Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

The fighter

                                       
Ναι ρε παιδί μου! Μια ταινία από αυτές που ακούγονται πολύ και που γούσταρα. Γιατί καλά τα Inception και Social Network αλλά πέρασε καιρός. Το Fighter είναι λοιπόν μια πολύ καλή ταινία πάνω στην οικογένεια, τις ανθρώπινες σχέσεις και πως μερικοί άντρες βασίζουν τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής τους στο τι θα πει η μάνα τους ή η γκόμενά τους. Το Fighter είναι η ιστορία ενός τέτοιου άντρα που άργησε πολύ να...grow a pair! Έβλεπε την οικογένεια του να τον καταστρέφει αλλά αρνούνταν να το συνειδητοποιήσει, μέχρι που εμφανίστηκε η Charlene και πήρε τα ινία από τα χέρια της μάνας του, τον ξύπνησε και τον έκανε να δει την αλήθεια κατάματα.


Είναι γεγονός πως μερικές φορές αφήνουμε ότι αγαπάμε να μας κρατάει πίσω. Είτε μη θέλοντας να πληγώσουμε ανθρώπους είτε γιατί δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Έτσι έφτασε ο Micky ενώ είναι γεμάτος ταλέντο να ακολουθεί μια καταστροφική πορεία εξαιτίας επιλογών άλλων. Ο Dickie, ο αδερφός του, ήταν κάποτε στη θέση του αλλά τα έστειλε όλα στο διάολο προτιμώντας το κρακ και το μόνο που του έμεινε είναι ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται γι΄αυτόν. Έτσι τώρα θέλει να φτάσει εκεί που κάποτε μπορούσε μέσα από τον Micky. Πέρα από το οικονομικό όφελος αυτό που αποζητούν είναι η συναισθηματική ολοκλήρωση και η ικανοποίηση πως ο Micky μια μέρα θα γίνει μεγάλος όχι χάρη στο ταλέντο του αλλά χάρη στις συμβουλές τους. Που κάποιες φορές μπορεί να είναι και σωστές αλλά πάντα στηρίζονται στη λάθος βάση.


Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η τραχιά(ναι, προφανώς δεν είναι η σωστή λέξη) σκηνοθεσία τονίζει το ρεαλισμό και σε συνδυασμό με πλάνα του ντοκιμαντέρ που γυρίζεται για τη ζωή του Dickie δεν σε αφήνει ούτε να ξεχάσεις αλλά ούτε να μην πιστέψεις πως πρόκειται για αληθινές καταστάσεις. Από εκεί και πέρα οι πρωταγωνιστές παίρνουν όλη την ταινία πάνω τους και κάνουν εκπληκτική δουλειά. Αποκορύφωμα όλων ο Christian Bale που όντως είναι πάρα πολύ καλός και κάτι παραπάνω. Διάβαζα πολύ καλά σχόλια αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Σκέτη απόλαυση! Να τη δείτε οπωσδήποτε αν δεν το έχετε κάνει ήδη.


18 σχόλια:

  1. Παρότι δεν είναι ούτε "Raging Bull" ούτε και "Rocky" (ένας λόγος ότι ο Wahlberg είναι περισσότερο εσωτερικός παρά σε παρασύρει), ούτε με ενδιαφέρει το μποξ, τη βρήκα αξιόλογη με αρκετά ενδιαφέροντα τεχνάσματα κι έναν εκπληκτικό Bale!

    Και ο Russell συνεχίζει την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της οικογενειακής δυσλειτουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε Wrestler θα προσέθετα! Καλά ο Bale κέντησε... Πολύ καλή ταινία και πραγματικά ενδιαφέρουσα η σκηνοθεσία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λοιπόν...αφήνεις οτιδήποτε άλλο έχεις να δεις και βλέπεις το animal kingdom. τώρα όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρεις τι λέω κάθε φορά που διαβάζω τις κριτικές σου για κάτι τέτοιες ταινίες;
    Εγώ πότε θα την δω;

    Έχω γίνει πολύ δυσκίνητος, ρε γμτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aldo υπόσχομαι να το κάνω το συντομότερο!

    Φώτη βρες χρόνο και δες την. Ίσως η καλύτερη που παίζει αυτό τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι όχι ψέμματα λέω. Η δεύτερη καλύτερη, παίζει το Hereafter τώρα που το λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιγά το Αnimal Κingdom ρε Άλδο!!! Νταξ, καλή ταινία, αλλά την περίμενα καλύτερη (πιο άγρια) και σίγουρα δεν είναι καμιά ταινιάρα. Το Winter's Bone το έχεις δει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αριστούργημα είναι! μακράν η καλύτερη ταινία του 2010. πες μου μια καλύτερη? μη πεις κάνα tsn?:)

    ""Το Winter's Bone το έχεις δει;""
    όχι και δεν σκοπεύω να το κάνω σύντομα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aldo δεν την είδα ακόμη αλλά πρόχειρα προτείνω για καλύτερα τα Shutter Island και Scott Pilgrim!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαφέστατα και είναι καλύτερο το Social Network!!! Βασικά όταν κάνω το top10 μου (σίγουρα πριν την απονομή των Oscars:p) θα δεις ποιες ταινίες είναι καλύτερες... Β) :p

    Προς Annie:

    Εχμμμ... γκουχ-γκουχχχχ.... αψουουουουουου... :/ :/ :/ Β) :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σους σιωπή Jack! Και πάρε τίποτα για το κρυολόγημα, θα μας κολλήσεις :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σαφέστατα και είσαι τραχανάς και μπάμιας ρε φιλε!!!
    άκου εκεί το κάργα ακαδημαϊκό στα όρια του γελοίου "ντώσει οσκαρ στο φίντσερ" ταινιάκι νάνε καλύτερο από το αριστούργημα που βλέπεις και δακρύζεις που υπάρχει ακόμα τέτοιο σινεμά.

    εξαρτάται annie. αν σε αρέσει ο γκανγκστερικος scorsese...ίσως και να σε αρέσει περισσότερο το animal kingdom.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τραχανάς είσαι και φαίνεσαι που εντυπωσιάζεσαι με το παραμικρό και το τόσο το κάνεις ΤΟΣΟ(ΟΟΟΟΟ) κάθε φορά!!! Το ΑΚ δεν φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τον γκανγκστερικό Scorsese.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τραχανάς λέει! Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τον scorsese ίσως ναι...αλλα κάτι ταινιάκια ''παραγγελίες'' τα χει για πρωινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Annie: ΚΛΙΚ! :p

    Προς Άλδο: Τον κακό σου τον καιρό! Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. εγώ ενθουσιάστηκα (με το the fighter έτσι;)!! Δεν ξέρω γιατί, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι διηγείται μια συνηθισμένη ιστορία μεν, με ένα εντελώς ξεχωριστό τρόπο δε. Ναρκωτικά, ζέστη, τρομαχτικές (θηλυκές) αδερφές, θύελλα σε μητρική καρδιά, σήψη και παρακμή γενικώς και στην μέση ο χαρακτήρας του Γουόλμπεργκ να προσπαθεί να μην αποτρελαθεί με όλα αυτά που βλέπει ζει γύρω του. Βασικά στην μέση ήταν ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ Κρίστιαν Μπέιλ, αλλά τέλωσπαντων (στην πρώτη σκηνή είχα ήδη μείνει με το στόμα ανοιχτό με την ερμηνεία του Μπέιλ)

    Ίσως πάλι ο θαυμασμός μου να οφείλεται στο γεγονός ότι αντί ο Ράσελ να διηγηθεί την ιστορία ενός αποτυχημένου που έγινε επιτυχημένος, διηγείται την ιστορία ενός ημι-αποτυχημένου που καταλήγει ημι-επιτυχημένος. In other words είναι ο μόνος λογικός σε ένα άρρωστο περιβάλλον το οποίο δεν τον αφήνει όμως να προοδεύσει. Εντέλει με την βοήθεια (και) της τύχης βρίσκεται στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή, διορθώνοντας προσωρινά (;) όλα τα κακώς κείμενα του περίγυρου του, κερδίζει και παρ'όλα αυτά η νίκη του μοιάζει (και είναι) πύρρειος, δεν δοξάζεται όπως πχ ο Ρόκυ και άλλοι συναθλητές του - απλώς επιστρέφει με τα λεφτά. Μου φάνηκε αρκετά ειρωνικό το φινάλε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λογικό εφόσον είναι αληθινή ιστορία να μην έχει...κινηματογραφικές υπερβολές και κλισέ. Και ο σκηνοθέτης δεν ξεχνά στιγμή να μας θυμίζει ότι αυτό που βλέπουμε είναι αλήθεια. Μια ταινία ανθρώπινη σε όλες της τις στιγμές. Ο Bale ήταν τελειότητα!

    Αυτές η αδερφές τι εφιάλτης ήταν ρε παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή