Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

That's the beauty of argument, if you argue correctly, you're never wrong...


                                                                        
Ευκαιρία μια που σήμερα γίνεται η δεύτερη προσπάθεια για να απαγορευτεί το κάπνισμα στη χώρα μας, να δούμε μια ταιριαστή ταινία! Thank You For Smoking, αλλά μην το ξανακάνεις σε κλειστό χώρο! Αυτή την ταινία την αγαπάω. Κυρίως γιατί τη βρίσκω άκρως αστεία. Μου αρέσει που διέπεται από ένα ειρωνικό, σαρκαστικό χιούμορ και τελικά λέει όσα θέλει να πει χωρίς να καταντά διδακτική! Έχουμε να κάνουμε με τον κόσμο των lobbies! Κάθε ένα από αυτά έχει κι από έναν εύγλωττο, ετοιμόλογο, εύστροφο άνθρωπο να βγαίνει μπροστά για να πείσει ότι το τσιγάρο δεν σκοτώνει, το junk food δεν είναι κακό, τα όπλα βοηθάνε στη διατήρηση της τάξης! Τόσο παράλογα πράγματα που είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε πείσουν. Κι όμως με δυο τρία τόσο παρανοϊκά για να αμφισβητηθούν επιχειρήματα σε βάζουν σε σκέψεις!


Ταυτόχρονα βλέπουμε και πως λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα. Άλλοτε ύπουλα, άλλοτε με εξυπνάδα, άλλοτε με θράσος! Ξεχνιέται η αυθάδεια του Nick Naylor που δίνοντας το χέρι του σε ανήλικο καπνιστή με καρκίνο εξηγεί ότι τις καπνοβιομηχανίες δεν τις συμφέρει να πεθάνει γιατί θα χάσουν ένα πελάτη; Ο Nick είναι επισήμως το είδωλό μου. Ο τύπος θα πούλαγε μέχρι και τρύπια κουτάλια... Πέρα όμως από την ειρωνική ματιά απέναντι στις καπνοβιομηχανίες η κύρια σάτιρα πέφτει αλλού! Σε όλους αυτούς τους παπαρολόγους που πουλάνε ηθική... Αμόρφωτες τηλεοπτικές περσόνες, διψασμένοι για εξουσία πολιτικοί και λοιποί γραφικοί που προσπαθούν να γίνουν αρεστοί λέγοντας ότι το κάπνισμα σκοτώνει, τα όπλα είναι επικίνδυνα και άλλα τέτοια οφθαλμοφανή! Αγαπημένη στιγμή όταν στριμώχνει τον γραφικό πολιτικάντη από το Τέξας λέγοντάς του ότι τσένταρ μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνο! Αυτή η ταινία γίνεται τόσο παράλογα ξεκαρδιστική ώρες ώρες...
 
 
Πέρα από όλα αυτά όμως εστιάζει και στον κεντρικό χαρακτήρα. Δύσκολα γίνεται συμπαθείς. Προσπαθεί να φτιάξει τη σχέση του με το γιο του, ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους εχθρούς και αυτά την ώρα που τα προσωπικά του βγαίνουν στη φόρα... Να πω την αλήθεια όσο και να τον θαύμασα δεν μπόρεσα να τον συμπαθήσω απόλυτα. Εξάλλου είναι τόσο ειδεχθές αυτό που κάνει που δύσκολα θα έβρισκε θέση στην καρδιά μου. Του βγάζω όμως το καπέλο για το πόσο ειλικρινής είναι τελικά. 
 
 
Αν η ταινία είχε κρατήσει το ντελιριακό της χαρακτήρα, αν είχε διατηρήσει μέχρι τέλους την πολιτική μη ορθότητά της, αν είχε αποφύγει το κλισέ φινάλε και επέμενε στο αρχικό της ύφος θα ήταν πολύ πιο αγαπημένη! Δυστυχώς όμως αυτή η ακραία σάτιρα χάνεται. Για να αποφευχθούν ίσως οι παρεξηγήσεις; Θυμάμαι ενθουσιασμένους καπνιστές έξω από την αίθουσα, στο διάλειμμα. Είχαμε γελάσει λίγο γιατί πραγματικά δεν είχαν καταλάβει την ταινία. Ε γι΄αυτούς (και για αντίστοιχους εξοργισμένους πιθανόν αντικαπνιστές) χάλασε η συνταγή. Για να μη λάβουν λάθος μηνύματα...
 
 

15 σχόλια:

  1. υπέροχο! ποσο θεϊκή η σκηνή που κάθονται και συζητάνε για το ποιος έχει τα περισσότερα θύματα???
    τελειότητα ο Eckhart! και η νύφη μας όμως δεν πάει πίσω ε:) άξια!
    εγώ πάντως πιστεύω ότι και στο τέλος η ταινία ειρωνεύεται τον ίδιο της τον εαυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκηνάρα! Μπράβο Aldo που την επισημαίνεις. Από τα πιο σατιρικά πράγματα που είδαμε τα τελευταία χρόνια...

    Εμένα με ενόχλησε κάπως το τέλος. Συνεχίζω βέβαια να την αγαπάω πολύ. Η νύφη σας είναι η Καιτούλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. από τις πολλές που έχει η ταινία! εννοείτε η Καιτούλα:)

    αλήθεια αυτό με την απαγόρευση έπιασε καθόλου σε σας εκεί κάτω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω. Το βράδυ που θα βγω θα σας ενημερώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναγκαστικά θα μιλήσω για στρατό:

    Την περίοδο 2006-2007 "υπηρετούσα τη μαμά πατρίδα" (σταδιάλο) και όποτε ήμουν εξοδούχος (=δεν είχα υπηρεσία) πήγαινε νοίκιαζα ταινίες και τις έβλεπα σε internet-cafe (ξέρω, χάλια... αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς)... Μία από αυτές ήταν και το Thank You For Smoking. Φυσικά δεν θυμάμαι και πολλά (γενικά από τις ταινίες που είδα τότε), αλλά σίγουρα δεν ξετρελάθηκα (δεν με πολυαφορούσε το θέμα), αλλά και σίγουρα δεν χαλάστηκα. Απλά μια καλή ταινία (7-7.5/10).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΓ: Όσο για την απαγόρευση... τον πρώτο μήνα θα γίνονται απλές συστάσεις... Τα πρόστιμα από τον Οκτώβριο και μετά... Β) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν με ενοχλούσαν οι βαθμολογίες νομίζω κάπου τόσο θα έβαζα κι εγώ. Δυστυχώς δεν κάνει την υπέρβαση :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικα αστεια ταινια, με εξυπνο σεναριο!
    Η σκηνη που θυμηθηκε ο aldo ειναι εξοχη, αν και μακαβρια.
    Οσο για το τελος, ισως εν μερει να ισχυει η αποψη περι αυτοσαρκασμου.

    ΥΓ: bauer ειλικρινα πιστευεις οτι ΕΔΩ θα ισχυσει τετοιος νομος; Ισως πεσουν προστιμα τον Οκτωβρη (οχι απο Οκτωβρη!) και μετα θα κυλουν ολα οπως πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο τέλος νομίζω ότι απλά τους βόλευε όλους να γίνει έτσι και να το περάσουν σαν αυτοσαρκασμό...

    ΥΓ: Κι όμως μέχρι τώρα καλά τα πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ps:δεν ξέρω τι ισχύει σε σας εκεί κάτω...αλλα εδώ πάνω μονο όταν το βλέπω κάπου γραμμένο θυμάμαι ότι υπάρχει απαγορεύσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΥΓ: Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμμορφωθούν ακόμα και οι ΠΙΟ απολίτιστοι. Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Annie θα συμφωνήσω μαζί σου σε όλα αλλά χωρίς να έχω τον ενθουσιασμό σου. Αυτός ο Jason Reitman είναι πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης όπως επίσης και σεναριογράφος, όπου με τις τρεις μόλις του ταινίες, για μένα έχει ξεπεράσει τον διάσημο πατέρα του Ivan Reitman.

    Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ιστορία του bauer! :p

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ιστορία του bauer! :p"

    :D :p Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντως στη σχολή,που είναι δημόσιος χώρος,καπνίζουμε ελεύθερα!Στα μαγαζιά είναι το δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ πάντως σε ένα κλειστό μαγαζί που πήγα, έξω κάπνιζαν. Και όσοι έμειναν μέσα τους έτρωγαν το φαΐ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή