Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Sex & Drugs & Rock & Roll

                                 
Να πω την αλήθεια για τον Ian Dury δεν ήξερα πολλά πράγματα και ψιλοέπαθα την πλάκα μου από την ταινία. Από την προσωπικότητα του Ian Dury δηλαδή, όμως αυτή παρουσιάστηκε μέσα από την ταινία. Ένας άνθρωπος που δεν άφησε την αναπηρία του να σταθεί εμπόδιο στην έμπνευσή του(ίσα ίσα, αποτέλεσε και έμπνευση). Ένας χαρισματικός καλλιτέχνης με πολλές ιδέες και αντισυμβατικό στυλ. Ένας ανορθόδοξος πατέρας. Στιχουργός, ποιητής και μπορώ να συνεχίσω... Μία προσωπικότητα που σου κινεί την περιέργεια, που σε κάνει να θέλεις να μάθεις γι΄αυτή και που τελικά σε κάνει πολύ εύκολα φαν των Blockheads.


Ο Andy Serkis είναι σαρωτικός. Απίστευτη ερμηνεία... Θεατρινισμοί, ύφος, κίνηση! Σκέτη απόλαυση. Παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του και γεμίζει την οθόνη με την πληθωρική του παρουσία. Το να πω ότι έμεινα άφωνη θα είναι λίγο. Η ταινία προσεγγίζει ανθρώπινα τον Dury, που τον βλέπουμε ως πατέρα, σύζυγο, εραστή, συνεργάτη. Δεν παλεύει να χτίσει έναν συμπαθητικό χαρακτήρα. Είναι εκεί με όλα του τα στραβά και άσχημα, δεν τον κολακεύει κανείς, απλά he speaks for himself! Ο μικρούλης αρκετά συμπαθητικός ενώ πολύ καλή βρήκα και την Olivia Williams που είναι και προσωπική μου συμπάθεια.


Πάντως το πόσο καλά έχει "ντυθεί" ο Serkis τον Ian Dury είναι σχεδόν ανατριχιαστικό! Θυμήθηκα τον Hardy του Bronson αλλά εδώ είχα και μια συνολική εικόνα του Ian Dury ενώ σ΄εκείνη την περίπτωση μόνο ηχητικά είχα αξιολογήσει το επίπεδο της ερμηνείας του Hardy. Και συνδέω αυτές τις δύο ταινίες γιατί μοιράζονται αρκετά κοινά, από την εισαγωγική σκηνή, μέχρι το πόσο μοντέρνα σκηνοθεσία έχουν και οι δύο! Εδώ βέβαια, σκηνοθετικά γίνονται συνεχώς μικρά θαυματάκια. Η σκηνοθεσία είναι αντισυμβατική κι αυτή, πανκ και σε κάνει να το διασκεδάζεις! Εκπληκτικό είναι και το μοντάζ, πολύ καλά δεμένη ταινία με πολύ σωστούς ρυθμούς. Ωραία φωτογραφία, μουσικές(προφανώς), τη βλέπεις και γουστάρεις. Φτιάχνει ατμόσφαιρα, κάνει χαβαλέ με βιντεοκλιπίστικα στιγμιότυπα, σε συγκινεί και γενικά ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη.

                

5 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι θα βαριόμουν πάααααααρα πολύ αν δεν ήταν ο Σέρκις. Μου φάνηκε πολύ συνηθισμένο.

    Α και συγχαρητήρια για την πρωτιά σε εκείνη την παλιά δεκάδα με τα καλύτερα της χρονιάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα δεν βαρέθηκες στον τραυλό και θα βαριόσουν σ΄αυτό; Η ηλικία φταίει :Ρ

    Η πρώτη θέση δεν μπορούσε να είναι άλλη(δεδομένου πως η λίστα ήταν με βάση το πότε παίχτηκαν στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή