Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Today is the Last Ordinary Day

 Σειρά ταλαιπωρημένη, κόπηκε, ακούγονταν διάφορα, τώρα κάτι λέγεται για συνέχεια! κι όμως είναι μια πολύ καλή σειρά. Όταν την ξεκίνησα δεν μπορούσα να σταματήσω κι έφτασα γρήγορα στη δεύτερη σαιζόν. Γιατί στο Jericho δεν βαριόμαστε ποτέ. Μετά έγιναν διάφορα και τη σταμάτησα για λίγο αλλά επιτέλους είδα τα τρία επεισόδια που είχα αφήσει και μάλιστα ήταν τα τρία καλύτερα όλης της σειράς.


Όλα ξεκινάνε με διάφορες βόμβες που σκάνε σε μεγάλες πόλεις της Αμερικής. Πολλοί θα πεθάνουν, πόλεις και χωριά θα εξαφανιστούν από το χάρτη, ενώ το μικρό Jericho θα μείνει αποκομμένο. Παρακολουθούμε λοιπόν μια μικρή πόλη που δεν έχει ενημέρωση για τίποτα και προσπαθεί να επιβιώσει από ένστικτο. Οι κάτοικοι ενωμένοι σε μια γροθιά παλεύουν να καταλάβουν τι έχει γίνει και όταν δεν ξέρεις τον εχθρό σου αυτό είναι δύσκολο. Σιγά σιγά μπαίνει μια υποτυπώδης τάξη, αποκαθίστανται οι επικοινωνίες, όμως η ηρεμία που είχε μέχρι πρότινος το Jericho έχει αντικατασταθεί από την καχυποψία.


Και πλέον το θέμα γίνεται μεγαλύτερο. Όσο ξαναβρίσκουν επαφή με τον έξω κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με καινούρια κυβέρνηση, με ένα κράτος διασπασμένο, έναν εμφύλιο έτοιμο να ξεσπάσει, μισθοφόρους, διαφθορά, θάνατο... Πλέον όλη η κοινωνία στηρίζεται σε ένα σαθρό έδαφος που από στιγμή σε στιγμή θα την καταπιεί. Η διαφθορά έχει τον πρώτο λόγο, η δημοκρατία απλά δεν υφίσταται, οπότε ούτε λόγος για να διαφυλαχθεί και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Τι ρόλο μπορεί να έχει μια μικρή πόλη σε όλα αυτά; Μεγάλο αν στην κατοχή της βρίσκεται η μοναδική από τις βόμβες που δεν έσκασε...


Σαν σειρά καταπιάνεται με πολλά θέματα. Τρομοκρατία και τρομολαγνεία, διαφθορά σε ψηλά κυβερνητικά επίπεδα, επιχειρήσεις που ελέγχουν κυβερνήσεις, ενώ δεν αφήνει καθόλου στην άκρη τους χαρακτήρες σαν ανθρώπους. όλοι έχουν το παρελθόν τους, τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους ενώ σε όλους δίνεται σημασία. Οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν κάποιο δεύτερο επίπεδο ή κάποια πρωτοτυπία αλλά είναι η σειρά τέτοια: ο Δήμαρχος που δίνει τα πάντα για τους κατοίκους της χώρας του, είναι ευσυνείδητος και σωστός, έχει τσαμπουκά αλλά αν χρειαστεί θα κάνει πίσω. Ο άσωτος γιος που επιστρέφει και γίνεται ήρωας και λοιπά... Εκτός βέβαια από τον Hawkins που αν δεν τελειώσει η σειρά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με ποιου το μέρος είναι, τι κρύβει και αν λέει αλήθεια.


Εξαιρετικός και ο ηθοποιός που τον υποδύεται. Πραγματικά αινιγματικά βλέμματα και εκφράσεις, δεν σου αφήνουν περιθώρια να σχηματίσεις άποψη. Εγώ τον συμπαθούσα από την αρχή αλλά να πω την αλήθεια άργησα πολύ να καταλάβω αν είναι καλός ή κακός και πάλι δεν ήμουν σίγουρη. Οι υπόλοιπες ερμηνείες κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα αλλά δεν είναι και για να πηδάς από τη χαρά σου. Υπάρχουν και μια δυο απάλευτες αλλά μετά εμφανίζεται ο Lennie James και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.


Το μεγάλο ατού του Jericho είναι ότι δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς. Είναι η μόνη σειρά από όσες έχω δει που δεν έχω βαρεθεί ούτε στιγμή. Βέβαια είναι και λίγα τα επεισόδια. Επίσης όλο το μυστήριο ξεδιπλώνεται ωραία. Απορίες λύνονται σιγά σιγά και ως το τέλος έχει λυθεί όμορφα, δεν έχουν μείνει ερωτήματα και το φινάλε μπορεί κανονικότατα να είναι τόσο φινάλε σειράς όσο και σαιζόν και να είναι απόλυτα ικανοποιητικό και στις δύο περιπτώσεις.


Στα θετικά:
+ Οι κοινωνικοί προβληματισμοί που θέτει
+ αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά θέματα όπως ο πόλεμος, η τρομοκρατία και λοιπά.
+ Ο Hawkins και σαν χαρακτήρας και σαν ερμηνεία
+ Δεν βαριέσαι καθόλου
+ Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται και λύνεται το μυστήριο

Στα αρνητικά
:
- Μερικές φορές τρώει αρκετή ώρα με τα αισθηματικά των χαρακτήρων(εμένα ποτέ δεν με χάλασε αυτό)
- Η δράση είναι δυσανάλογη κι ενώ κε κάποια επεισόδια γίνεται της τρελής σε άλλα είναι πιο υποτονική(οι εξελίξεις είναι αλλού)
- Μερικές φορές ακόμη και αν τοποθετεί τη διαφθορά στα πιο υψηλά κλιμάκια, μυρίζει αμερικανίλα και αυτό το πατριωτικό των κατοίκων μπορεί να γίνει ενοχλητικό.

11 σχόλια:

  1. annie,που τις βρισκεις/βρισκετε ολες αυτες τις ενδιαφερουσες σειρες?τις κατεβαζατε απο το ιντερνετ,ετσι?
    στο βιντεοκλαμπ που παω εγω ο τεχνο-νεαντερταλ,μονο κατι παλιατζουρες βρισκω!
    μπορει κ καλυτερα βεβαια,γιατι αν συνεχισω μετα το 24,να βλεπω σειρες,
    το κοβω να μη ξαναματαδω ταινια για παρα πολυ καιρο!!
    [παντως το jericho μου ακουγεται πολυ συναρπαστικο]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ακούγεται και είναι και στο λέω εγώ που τέτοιες σειρές δεν τις προτιμώ καθόλου! Γενικά υπάρχουν πολύ καλές δουλειές που ξεπερνάνε κατά πολύ το μέτριο σινεμά αλλά να σταματήσω να βλέπω ταινίες; No way! Ούτε για την αγαπημένη μου σειρά! Προσωπικά με έχει βολέψει γιατί βλέπω πριν κοιμηθώ επειδή νυστάζω και με παίρνει ο ύπνος γρήγορα(μια ταινία μπορεί να τη βλέπω τρεις μέρες τις καθημερινές). Τα Σαββατοκύριακα όμως βλέπω μόνο ταινίες.

    Πάντως πρέπει να μπεις στα κόλπα γιατί χάνεις πολλά διαμάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν τα έκανε όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα η 24άρα... το μικρό Jericho δεν υπήρχε καν...

    ΥΓ: "Πάντως πρέπει να μπεις στα κόλπα γιατί χάνεις πολλά διαμάντια."

    Celin αυτό στο λέει κάποια που δεν έχει δει 24... Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. annie,ολα κ ολα!
    ο φιλος ο bauer εχει δικιο εδω!
    αφιερωσε ενα σ/κ κ δε θα χασεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα δεν θα μου αρέσει το 24. Άσε που έχει πολλές σαιζόν. Μπορεί κάποτε να δω μια σαιζόν για να λέω κι εγώ ότι έχω μια ιδέα. Εδώ δεν έχω δει ούτε έναν κύκλο από το Νοικοκυρές σε Απόγνωση που είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει!

    Το Jericho είχε να κάνει με μια καθημερινή πόλη που βρέθηκε σε κατάσταση "συντέλεια του κόσμου". Πολύ ενδιαφέρον για μένα. Κι εδώ αυτό που άρεσε περισσότερο ήταν το μυστήριο, οι προσωπικές σχέσεις, οι καθημερινές καταστάσεις που αντιμετώπιζαν και όχι οι βόμβες, οι τρομοκράτες(or not)ή τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από όλα αυτά. Όπως ο Jack δεν βλέπει κωμωδίες γιατί ξέρει ότι δεν του αρέσουν, έτσι κι εγώ δεν βλέπω 24 που στην τελική είναι και πιο δύσκολο στην παρακολούθηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κάποτε ήταν να το ξεκινήσω αλλα κάπου ξεχάστηκα.
    λέω να το βάλω μπρός από σεμπτέμβριο.
    κόπηκε ξαφνικά η έδωσαν κανονικό τέλος?


    ps: αν ξαναδιαβάσω για 24 θα βγάλω τα συκώτια και θα τα ταΐσω σε χορτοφάγους!!!:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Jericho γιατί σου άρεσε δηλαδή ρε Annie; Τι έχει που (νομίζεις πως) δεν έχει το 24;!;!; :/

    ΥΓ: Άλδε, στη συγκεκριμένη ανάρτηση δεν γινόταν να μην αναφερθεί το 24... Και το Jericho με τρομοκρατία έχει να κάνει... Και στην τελική μην ξαναπατήσεις στο blog μου αν είναι να κάνεις τέτοιο κακό... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανονικά τελείωσε αλλά χαλαρά μπορεί να συνεχίσει! Να το δεις.

    ps: ;)


    Το Jericho εστιάζει στη ζωή των κατοίκων και στο πως θα επιβιώσουν. Δεν είναι κυνήγι τρομοκρατών απλά αποκαλύπτεται και αυτό το μυστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "ενώ δεν αφήνει καθόλου στην άκρη τους χαρακτήρες σαν ανθρώπους. όλοι έχουν το παρελθόν τους, τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους ενώ σε όλους δίνεται σημασία."

    Αυτό ισχύει και στο 24... Γενικά υπάρχει έντονο συναίσθημα και πολύ δράμα... Δεν είναι όλο/μόνο κυνήγι-δράση-αγωνία-ένταση-ανατροπές... :p

    ps: Όποιος δεν γουστάρει-έχει βαρεθεί να ακούει για το 24 ας μην ξαναπατήσει στο blog μου... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ps: χαλάρωσεεεε:p( ναι το ξέρω χαλαρός είσαι...απλά δεν φαίνεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή