Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Πλάνα αρχείου: I think someone should just take this city and just... just flush it down the fuckin' toilet...

Ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες. Ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς. Μία από τις ωραιότερες ταινίες... Ο Ταξιτζής είναι από τις ταινίες που όσες φορές και να τις δεις δεν κουράζεσαι και κυρίως δεν βαριέσαι.


Ο Travis είναι πρώην πεζοναύτης του Βιετνάμ. Θα πιάσει δουλειά ως ταξιτζής γιατί υποφέρει από...αϋπνίες. Θα δουλέψει στους πιο κακόφημους δρόμους και θα δουλέψει νύχτα. Θα δουν πολλά τα μάτια του αλλά θα μείνει ανεπηρέαστος και αποστασιοποιημένος. Ή μήπως όχι; Θα προσπαθήσει να μείνει αμέτοχος αλλά η πίεση συσσωρεύεται. Το κεφάλι του θα σπάσει. Πρέπει να κάνει κάτι. Να κάνει κάτι για να ξαναβρεί τον ύπνο του.



Ένας από τους πιο καλογραμμένους χαρακτήρες του κινηματογράφου. Η κορύφωση έρχεται τόσο φυσικά. Ο Travis βυθίζεται όλο και περισσότερο στον κόσμο που έχει ο ίδιος κατασκευάσει στο μυαλό του. Ένας κόσμος παράλληλος με τον πραγματικό με μια όμως μεγάλη διαφορά...εκεί ο Travis είναι Τιμωρός. Σχεδόν θεός που με τα όπλα του θα καθαρίσει την πόλη. Θα είναι εκείνος που θα τραβήξει το καζανάκι εφόσον η πολιτεία δεν έχει τη διάθεση.


Και ο στόχος του είναι μεγάλος. Θα στοχεύσει κατευθείαν στην κυβέρνηση... Και όταν δεν τα καταφέρει θα στρέψει το βλέμμα του σε έναν άλλο νταβατζή. Πιο κοντινό σε αυτόν. Και θα γίνει ήρωας! Το τελευταίο τέταρτο είναι τόσο ειρωνικό... Μεγαλοφυές. Μπορώ να το βλέπω ξανά και ξανά.


Η Νέα Υόρκη αποτυπώνεται τόσο απειλητική. Μια υπέροχη πόλη που κατά καιρούς ο κινηματογράφος έχει λατρέψει εδώ είναι έτοιμη να σε κατασπαράξει. Τρομακτική και επιβλητική σε κάθε γωνιά της. Είναι μια μεγάλη πόλη. Και όπως κάθε μεγάλη πόλη φιλοξενεί όλων των ειδών τους ανθρώπους... Και δεν θα χρειαστεί καν σκοτεινιές γωνιές για να τους κρύψει. Είναι παντόυ, περπατούν στο δρόμο, θα μπουν στο ταξί του Travis.


Ο Scorsese είναι ένας πανέξυπνος σκηνοθέτης. Η κλιμακωτή αλλαγή του Travis αποτυπώνεται τόσο έντονα και ωραία. Το μοντάζ είναι το ιδανικό και η μουσική τόσο ταιριαστή. Ειδικά κάθε φορά που εμφανίζεται η αγαπημένη Cybill Shepherd. Τη μουσική αυτή την έχω ταυτίσει με το πρόσωπο της. Είναι η μουσική που της ταιριάζει. Παρόμοιοι είναι και οι ήχοι στη σειρά Moonlighting... Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικοί.


Το cast είναι υπέροχο. Η Jodie Foster φοβερή(δεν μπορείς να μην την θαυμάσεις κυρίως αν αναλογιστείς την ηλικία της), ο Harvey Keitel εξαιρετικός(και με μακρύ μαλλί) και πάνω από όλους αυτούς ο Robert De Niro. Στην καλύτερή του ερμηνεία για μένα. Πολύ πριν αποκτήσει το μόνιμα ενοχλημένο ύφος(που με κουράζει πολλές φορές), έχει γίνει ένα με τον Travis. Ουσιαστικά έχει γίνει ο Travis.


Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την παρουσία(ok 3 λεπτά έπαιξε) του Joe Spinell. Ο φοβερός Maniac τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με πολλά κιλά λιγότερα είναι αυτός που προσφέρει δουλειά στο De Niro. Πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα που τον συμπαθώ ιδιαίτερα.

27 σχόλια:

  1. Μεγάλο αριστούργημα, η ταινία που επιτρέπει στον Μάρτυ να αποκαλείται πραγματικά σπουδαίος σκηνοθέτης, λίγο πιο πάνω για μένα από το Οργισμένο Είδωλο. Ο σεναριογράφος έκανε εξαιρετική δουλειά και έχει επηρεαστεί στην δόμηση του χαρακτήρα από τον πρωταγωνιστή του συγκλονιστικού Υπογείου του Ντοστογιέφσκι.

    Να πούμε λίγο και για το τέλος; Έχω καιρό την άποψη ότι όλα όσα έγιναν ήταν ένα...daydream. Λίγο η ευκολία που την γλίτωσε στο τέλος, λίγο το κοίταγμα στον καθρέφτη σαν να ξυπνάει, με έχουν κάνει να (θέλω να) πιστεύω ότι οραματίστηκε όλη αυτήν του την πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πούμε για το τέλος...

    Διαφωνώ εκπληκτικά πολύ! Ακυρώνει όλη τη σύλληψη το να είναι όνειρο ή κάτι σχετικό! Απλά στο τέλος συνειδητοποιεί το μάταιο της πράξης του όταν κοιτάει τον καθρέφτη. Έβγαλε κάτι με αυτό που έκανε; Όχι! Κι εδώ είναι η ειρωνία:

    Αν σκότωνε τον πολιτικό θα έμενε στην ιστορία για πάντα ως κάτι κακό.

    Τώρα που σκότωσε τον νταβατζή έγινε ήρωας αλλά μετά από λίγο θα ξεχαστεί.

    Το να φτάσει εκεί που έφτασε κανονικά και όχι σε όνειρο το θεωρώ αναγκαίο από την άποψη ότι είναι η απόλυτα λογική εξέλιξη για έναν τέτοιο χαρακτήρα. Ένας χαρακτήρας που έχει γραφτεί τόσο καλά και που έχει ερμηνευτεί ανατριχιαστικά καλύτερα οφείλει μέχρι το τέλος να μείνει πιστός σε ότι πρεσβεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά την γνώμη μου:
    1) Μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.
    2) Μία από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών.
    3)"You talkin' to me?". Μία από τις πιο διάσημες ατάκες στην ιστορία του σινεμά.
    Για μένα σημαίνει πάρα πολλά αυτή η ταινία διότι ήταν μία από τις πρώτες σινεφιλικές ταινίες που είδα και η οποία με έκανε να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου για το σινεμά. Αν και την ερμηνεία του Ντε Νίρο στο “Οργισμένο είδωλο” την θεωρώ λίγο καλύτερη ωστόσο αυτή εδώ είναι η αγαπημένη μου. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην φωτογραφία του προφίλ μου έχω μια σκηνή από αυτήν την ταινία.

    @ Faunt “η ταινία που επιτρέπει στον Μάρτυ να αποκαλείται πραγματικά σπουδαίος σκηνοθέτης”. Διαφωνώ γιατί και χωρίς αυτήν την ταινία θα ήταν και πάλι ένας πραγματικά σπουδαίος σκηνοθέτης. Πάντως για αυτό που λες για το τέλος της ταινίας, αν και ενδιαφέρον. θα συμφωνήσω με την Annie.

    @ Annie διαμαρτύρομαι εντόνως διότι την τελευταία φωτογραφία του post σου, την έχεις “κλέψει” από την εικόνα του προφίλ μου.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. "Ο Ταξιτζής είναι από τις ταινίες που όσες φορές και να τις δεις δεν κουράζεσαι και κυρίως δεν βαριέσαι."

    Είναι τόσο δύσκολο να γράψεις σε 1ο πρόσωπο;!;!; Εγώ ξέρω ανθρώπους που έχουν κουραστεί/βαρεθεί με τον Ταξιτζή...

    2. "Πολύ πριν αποκτήσει το μόνιμα ενοχλημένο ύφος(που με κουράζει πολλές φορές), έχει γίνει ένα με τον Travis. Ουσιαστικά έχει γίνει ο Travis."

    Λίγα για το μόνιμα ενοχλημένο ύφος της απόλυτης Ηθοποιάρας... Απλά λίγα... Β) Σε ενοχλεί ακόμα και στα Cape Fear και Jackie Brown;!;!;

    ΥΓ: Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στην ταινία... τελείως περιττό θα ήταν και χιλιοειπωμένο… Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=pDsBgpJxWNA&feature=related

    ...ας μην ειμεθα ξενομανεις! εχουμε και εμεις Ταξιτζη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αργύρη το ποστ είναι πλάνο αρχείου! Η φωτογραφία ήταν πολύ καιρό :Ρ

    Και για μένα από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ, συμφωνώ απόλυτα!

    Jack τρόπος του λέγειν αδερφάκι μου. Αν και να σου πω δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που βαριέται με τον ταξιτζή. Να μην αντέχει να το δει αν είναι σε περίεργη φάση το καταλαβαίνω αλλά να βαριέται; Περίεργα πράγματα!

    Στο Jackie Brown με ενοχλούσε λίγο το ύφος του, ναι!

    horny sloth το σχόλιο της ημέρας! Πόσο γαμώ βίντεο. Thanks :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τότε που ο De Niro ήταν Ο Ηθοποιός, έδινε τέτοιες ερμηνειάρες. Η δεύτερη καλύτερή του, μετά το Raging Bull, είναι σίγουρα το Taxi Driver. Ανυπομονώ να τον δω στο Machete.
    Ο Σκορσέζε είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες, αλλά η πρόσφατη φιλμογραφία του είναι απογοητευτική (Aviator, Gangs of NY, Shutter Island). Οι γνώσεις του περί κινηματογράφου είναι απίστευτες, γνωρίζει σχεδόν τα πάντα (http://www.imdb.com/title/tt0112120/).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το aviator είναι αριστούργημα και μέσα στις 5 καλύτερες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι και απογοητευτική ρε Penny. Για μένα το "Aviator" ήταν πολύ καλό και το "Gangs of NY" αρκετά καλό. Το "Shutter Island" δεν το έχω δει ακόμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΡΟΣ ΑΝΝΙΕ:

    1. Εσύ μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά υπάρχουν (ακόμα και με βάση τις πιθανότητες να το πάρεις, αποκλείεται αν μην υπάρχουν).

    2. Μα στο Jackie Brown ειδικά έτσι έπρεπε να είναι το ύφος του!!! Ενοχλημένο-βαριεστημένο-γαμάτο με λίγα λόγια... :p

    ΠΡΟΣ ΑΛΔΟ:

    "η λέξη κλειδί είναι η ειρωνεία:)"

    Αλλιώς το εννοεί η Annie, αλλιώς εσύ...

    ΠΡΟΣ WITH:

    "Ο Σκορσέζε είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες, αλλά η πρόσφατη φιλμογραφία του είναι απογοητευτική"

    Απογοητευτική δεν είναι σε καμία περίπτωση!!! Απλά οι πιο πρόσφατες ταινίες του είναι λιγότερο καλές από τις περισσότερες παλιές ταινιάρες που είχε κάνει με τον Ηθοποιό... ;) Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eγω εχω τον Ταξιτζη μεσα στις 15 καλυτερες ταινιες μου
    http://celinathens.blogspot.com/2010/04/15-15.html,
    οποτε δε χρειαζεται να πω αν συμφωνω η οχι με σενα annie κ τους προλαλησαντες.
    100 χρονια μπροστα ηταν η ερμηνεια του de niro,προτυπο κ υποδειγμα για πολλες ερμηνειες "τρελαμενων" που επακολουθησαν,[ΟΠΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Κ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΡΤΟΝ ΣΤΟ ALL TIME ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ FIGHT CLUB]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ aldo
    Προσωπικό τοπ 5 Σκορσέζε: 1. Raging Bull, 2. Taxi Driver, 3. Goodfellas, 4. Mean Streets, 5. Last Temptation.

    @ argiris
    To Gangs of NY το μίσησα τόσο που έβγαλα τον Σκορσέζε από το τοπ 10 αγαπημένων σκηνοθετών. Το Shutter Island δεν με εντυπωσίασε.

    @ Jack
    Εσύ τον έχεις στο τοπ 10 σου, γι αυτό τον υποστηρίζεις. :Ρ
    Πέρα από την πλάκα, καμία πρόσφατη ταινία του δεν μου άρεσε όσο οι παλιές του. Μπορεί να φταίει κ η απουσία του De Niro, τί να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και συ δεν τον υποστηρίζεις γιατί δεν τον έχεις στο top 10 σου... :p (πως γίνεται να μην έχεις ολόκληρο Scorsese;!;!;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ""πως γίνεται να μην έχεις ολόκληρο Scorsese;!;!""

    να ταν και η μονη:p

    δεν θυμάμαι πως ακριβώς είχα το top5...αλλα σίγουρα 1 είχα τον ταξιτζή και δεύτερο το aviator.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aldo ακριβώς αυτό :) Και για την ειρωνεία και για το ότι το Aviator είναι αριστούργημα, αν και δεν είναι στις 5 αγαπημένες του.

    With θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω όσο δεν πάει για την πρόσφατη φιλμογραφία του Scorsese. Όλες ταινιάρες απλά κάποιες παλιότερες είναι λίγο πιο ταινιάρες! Κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται να αγαπάς τον κινηματογράφο και να βρίσεις απογοητευτική οποιαδήποτε ταινία του Marty καθώς πρώτα απ΄όλα αποτελούν σινεφιλικές εμπειρίες...

    Αργύρη να δεις το Shutter Island. Ότι τελειότερο είδα το 2010(μαζί με τον Πολάνσκι, που είναι μόλις ένα τσακ πιο κάτω)

    Jack επειδή μπορεί να είναι φίλοι σου δεν θα εκφραστώ όπως θέλω γι΄αυτούς που βαριούνται τον Ταξιτζή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επίσης δεν έχω δει και του Πολάνσκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επίσης πρέπει να τρέξεις :) Το παίζει και σε θερινά και είναι ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1. "Aldo ακριβώς αυτό :) Και για την ειρωνεία και για το ότι το Aviator είναι αριστούργημα, αν και δεν είναι στις 5 αγαπημένες του."

    Τι ακριβώς αυτό ρε;!;!; Θυμάσαι τι εννοεί με το ειρωνεία;!;!; Παλιότερα που σου είχα πει, είχες συμφωνήσει μαζί μου...!!! :/ :/ :/

    2. Φυσικά και δεν είναι ούτε φίλοι μου, αλλά ούτε και συγγενείς (η κακιά στιγμή ήταν)... οπότε εκφράσου ελεύθερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δεν ενοοώ εγώ! δικά σου συμπεράσματα είχες βγάλει:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η λέξη κλειδί για εμένα είναι "κατανόηση". Τόσο ο Σρέιντερ (φανταστικός σεναριογράφος για εμένα) με το σενάριό του (το οποίο σημειωτέον το είχε γράψει σε περίοδο που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας-κι αυτό λέει κάτι) όσο κι ο Σκορσέζε με την "αλλοπαρμένη" σκηνοθετικη προσέγγισή του κι ο Ντε Νίρο με τη σαλεμένη ερμηνεία του προσπαθούν να μπουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά στον ψυχισμό του ήρωα, να ξεδιπλώσουν κάθε πτυχή, να τον αναλύσουν μέχρι τέλους χωρίς να δειλιάσουν στα σκοτάδια.

    Ναι, ναι, η εμφάνιση της Σίμπιλ με αυτήν τη μουσική πως καρφιτσώνεται στο μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και αυτό! Αν και θα επιμείνω για την ειρωνεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το μεγαλυτερο αριστουργημα του Σκορσεζε.Αριστουργηματικη σκηνοθεσια,αρτιο σεναριο,υπεροχη ατμοσφαιρα και η συγκλονιστικοτερη ερμηνεια του Ντε Νιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω ότι το Raging Bull είναι ανώτερο. Βέβαια κι εγώ αυτό προτιμώ και το αγαπάω περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία του Marty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για να σου πω την αληθεια το ''Raging Bull'',δεν μου αρεσε.Οριστε μια κριτικη που ειχα γραψει για αυτην την ταινια στο blog του Αργυρη:
    ''Μεσα στις 10 πιο υπερκτιμημενες ταινιες ολων των εποχων.Η πιο αδυναμη ταινια του Σκορσεζε.Καμια σχεση με αλλα αριστουργηματα του,οπως ''Ο Ταξιτζης'',''Τα Καλα Παιδια'' κ.τ.λπ...Ικανοποιητικα σκηνοθετημενο,προχειρογραμμενο κλισε σεναριο και μια απιστευτη,συγκλονιστικοτατη ερμηνεια απο τον Ρομπερτ ντε Νιρο.Βαρετες και υπερβολικες οι σκηνες πυγμαχιας,αλλα σκηνοθετημενες σωστα και εξυπνα.Παρ''ολα αυτα εξαιρετικο το φιναλε.Δεν με αγγιξε καθολου,αντιθετως με κουρασε αφανταστα.
    Βαθμος:1,5(Μετριοτατη +)/5''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά περί ορέξεως! Τη θεωρώ την καλύτερή του ταινία αλλά και εμένα δεν είναι στις αγαπημένες μου. Είναι αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη όχι απλά ικανοποιητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή