Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

You think you're telling the truth, but in fact... you're telling only your version of the truth...

                                                                                
Με χώσατε να ξαναδώ Argento και είπα να επαναλάβω το Profondo Rosso αφού έπαιξε πρόβλημα με το Terza Madre και μέχρι να το βρω θα ξαναδώ κάποια που έχω ήδη. Είναι μαζί με το Suspiria στην κορυφή των αγαπημένων  μου από τον σπουδαίο αυτό σκηνοθέτη.


Ένας πιανίστας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας δολοφονίας και αποφασίζει να ψάξει μόνος του την υπόθεση. Όμως όσοι σχετίζονται αρχίζουν να δολοφονούνται ένας ένας πριν φτάσει σε αυτούς. Μου αρέσουν πάντα αυτές οι ταινίες όπου μαζί με τον πρωταγωνιστή ακολουθούμε τα στοιχεία και γνωρίζουμε πάνω κάτω όσα και αυτός. Την πρώτη φορά που την είχα δει, από πολύ νωρίς είχα υποψία για το δολοφόνο πάντως, αλλά στο τέλος είχα κάνει τραγικό λάθος, σχεδόν ερασιτεχνικό!


Πολύ καλό σενάριο, αγωνιώδες, διατηρώντας όμως κάποια απαραίτητα κλισέ του είδους. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική σκηνοθεσία η ένταση ανεβαίνει αρκετά και σε κρατάει σε εγρήγορση. Επίσης σε αρκετά σημεία γελάς κάτι που δεν το συνηθίζει γενικά ο Argento και που εδώ είναι ένα από τα δυνατά κομμάτια της ταινίας. Επίσης όπως είναι λογικό έχουμε αρκετό gore, απίθανοι τρόποι δολοφονίας κάνοντας με να ανησυχώ λίγο για την ψυχική υγεία του Dario. Πραγματικά είναι ευρηματικότατος.


Και πάμε στην τρομερή κινηματογράφηση. Ω θεοί πραγματικά αυτό είναι υπέροχο. Ιδιαίτερα τα κτίρια τα έχει κινηματογραφήσει με τέτοιο τρόπο που ανά φάσεις έβγαινα από το κλίμα της ταινίας γιατί θαύμαζα τα πλάνα. Χρησιμοποιεί όλους τους χώρους προς όφελός του και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό!


Αυτό όμως που κάνει το Profondo Rosso τόσο γαμάτη ταινία είναι η μουσική! Δεν γίνεται να μην σταθεί κανείς στις απίθανες μουσικές των Goblin που ντύνουν την εικόνα και ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα! Εντάξει έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Argento αλλά νομίζω εδώ η καλύτερη από τις συνεργασίες τους. Και φυσικά να μην ξεχάσω την εκπληκτική φωτογραφία που κάνει κάθε ξενάγηση σε κάθε ένα από τα κτίρια ή δωμάτια ξεχωριστή εμπειρία.


Όλα τα παραπάνω μας βάζουν κι εμάς στο ρυθμό και την ατμόσφαιρα της ταινίας. Και προχωράμε μαζί με τον ήρωα, τον ακολουθούμε με αγωνία για να επιστρέψουμε πάλι εκεί από όπου ξεκινήσαμε για το αποκαλυπτικό, ιδιοφυέστατο, εκπληκτικό φινάλε. Όλοι γυρίσαμε στην αρχή για να δούμε ιδίοις όμμασι την αλήθεια! Πραγματικά είναι από τα εξυπνότερα φινάλε που έχω δει, όχι τόσο σαν σύλληψη αλλά σαν μαεστρική εκτέλεση!

9 σχόλια:

  1. Ίσως η καλύτερη ταινία του. Έχω έτοιμο εδώ και καιρό ένα μικρό κείμενο μαζί με μια σκηνή για τη στήλη. Ετοιμάσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τα έχω ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με το Suspiria! Το κείμενο θα το βάλεις όπως έβαλες και τη λίστα των 90s;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μένα, εκτός ότι την θεωρώ ως την καλύτερη ταινία του αρτζέντο, είναι και η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ταινία πραγματικού τρόμου όλων των εποχών. Και λέω ολοκληρωμένη γιατί θεωρώ ότι συναντάμε όλα εκείνα τα παραδοσιακά στοιχεία που πρέπει να έχει μια ταινία τρόμου που σέβεται τον εαυτό της, δηλαδή ένας σήριαλ κίλερ, πολλαπλοί και αποτρόπαιοι φόνοι, ένα τραυματικό γεγονός που έχει σημαδέψει τον δολοφόνο, αστυνομικό μυστήριο που ξετυλίγεται σιγά με την πλοκή και όχι μόνο, φινάλε έκπληξη που βασίζεται στην γνωστή συνταγή ότι ο δολοφόνος είχε αφήσει στοιχεία από τον πρώτο του φόνο, η τρομερή εισαγωγή της ταινίας με έναν φόνο. Επίσης σε αυτήν την ταινία συναντάς και πολλές επιρροές από το σινεμά του Μπάβα και του Χίτσκοκ των οποίων ο Αρτζέντο υπήρξε άλλωστε μεγάλος θαυμαστής. Όλα αυτά λοιπόν σε συνδυασμό με την ανεπανάληπτη μουσική, την κλειστοφοβική και υποβλητική ατμόσφαιρα που χτίζει ο αρτζέντο με την ιδιοφυέστατη και ευρηματικότη σκηνοθεσία του σε κάθε σκηνή της ταινίας και ειδικότερα στις σκηνές μέσα σε κάτι παλιά κτίρια, κάνουν την ταινία τουλάχιστον στα δικά μου μάτια μια αξέχαστη τρομαχτική εμπειρία.

    5: Αριστούργημα

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτά. αριστούργημα! τώρα άμα είναι καλύτερη του δεν ξέρω...τις λατρεύω όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αργύρη τα λες εξαιρετικά δεν έχω κάτι να προσθέσω!

    Aldo και το Terza Madre ;) Το είδα και είναι στα προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα το έλεγα και ιδιαίτερα ευχάριστο νέο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν θα το έλεγα καθόλου ευχάριστο νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή