Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Blogoscars: Best Director

                                                         
Δεν συμμετέχω στα blogoscars, προφανώς γιατί βαριέμαι αλλά μια λίστα με σκηνοθέτες θα την κάνω. Έτσι γιατί η πεντάδα των Όσκαρ ήταν μια σάχλα και μισή.
                                           
10. Joel and Ethan Coen (True Grit) 

Πριν δω την ταινία δεν περίμενα ότι θα έχει γίνει τόσο εκπληκτική δουλειά. Προσωπική λατρεία τα αδέρφια αλλά και πάλι δεν γίνεται να μην τους αναγνωρίσω το πόσο καλά υπηρέτησαν το είδος, το σεβασμό που έδειξαν και το πόσο γαμάτη και καινούρια έκαναν μια ήδη γαμάτη συνταγή!

9. Mat Whitecross (Sex & Drugs & Rock & Roll) 

 Εδώ η σκηνοθεσία ταυτίστηκε με τον ήρωα. Τον υπηρέτησε στον ύψιστο βαθμό. Πανκ, σπάει τα στεγανά, δεν συμβιβάζεται. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά ταίριαξε τόσο πολύ με το θέμα που πραγματεύεται που στο τέλος έγινε ιδανική!

8. Xavier Beauvois (Des Hommes et Des Dieux) 

Μεγαλειώδης σκηνοθεσία. Εντυπωσιακή! Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους χώρους, το φως, τους ηθοποιούς του! Γιατί έχω δει μια φορά την ταινία και δυο σκηνές είναι ακόμη τόσο καλά χαραγμένες στη μνήμη μου που ήταν αδύνατον αν μην τον σκεφτώ όταν αποφάσισα να κάνω τη λίστα!

7. Roman Polanski (Ghost Writer)

Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσους σκηνοθέτες κι αν γνωρίσω κανείς δεν θα με κάνει να νιώθω έτσι. Ασφυκτικά πλάνα, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και τελικά δεν υπάρχει άλλο σκηνοθέτης που να μπορεί τόσο εύκολα να με κάνει να ζητάω οξυγόνο. Νιώθω πως θα είναι αιώνια ο αγαπημένος μου

6. Christopher Nolan (Inception)

Το σενάριο κέντησε, το μοντάζ αξίζει υποκλίσεις και χειροκρότημα αλλά και η σκηνοθεσία του Nolan δεν πήγε πίσω. Εκπληκτικές σκηνές που θα θυμάμαι για πάντα, φρέσκια ματιά και φοβερή όρεξη. Από τους πιο ολοκληρωμένους δημιουργούς της γενιάς του και με όραμα!

5. David Fincher (The Social Network)

Γιατί έπιασε τον παλμό και τους ρυθμούς του facebook και τους εισήγαγε στη σκηνοθεσία του. Γιατί με μοντέρνα αισθητική και γρήγορη ταχύτητα μπόρεσε ν΄ακολουθήσει τους εκπληκτικούς διαλόγους και γιατί την σκηνοθετική του ματιά και ευφυΐα διαθέτουν ελάχιστοι!

4. Jee-woon Kim (I Saw the Devil)

Εκπληκτική σκηνοθεσία σε μια ταινία που χωρίς αυτόν ίσως ήταν αδιάφορη. Ότι δικό του έχω δει το έχω αγαπήσει, τρομερό ταλέντο και υπέροχη ατμόσφαιρα.

3. Darren Aronofsky (Black Swan)

Θεατρική υπόκλιση στον άνθρωπο που έχει μιλήσει στην ψυχή μου όσο λίγοι. Από τα ασφυκτικά του πλάνα ξέχασα να αναπνέω, μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου και έχει το χάρισμα να παίρνει ερμηνειάρες από τους ηθοποιούς του.

2. Edgar Wright (Scott Pilgrim VS The World)

Γιατί κατάφερε να περάσει στη μεγάλη οθόνη κόμικ και videogames με χαρακτηριστική ευκολία. Σαν ποτέ να μην είπε "αυτό δεν μπορούμε να το γυρίσουμε". Γιατί έχει όραμα, είναι ιδιοφυΐα, geek από τα λίγα και γιατί δεν σταματάει πουθενά. Κουβαλάει τρέλα, έχει ιδέες και είναι πολύ μπροστά για την εποχή του και φαινόταν από τότε που μας προσέφερε ανεπανάληπτη τηλεόραση!

1. Martin Scorsese (Shutter Island)

Γι΄αυτόν και μόνο έκανα τη λίστα. Γιατί συνεχίζει να κάνει αριστουργήματα με την ίδια όρεξη και την ίδια ευκολία που το έκανε όταν γύριζε το Mean Streets. Για την κινηματογραφική νοσταλγία και την τρομερή ατμόσφαιρα της ταινίας και για την ατέλειωτη όρεξή του να προσφέρει μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες.

14 σχόλια:

  1. πανηγυρίζω για Jee-woon Kim που δεν περίμενα να βάλεις!

    ευχάριστη έκπληξη και ο Whitecross.

    επίσης περίμενα αρονό δεύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν μπορούσα να βάλω πιο χαμηλά το χαμό του Wright. Πάντως τα τρία πρώτα τα έχω περίπου στο ίδιο επίπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο αρονό πάει καρφί για πρωτιά! μπορεί να μην τρελάθηκα με το BS αλλα χαίρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι πολύ για Aronofsky, Wright, Polanski όπου τους έχω και εγώ στη λίστα μου. :)

    J & E Coen παραγουρονότριχα δεν έβαλα.

    Το τεχνικό μέρος της σκηνοθεσίας του Fincher ήταν εξαιρετικό, αλλά δε μου άρεσε έτσι όπως προσέγγισε το θέμα. Απογοητεύτηκα με το "The Social Network". Πιστεύω πως απέτυχε και δεν έπιασε τον παλμό της εποχής.

    O Scorsese έδωσε και πάλι μια προσεγμένη δουλειά, αν και ήταν λίγο κουρασμένος.

    Πειραματική η σκηνοθεσία του Nolan. Υπήραν στιγμές που με απογείωσε και άλλες που με απογοήτευσε.

    Τους υπόλοιπους δεν τους έχω δει.

    Η δικιά μου λίστα:
    10. Sylvain Chomet (L'illusionniste)
    9. Roman Polanski (The Ghost Writer)
    8. Semih Kaplanoglu (Bal)
    7. Anton Corbijn (The American)
    6. Mike Leigh (Another Year)
    5. Mathieu Amalric (Tournée)
    4. Edgar Wright (Scott Pilgrim vs. The World)
    3. Luca Guadagnino (Io sono l'amore)
    2. Apichatpong Weerasethakul (Loong Boonmee raleuk chat)
    1. Darren Aronofsky (Black Swan)

    "ο αρονό πάει καρφί για πρωτιά!"
    Μακάρι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ο Wright πάει καλά το πουλάκι μου :)

    Monsieur Hulot ο Fincher έπιασε πολύ καλά τον παλμό του facebook πρώτα και κατ΄επέκταση της εποχής! Εσύ που είδες ότι απέτυχε;

    Ο Scorsese μου φάνηκε πολύ φρέσκος και εφευρετικός. Με κέρδισε από το πρώτο πλάνο κιόλας.

    Το L'illusionniste το λάτρεψα όπως και το Toy Story αλλά θεωρώ πως στα animation η σκηνοθεσία δεν είναι το βασικό στοιχείο. Εγώ παρά τρίχα άφησα έξω τον Corbijn ενώ η μεγάλη μου παράλειψη είναι που ακόμη δεν είδα τον Leigh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για μένα ο Fincher είπε απλά την ιστορία του ιδρυτή του facebook. Η γνώμη μου για το TSN είναι εδώ: http://cinema-paradis143.blogspot.com/2011/03/blog-post.html#more

    Πολύ καλός, αλλά για μένα η έμπνευση και η εφευρητικότητά του σταμάτησε μέχρι και το "Cape Fear". Από εκεί και μετά γυρίζει από καλές μέχρι μέτριες ταινίες, πιστεύω.
    Με το "Shutter Island" δεν ενθουσιάστηκα. Ενω στην αρχή ο Scorsese χτίζει μια υπέροχη και υποβλητική ατμόσφαιρα βουτηγμένη στο σασπένς, από τη μέση και μετά το σασπένς και η αγωνία χάνονται και το φινάλε είναι προβλέψιμο.

    Φυσικά, δεν είναι βασικό στοιχείο στα animations, αλλά ο Chomet είναι λατρεία και δε μπορούσα να μην τον βάλω. :)
    Δες τον Leigh, θα σε κατενθουσιάσει!
    Kaplanoglu πως και δεν έβαλες;
    Weerasethakul είδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γουστάρω Kim-Jee Woon με χίλια. Ούτως ή άλλως τον θεωρώ από τους καλύτερους σκηνοθέτες της τελευταίας δεκαετίας και το επιβεβαιώνει το "I saw the devil".

    Και με την επιλογή Beauvois συμφωνώ, γιατί πέρα από τη διαφωνία μου ως προς τις προθέσεις και τα νοήματα, η σκηνοθεσία ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες της χρονιάς.

    Ο Scorsese τεράστιος (δεν είναι προς συζήτηση), αλλά δεν είναι η καλύτερη σκηνοθεσία της χρονιάς. Ξέρουμε, όμως, την εμμονή σου...

    Αν συμμετείχα, νούμερο 1 θα έβαζα τον Wright που έκανε ΤΟΥΣ "παπαδες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ απλά πέρασα για να πω αυτό:

    RESPECT ΣΤΟΝ EDGAR WRIGHT!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Monsieur Hulot για τον Fincher διαφωνούμε εντελώς. Από της πιο έξυπνες σκηνοθεσίες των τελευταίων χρόνων. Όσο για τον Scorsese επιδιώκει να είναι προβλέψιμο το φινάλε αφού το τι τρέχει φαίνεται από τα πρώτα πλάνα. Το πως εστιάζει στον ήρωά του όμως είναι εκπληκτικό. Γι΄αυτό προδίδει από την αρχή το twist, ώστε να εστιάσεις στον χαρακτήρα και όχι στο μυστήριο!

    Ο Kaplanoglu δεν χώραγε. Μια συνηθισμένη σκηνοθεσία αλλά ως εκεί. Τον Weerasethakul τον είδα αλλά δεν τρελάθηκα. Ωστόσο πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη και θέλω να ξαναδώ την ταινία.

    Moody το I Saw The Devil το λάτρεψα. Ειδικά το πως χτίζεται η πλοκή και πως ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες είναι εντυπωσιακό.

    Ο Beauvois έκανε τρομερή δουλειά. Υπάρχουν στιγμές που μένεις με ανοιχτό το στόμα.

    With δες το Spaced αν δεν το έχεις δει. Σειράρα και γνήσιος Wright :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μουρλο-ταινια ηταν αυτο το Σκοτ Πιλγκριμ;!
    Πλακα ειχε,μου αρεσε!

    Το black swan για μενα ειναι υπερασριστουργημα κ ο Αρονοφσκυ ο νεος ν1 σκηνοθετης μου.

    Απο Κιμ-τζι γουν εχω δει το bittersweet life κ αλλη μια,δε τη θυμαμαι,σα παρωδια γουστερν ηταν,
    αρκετα καλες ταινιες και οι δυο.Ενταξει,δεν ειναι κ Κιμ Κι Τουκ η Καρ ΒΑΙ η Παρκ τσαν Γου,
    αλλα ειναι καλος!

    Εχω βαρεθει να κραζω το social network για αυτο και δε θα πω τιποτα.

    Κατα τα αλλα,συμφωνω και με Νολαν και με Σκορτσεζε και με Πολανσκυ,πολυ καλες οι ταινιες τους,
    χαιρετω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Thanks Annie, έχω ξεκινήσει ήδη να το κατεβάζω! Είδα ότι παίζει ο Simon Pegg και ανυπομονώ! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Celin είναι μεγάλη ταινία πάνω στην pop culture το Scott Pilgrim. Τρομερή εμπειρία!

    Αριστουργηματικός όντως ο Κύκνος :)

    Για τον Ασιάτη τώρα, μαζί σου είμαι. Δεν είναι σαν όσους αναφέρεις αλλά ειδικά με το τελευταίο του(όπου πέταξε στην άκρη Ταραντίνους και Λεόνιδες και παρέδωσε κάτι πιο προσωπικό) ανέβηκε τρομερά στην εκτίμησή μου. Να το δεις. Εκτός από σενάριο και σκηνοθεσία έχει και καθηλωτικές ερμηνείες.

    Nolan, Scorsese, Polanski είναι κλασσικές αξίες. Κυρίως οι δύο τελευταίοι :) Και ο Φίντσερ βεβαίως!

    With μακράν από τις καλύτερες σειρές! Κωμωδία δεν έχω δει καλύτερη πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι τον ήθελες τον Γουάιτκρος; :Ρ Πέρα από την πλάκα, ωραιότατες επιλογές! Οι Κοέν συνεχίζουν τα μαθήματα σκηνοθετικής αρτιότητας!

    Τον Νόλαν θα τον έβαζα ψηλότερα (μα τι απρόβλεπτο :Ρ), δεν είμαι σίγουρος για τον Πολάνσκι, ακόμη κι αν μας έδωσε ένα από τα καλύτερα φετινά πλάνα στο φινάλε της ταινίας του υπήρχαν άλλοι που εκτίμησα περισσότερο φέτος (το ίδιο ισχύει και για τον Φίντσερ). Με τον Μπουβουά ψιλοβαρέθηκα, αν και εικαστικά ήταν υπέροχο έργο. Και ο Ράιτ τελικά έδειξε ότι είναι ευφάνταστος!

    Υ.Γ.: Τελικά πρέπει να είμαι από τους λίγους που γράφουν ελληνοποιημένα τα ονόματα των σκηνοθετών εδώ μέσα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τον ήθελα γιατί ήταν η σωστότερη σκηνοθεσία γι΄αυτή την ταινία :Ρ Για τους Κοέν βλακεία είναι να τα λέμε κάθε φορά, έτσι;

    Αν γινόταν νωρίτερα η λίστα κι εγώ θα είχα ψηλότερα τον Νόλαν. Όμως τελικά χάνει με την επανάληψη(αντίθετα με τον φετινό Φίντσερ). Ο Wright δεν είναι απλά ευφάνταστος αλλά πολλά περισσότερα.

    ΥΓ: Ναι είσαι αλλά βλέπεις προσπάθησα να ακολουθήσω κάπως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή