούς που ξέρουν! Όλο το παραπάνω δεν το λέω για κακό, μην παρεξηγηθώ απλά θεωρώ ότι πρέπει να ξέρουμε τι προσφέρει κάθε θέαμα και να το κρίνουμε με βάση αυτό!

    Για τις σαιζόν το έχω ξαναπεί: 3-5-1-2-4-6 την έκτη δεν θυμάμαι αν την είχα στο τέλος αλλά μετά από το προχθεσινό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Όλα ήταν καλύτερα. :S Β)

    2. Ρε ήταν και σειρά χαρακτήρων, αλλά πρωτίστως ήταν μυστηρίου-μυθολογίας-επιστημονικής φαντασίας. Δεν χρειάζεται να το συγκρίνεις με τον δραματουργικό ογκόλιθο (βλ. Vic Mackey) και δεν είναι δίκαιο... Όσο για το φινάλε της 4ης του Ρούλη δεν πρέπει καν να το αναφέρεις χωρίς να αναφέρεις πρώτα το πρωτότυπο (βλ. 1η σεζόν του 24)...!!! Σκέτο clopy-paste ήταν. Τέλος το κανονικό All Along The Watchtower είναι το μόνο γαμάτο... η γελοία διασκευή του Bullshit είναι για γέλια και για κλάματα μαζί!!! 1000 φορές οι χαρακτήρες του LOST παρά του Bullshit και του Ρούλη.

    3. "Δεν είναι κακό να κάνεις μια επιφανειακή σειρά που στοχεύεις μόνο στην αγνή διασκέδαση." Από πότε είναι επιφανειακή μια σειρά που έχει τόσο περίπλοκη μυθολογία;!;!; Πλάκα κάνουμε τώρα;!;!; Μπορεί να το γάμησαν στο τέλος, αλλά αυτό δεν αλλάζει την περιπλοκότητα της σειράς (έστω των 5 πρώτων σεζόν)!!! Όλα τα "fillers" ήταν για τους χαρακτήρες άλλωστε...

    4. "Πούλα μυστήριο γαμώτο που το κατέχεις κι άσε τη δραματουργία σε αυτούς που ξέρουν!" Εννοείς και τους δημιουργούς του BSG και του Ρούλη προφανώς... Καλόοο...!!! :)) :p ;) :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΓ1: Γιατί το Lost είναι η καλύτερη σειρά από συστάσεως κόσμου!!!

    ΥΓ2: But the more I think about what kind of show "Lost" ultimately was, the more I think it expressed the idea that life is precious in a way that was, ultimately, not trite. We live in a good and beautiful world, a place full of things we can't fully explain and things we're only beginning to learn about. But it's also a dark and horrible world, where people die for little to no reason, and you have to stand back and watch them be mourned and wonder just what meaning any of it has. And yet, after a death, there will be another morning and another and another. You'll keep waking up. You'll keep living your life, and going about your business, and knowing that your most important task is to remember who they were, what they brought to the world. You'll keep waking up until you don't, and then... And then you hope that you, too, are remembered.

    Πηγή: LATimes

    ΥΓ3: LAME

    ΥΓ4: Μόνο σειρές της πλάκας κάνουν τέτοια λάθη... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή