Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

The end of humanity has a beginning...

                                                    
Εχθές προβλήθηκαν μαζεμένα τα πέντε τελευταία επεισόδια του Caprica πριν μας χαιρετήσει για πάντα. Κι εννοείται πως σαν πιστή φαν του Battlestar Galactica την είδα τη σειρά και τελικά μπορώ να πω ότι στεναχωρήθηκα που κόπηκε. Γιατί είχε προοπτικές. Αλλά και σοβαρά λάθη που το τηλεοπτικό κοινό δεν συγχωρεί! Η σειρά εκτυλίσσεται πολύ πριν την εξέγερση των Κυλώνων. Μάλιστα λίγο πριν τη δημιουργία τους. Όταν η επιστήμη προσπαθεί να φτιάξει ρομπότ απόλυτα συνεργάσιμα. Που θα τους λες να ξεχαρβαλώσουν το χέρι τους κι εκείνα θα το πετάνε στο τραπέζι. Γιατί στην τελική είναι μηχανές... Φυσικά η ιστορία εκτυλίσσεται στον πλανήτη Caprica, την κεντρική από τις 12 αποικίες. Αυτό σημαίνει πως το κοινό πρέπει να γνωρίσει έναν καινούριο κόσμο. Διαφορετικά ήθη κι έθιμα, πολυθεϊστική θρησκεία, ρετρό αισθητική συνδυασμένη με μεταμοντέρνα τεχνολογικά επιτεύγματα. Θυμίζει λίγο Gattaca και λειτουργεί άψογα. Όμως μόνο για όσους έχουν δει BSG καθώς το ντύσιμο και η συμπεριφορά μας θυμίζει συνέχει πως η σειρά προηγείται όσων έχουμε δει.


Το βασικό μειονέκτημα της σειράς είναι η ταχύτητα. Είναι κάπως γρήγορη σειρά. Έχει να συστήσει όχι μόνο χαρακτήρες, αλλά ένα ολόκληρο κόσμο και αντί να το κάνει σταθερά διαλέγει να τρέχει πολλές ιστορίες με αποτέλεσμα να χάνεις το μπούσουλα. Πάντα μου έδινε την εντύπωση πως γράφοντας τη σειρά αυτό που έτρεμαν είναι πως θα κοπεί και γι΄αυτό τη μπούκωσαν από νωρίς. Νιώθεις την ηττοπάθεια του δημιουργού βλέποντας τη. Όπως υπήρχαν στιγμές στο Galactica που ένιωθες τη σιγουριά και ίσως την αλαζονεία του. Και αν κάποιοι φαν το BSG μείναμε και το είδαμε σκέφτομαι κάποιον ανίδεο να προσπαθεί να τα βάλει όλα σε μια σειρά από καταστάσεις μέχρι ορολογίες και να βρίσκεται αβοήθητος μέσα σε ένα συνονθύλευμα από συνεχείς αποκαλύψεις νέων απειλών, τρομοκρατικών επιθέσεων, θρησκευτικών αναζητήσεων, σαπουνοπερικών δραμάτων, εικονικών κόσμων... Ε frak you, τι να δω από αυτή τη σειρά!


Εννοείται πως κι εδώ υπάρχουν τρομερά πολλοί συμβολισμοί! Επίσης είναι ωραίο το ότι βλέπουμε τη γέννηση της μονοθεϊστικής θρησκείας και γιατί την ακολούθησαν οι Κύλωνες. Ο ένας και μοναδικός θεός υπάρχει όσο υπάρχουν και οι θεότητες των Καπρικανών. Οι Κύλωνες προφανώς δεν είχαν καμιά φώτιση από άνωθεν απλά πίσω κρύβονταν άνθρωποι με δίψα για εξουσία. Και η θρησκεία πάντα ήταν καλός τρόπος για να εξουσιάσεις. Η αδερφή Κλαρίς είναι καταφανώς τρελή και πάσχει από το σύνδρομο του Μεσσία. Κι το ότι αυτή δεν άγεται και φέρεται από ψευδαισθήσεις όπως ο Μπάλταρ δεν σημαίνει ότι η παράνοιά της πάει πίσω. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο μπορεί να αφορά κάτι τέτοιο κάποιον που δεν έχει δει το BSG. Όλο το κομμάτι αυτό προσωπικά το αγάπησα πολύ πάντως.


Αυτό που δεν αγάπησα ήταν αλλά με έκανε να βαρεθώ αρκετά ήταν η τρομοκρατικές οργανώσεις, τα σχέδια τους, το όραμά τους... Ναι ok οι τρομοκράτες δε με αφορούν και με κάνουν να βαριέμαι. Και όσες αλήθειες και να κρύβει για το κατά πόσο τα θρησκευτικά κίνητρα είναι αγνά εχ πως να στο πω...χέστηκα! Δείξε μου Κύλωνες, δείξε μου κηρύγματα της Κλαρίς(μεγάλη σκύλα αυτή), δείξε μου τους Αντάμα να παίζουν Sopranos αλλά λυπήσου με! Γιατί αν νομίζεις ότι η τρομοκρατία έπαιξε πολύ στο BSG, απλά δεν έχεις δει τίποτα. Στρατόπεδα εκπαίδευσης, βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας και ω τι ειρωνεία στο όνομα του ενός και μοναδικού θεού. Πφφφφ χαζομάρες. Πάντως να πω ότι δεν το θεωρώ μειονέκτημα αλλά είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου.


Σε γενικές γραμμές δεν είναι καθόλου κακή σειρά. Τα τελευταία επεισόδια ήταν εξαιρετικά. Απλά αργεί να πάρει τα πάνω της και μου φαίνεται πως είναι δύσκολο να κρατήσει τους "άμαθους" θεατές. Δυστυχώς δεν σε μυεί εύκολα στο σύμπαν της και αυτό είναι ασυγχώρητο. Δεν σπάει τον τέταρτο τοίχο. Απλά δίνει μια βαριοπούλα σε σένα και σου ζητάει να το κάνεις για χάρη της. Πλάκα μας κάνεις; Το αστείο όμως είναι πως αν φτάσεις ως το τέλος, όχι απλά θέλεις κι άλλο, αλλά απορείς γιατί 8-9 επεισόδια νωρίτερα ξενέρωνες, θυμώνεις που οι άμυαλοι πάνε και κόβουν τέτοιου επιπέδου σειρά, βρίζεις τους Αμερικάνους που δεν κάθισαν να τη δούνε. Γιατί τελικά το Caprica είναι καλή σειρά. Με πολλές προοπτικές. Αλλά δυστυχώς ξεκίνησε χωρίς αυτοπεποίθηση και μουδιασμένα και κατά τη γνώμη χωρίς να ξέρει τι ακριβώς σειρά είναι και που απευθύνεται.



Στα θετικά:
+ Η απίστευτη ατμόσφαιρα
+ Η Caprica σε όλη της την ακμή, παιχνίδια πυραμίδας σε μεγάλα στάδια, οι πρώτοι Κύλωνες. Ανατριχίλα, συγκίνηση και νοσταλγία...
+ Ο Εric Stoltz που είναι εξαιρετικός ηθοποιός και κλέβει την παράσταση.
+ Οι συμβολισμοί, η γέννηση της φιλοσοφίας που ακολούθησαν οι Κύλωνες, οι θρησκευτικές αναφορές
+ Η Ζόι. Κάθε σκηνή της είναι μαγεία. Οι σκηνές του ρομπότ-Ζόι είναι ανατριχιαστικές

Στα αρνητικά:
- Πολλές ιστορίες, πολλές πληροφορίες γενικά άφθονο υλικό που δεν δίνεται ο χρόνος να φιλτραριστεί.
- Υπάρχουν στιγμές που θυμίζουν...Λάμψη
- Ο παππούς Αντάμα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου.
- Αργεί να πάρει μπροστά


ΥΓ: Θα υπάρξει ακόμη μία σειρά με βάση το BSG που αυτή τη φορά θα εκτυλίσσεται στα χρόνια του πρώτου πολέμου με τους Κύλωνες... Ενδιαφέρον αλλά πολύ φοβάμαι ότι κι αυτό ούτε καν θα αγγίξει όσα το Galactica έχτισε. Και αν το Caprica ήταν φανερό πως αποτίναζε σιγά σιγά από πάνω του τη βαριά σκιά του BSG, εδώ θα είναι πολύ δύσκολο να σταθεί μόνο του. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο
                                                                 

6 σχόλια:

  1. μωρέ άμα έχει σοβαρά αλλα λάθει δεν θα κοβόταν. εμενα με άρεσε και πολύ μάλιστα. δεν θα κάτσω να το συγκρίνω με το bsg γιατί δεν έχει κάνα νόημα. τελείως διαφορετικές σειρές.

    πως και δεν έβαλες στα θετικά τα φορέματα και τα παπούτσια της Ζόι?:) βεβαια μπορεί να πάνε όλα στο πακέτο "Ζόι".

    ps: αυτό μυρίζει αποτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν νομίζω κάποιος που δεν έχει δει BSG να μπορεί να το εκτιμήσει. Όχι ότι δεν μπορεί να σταθεί σαν σειρά μόνη της αλλά αν δεν ξέρεις τι είναι Κύλωνας, χέστηκες να δεις πως δημιουργήθηκε. Αν δεν είχα δει BSG ούτε τον πιλότο δεν θα έβλεπα.

    ΥΓ: Έχει προοπτικές για πολύ φαν! Μάχες, πιστολίδια, ο Αντάμα πιτσιρικάς... Απλά ο γελοίος τίτλος copy paste του Σπάρτακου και η μυρωδιά της αρπαχτής με προβληματίζουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπότε σαν μέγας fan του bsg επιβάλλεται να το δω ε?

    Βασική ερώτηση, δίνεται κάποιο τέλος ή μένει ξεκρέμαστη η σειρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλος δίνεται ναι. Απλά έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα που σε βάζουν σε σκέψεις αλλά και που θα ήταν αδύνατον να λυθούν. Εκτός αν κάνουν μια σειρά που να ακολουθεί τη 13η αποικία!

    Πφφφφ χαραμίζομαι εδώ πέρα. Consultant στο syfy έπρεπε να είμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μη ξεχνάς ότι εμενα πρώτα με άρεσε αυτό και μετά είδα bsg:) αλλα τα χούμε ξαναπεί...άλλο γω.

    το θέμα είναι ότι αν το εκτιμούσαν οι fans...δεν θα κοβόταν! αλλα βλέπεις περίμεναν να δούνε κάτι παρόμοιο...

    ps: και γω είμαι πολύ fan...αλλα "Μάχες, πιστολίδια, ο Αντάμα πιτσιρικάς?" προτιμώ να ξαναδώ bsg.
    και μονο που θα βλέπεις τον αντάμα με άλλη φάτσα...
    άσε που οι μάχες και τα μπαμ μπουμ είναι το τελευταίο πράγμα που προσέχει κάποιος στο bsg.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμ εσύ είσαι έχεις βίδες λασκαρισμένες δεν μετράς :Ρ

    "άσε που οι μάχες και τα μπαμ μπουμ είναι το τελευταίο πράγμα που προσέχει κάποιος στο bsg."

    Γι΄αυτό είπα θα έχει φαν και όχι θα είναι καλό δράμα πχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή