Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Who killed Laura Palmer?

                                                     
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες σειρές μυστηρίου. Έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μυθολογίες. Ο δημιουργός της είναι θρύλος. Κι εγώ απορώ που καθυστέρησα τόσο να την τελειώσω. Την είχα αρχίσει χρόνια πριν αλλά κάτι είχε παίξει με τους υπότιτλους και είχα σταματήσει. Κακώς φυσικά και μόλις βρήκα το χρόνο επανόρθωσα βλέποντας το όλο απ΄την αρχή. Κι εννοείται την ταινία. Και μου άρεσε απίστευτα, ακόμη και το τέλος που το λες και ιδιαίτερα βιαστικό. Όμως τη θεωρώ σειρά δύσκολη, μη φιλική προς τον τηλεθεατή και υπάρχουν στιγμές που γίνεται λιγάκι βαρετή. Όχι για μένα ωστόσο που όσο πιο αργά κυλούσε τόσο πιο πολύ την αγαπούσα και που το νουάρ της ύφος με έκανε απλά να θέλω κι άλλο! Ας τα πάρουμε όμως απ΄την αρχή...


Η Laura Palmer βρίσκεται δολοφονημένη και η μικρή κοινωνία του Twin Peaks συγκλονίζεται βαθιά. Καταφτάνει ο πράκτορας του FBI, Dale Cooper για να εξιχνιάσει το έγκλημα, όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σκοτάδι, πολλά μυστικά και ανεξήγητες καταστάσεις. Τα όρια της λογικής απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Μεταφυσική, οράματα, όνειρα, ο μονόχειρας, η κυρία που κάνει παρέα μ΄ένα...κούτσουρο, νάνοι που χορεύουν, γίγαντες... Πραγματικά το μυαλό του David Lynch δεν έχει όρια. Θα ήθελα να περάσω μια ολόκληρη μέρα εκεί μέσα! Και αν θέλεις απαντήσεις λογικές και τετράγωνες, δεν θα τις βρεις εδώ. Όμως πόσο εκτιμάς κάτι κουλό και άκυρο όταν όλη η σειρά οδηγείται εκεί και φαίνεται πως δεν είναι κακόγουστο αστείο ή εύκολη λύση(γκουχ γκουχ Lost γκουχ).


Πρόκειται πραγματικά για καλοδουλεμένη σειρά. Το πως ξετυλίγεται η ιστορία, το πως αποκαλύπτονται πράγματα, πως νέα ερωτήματα μπαίνουν στο προσκήνιο είναι πραγματικά υποδειγματικό. Και κοίτα τη χρονολογία σε παρακαλώ: 1990! Για να μαθαίνουμε οι καινούριοι πως χτίζεται το μυστήριο και πως δίνονται οι απαντήσεις. Ακόμη και με το βασικό μυστήριο να λύνεται κάπου δεκατρία επεισόδια πριν το τέλος της σειράς!!! Αν δεν είναι αυτό αξιοσημείωτο τότε δεν ξέρω τι είναι. Ίσως το ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη, τα νέα μυστήρια κρατάνε το θεατή δεκατρία επεισόδια. Και όταν φτάνει το τέλος που δεν το λες και κλείσιμο, πάλι νιώθεις ικανοποίηση. Ας σε άφησε λίγο ξεκρέμαστο, ας ήθελες να μάθεις "από δω και πέρα τι".


Κάπου εδώ να πω πως η σειρά εκτός από μυστήριο, έκπληξη και καλλιτεχνικό επίπεδο μου χάρισε και αγαπημένους ήρωες. Με κορυφαίο, τον πιο cool εφμπιάη(ο εφμπιάης-φυσικά και υπάρχει η λέξη-) όλων των εποχών. Ο Dale Cooper είναι υπέροχος. Γοητευτικότατος και τέλειος σε όλα. Ξέχνα αυτούς τους σπαστικούς πράκτορες που απλά τη βρίσκουν να μπαίνουν στη μύτη των τοπικών αρχών. Αυτός εδώ έχει ανοιχτό μυαλό και μεγάλη καρδιά. Λατρεύει επίσης τον καφέ και την καλή πίτα. Βγαλμένος από νουάρ φιλμ και τσαλακωμένες φτηνιάρικες σελίδες αστυνομικών μυθιστορημάτων θα βυθιστεί στον περίεργο κόσμο των ονείρων για να μπορέσει να βρει μια άκρη. Politically incorrect, πάντα καλοσυνάτος, στιλάτος και με τη σωστή ατάκα έτοιμη προς χρήση. Special Agent Dale Cooper είμαι μέχρι αηδίας ερωτευμένη μαζί σου!


Σκηνοθετικά είναι υπέροχο(με τα σκηνοθετημένα από τον Lynch να ξεχωρίζουν), οι ερμηνείες πολύ καλές αλλά κυρίως εκπληκτικά επιλεγμένοι οι ηθοποιοί. Α και η μουσική είναι σκέτη ποίηση. Επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα που αιώνια θα σου θυμίζουν το περίεργο αυτό μέρος. Την αγάπησα πραγματικά πολύ τη σειρά. Ο Dale Cooper, η Audrey, η Donna και ο James, η Shelly, η Norma και η γλυκιά αδερφή της θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Και πάντα θα γελάω πολύ με τη Lucy και τον Andy αλλά και τη "χτυπημένη" Nadine. Δεν θα συστήσω όμως τη σειρά σε κανέναν. Όσους αφορά την έχουν ήδη δει. Αν έμεινε κανένας αργοπορημένος σαν εμένα, τη γνωρίζει ήδη. Οπότε κάνω το ποστ απλά για να συζητήσουμε για τον μυστήριο αυτό κόσμο.

    
Στα θετικά:
+ Η ατμόσφαιρα
+ Η τρομερή ιστορία και η υποδδειγματική της εξέλιξη
+ Οι χαρακτήρες που όλοι έχουν να σου προσφέρουν κάτι.
+ Η υπέροχη μουσική
+ Που αλλού θα δεις άλογο στο σαλόνι και θα σου φανεί φυσιολογικό;

Στα αρνητικά:
- Κάποια επεισόδια μπορούν να θεωρηθούν βαρετά.
- Το φινάλε. Ή μήπως όχι; Ακόμη δεν ξέρω αν μου άρεσε πραγματικά.



ΥΓ1: Η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα και σίγουρα έχει αρχειακή αξία όμως δεν μπορώ να πω ότι με τρέλανε. Ήθελα περισσότερο Special Agent Dale Cooper. Πάντως μια και τριγυρνάτε πολλοί φανς του Kiefer Sutherland να σας ενημερώσω ότι εμφανίζεται στην ταινία.

ΥΓ2: Ο ίδιος ο David Lynch υποδύεται τον λατρεμένο χαρακτήρα του κουφού πράκτορα Gordon Cole

ΥΓ3: Θεά ο Duchovny

ΥΓ4: Επιβάλλεται όσοι έχετε δει το Twin Peaks να ρίξετε μια ματιά στο επεισόδιο αφιέρωμα του Psych(S05E12 Dual Spires) όπου εμφανίζονται και πολλά αγαπημένα πρόσωπα της σειράς.


18 σχόλια:

  1. Θέλω εδώ και πολύ καιρό να δω αυτή τη σειρά. Μάλλον θα μπει στο πρόγραμμα μετά το ''Mad Men'' και ''Freaks and Geaks''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δει την σειρά αλλά έχω δει την ταινία όπου μου άρεσε αρκετά. Ντέιβιντ Λιντς λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και γω θέλω! έχω όμως τόσα πράγματα να δω που μάλλον θα αργήσει.

    ps: άντε δες και το wire να μας πεις άμα αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Waios κι εγώ κάποια στιγμή πρέπει να δω τις δύο αυτές σειρές.

    Αργύρη έβγαλες νόημα χωρίς να έχεις δει τη σειρά; Νιώθω ότι δεν στέκεται πολύ σταθερά μόνη της. Επίσης πλέον ξέρεις who killed Laura Palmer άρα δεν θα μπορούσες να δεις τη σειρά σε σωστή βάση. Κρίμα :(

    Aldo άργησέ το αλλά δες το. Θα γουστάρεις εσύ! Το Wire φαίνεται καλό. Α κι έχει έναν απ΄τους πιο γαμάτους εναρκτήριους διαλόγους ever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μα γιατί να βασανίσεις τον εαυτό σου βλέποντας mad men?

    εμενα γαμάτο με χουν μείνει όλες που χουν 6-7 σεζόν και βαριέμαι να τα ρχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει η εποχή και το στυλ. Κατά τ΄άλλα είναι γεγονός δεν μου λέει κάτι!

    Εγώ έχω κάνει ένα πλάνο κι έχω ανακατέψει κάπως τα πράγματα ώστε να βλέπω μία με πολλές σαιζόν και μία με λίγες εναλλάξ(και βαριές με ανάλαφρες εναλλάξ). Όταν φτάσει η ώρα της Buffy νιώθω πως θα παραιτηθώ! Και πλησιάζει επικίνδυνα... Α σε αυτή τη λίστα το Mad Men είναι τελευταίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αριστούργημα! Πανέμορφο, cult classic, έρωτας ο Dale Cooper!
    Το φινάλε είναι το πιο epic πράγμα που έχω δει σε σειρά. Θέλει κότσια να κάνεις κάτι τέτοιο στην τηλεόραση. Η τελευταία σκηνή είναι μέσα στις πιο αγαπημένες μου ever.

    @aldo
    Τέλειο είναι το Mad Men! :p Λίγα τα λόγια σου! Παίζει και Ο Θεός... -Αγαπάμε Jon Hamm! <3 -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια χαρά την είδα. Γιατί στο "Mulholland Dr.", "Lost Highway" και "Inland Empire" έβγαζες νόημα; Αυτή είναι άλλωστε η μαγεία των ταινιών του Λιντς.

    Ποιος σου είπε ότι ξέρω who killed Laura Palmer. Σάμπως και θυμάμαι! :p

    Έτσι, αφού δεν θυμάμαι, μπορώ να δω την σειρά σε σωστή βάση. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω δει μέχρι και την πρεμιέρα της 2ης σεζόν και δεν ξετρελάθηκα ακόμα... Είναι σειρά μυστηρίου και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα... Αγωνία σίγουρα δεν έχει, τα περισσότερα επεισόδια ως τώρα είναι ψιλοαργά και ψιλοαδιάφορα. Δεν θα τα έλεγα βαρετά - έχουν όντως ωραία ατμόσφαιρα και κάποια από αυτά έχουν ωραίο φινάλε… αλλά το μονότονο μουσικό χαλί καταντά κουραστικό (όλη την ώρα ο ίδιος ήχος!!!). Το LOST είχε χάλια φινάλε, αλλά το προτιμώ 1000 φορές... Τις συγκινήσεις που έχω νιώσει στις 5 πρώτες σεζόν δεν τις έχω νιώσει ούτε στο ελάχιστο με το Twin Peaks (ως τώρα τουλάχιστον, αλλά δεν βλέπω να ξετρελαίνομαι). Εντάξει, σίγουρα για την εποχή του ήταν η πιο πρωτοποριακή σειρά, αλλά για τώρα μου φαίνεται αρκετά (έως πολύ) ξεπερασμένη. Από χαρακτήρες ο Cooper δεν μου λέει τίποτα το ιδιαίτερο (Mulder foreva λέμε)... και με διαφορά ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι η Lucy! Και μόνο που ακούω την χαρακτηριστική φωνή της, γελάω... :)

    ΥΓ1: Την ταινία την είχα δει πριν από καμιά 10αριά χρόνια και δεν την θυμάμαι καθόλου... Πρόσφατα είχα επισκεφτεί την σελίδα του Sutherland στο imdb και είδα πως είχε συμμετοχή (ούτε αυτό το θυμόμουν φυσικά - η With το θυμόταν:p)... Με λίγα λόγια δεν περιμέναμε εσένα να μας ενημερώσεις για τον Κιφεράκο...!!! Μουαχαχαχαχα:p

    ΥΓ2: Απορώ που σου φάνηκε βαρετό το Breaking Bad στα πρώτα επεισόδια (αλήθεια πως σου φάνηκε η 3η σεζόν;) και όχι το Twin Peaks!

    ΥΓ3: Όταν (και αν) μου απαντήσεις, παρακαλώ να με ενημερώσεις στο twitter (και να βάλεις και τον σύνδεσμο της ανάρτησης). Ευχαριστώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. With το τέλος δεν ήταν κακό αλλά ήταν κάπως βιαστικό. Σίγουρα WTF. Αλλά θέλει κι άλλο μετά. Δεν γίνεται να τελειώνει έτσι :(

    Αργύρη σωστός. Δεν το σκέφτηκα έτσι :)

    Jack δεν θα σε ξετρελάνει ποτέ, πίστεψέ με! Εγώ θεωρώ αστείο να τη συγκρίνω με το Lost. Είναι πολύ πιο έντιμη σειρά, πολύ πιο γαμάτη και με καλύτερα χτισμένο κόσμο. Γουστάρω που έχουν φτιάξει το Twin Peaks, τους ανθρώπους, τις σχέσεις και αν γουστάρεις βλέπεις. Δεν είναι εκεί με σκοπό να τσιμπήσει θεατές. Κι ένιωσα πιο έντονα συναισθήματα εδώ, ενώ ποτέ δεν σκέφτηκα "άντε τέλειωνε να βάλω το επόμενο".

    ΥΓ2: Το Breaking Bad είναι όντως σπουδαία σειρά. Απλά στην αρχή ήξερα τι θα πει ο ήρωας στις επόμενες σκηνές και με ενοχλούσε που καθυστερούσε. Ωστόσο το εκτιμώ που το έκανε αυτό γιατί υπογραμμίστηκε η εξέλιξή του. Η τρίτη ήταν μακράν η καλύτερη σαιζόν και είναι μια σειρά που θα την βλέπω ιδιαίτερα ευχάριστα αν και μακριά από το να φτάσει τις αγαπημένες μου.

    ΥΓ3: Να μπαίνεις να κοιτάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ""Μου αρέσει η εποχή και το στυλ. Κατά τ΄άλλα είναι γεγονός δεν μου λέει κάτι!""

    ναι και μένα αλλα σε ταινία. έστω σε μίνι σειρά. σε κανονική σειρά δεν νομίζω να παλεύετε.

    το buffy είναι λίγο περίεργο....δεν ξέρω αν θα σε αρέσει τόσο. πρώτη σεζόν έχω δει μονο βεβαια.

    ps3: jack καφέ δεν θες?:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H μοναδική σειρά που θυμάμαι καθε επεισόδιο της απέξω, με την παραμικρή λεπτομέρεια.
    Οταν είδα το ava σου στο twitter πέρασε όλη η σκηνη απο το μυαλό. xD

    πριν μερικές μέρες δε, τσίμπησα και την definitive gold edition (μποξ σετ) στα 20 ευρω, οπότε εντός ημερών θα πέσει rewatch.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχαχα καλά εσύ είσαι μεγάλος φαν!

    By the way ευκαιριάρα ψάρεψες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Εγώ θεωρώ αστείο να τη συγκρίνω με το Lost"

    Μα και γω... Δεν συγκρίνεται μια ξεπερασμένη σειρά "μυστηρίου" (και καλά - ποτέ δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα να μάθω...) με την υπεργαμάτη LOSTάρα (εξαιρείται το απαίσιο φινάλε φυσικά)!!! Τα συναισθήματα που ένιωσα στις 5 πρώτες σεζόν του LOST (για την ακρίβεια 2η-5η σεζόν) δεν τα ένιωσα ούτε στο ελάχιστο με το TP. "άντε τέλειωνε να βάλω το επόμενο": Εγώ πάλι με το Twin Peaks λέω "άντε τέλειωνε και να δούμε πότε θα δω επόμενο" (ακόμα δεν έχω δει άλλο επεισόδιο)...

    ΥΓ2: Από κάτι Ρούληδες 1000 φορές καλύτερο... Β) :p

    ΥΓ3: Συγγνώμη μωρέ που ζήτησα κάτι ΤΟΣΟ δύσκολο!!! :/ :/ :/ Το Intense Debate δεν σε χαλάει βέβαια... έτσι δεν είναι; Άμα είναι συνδέεσαι και να σχολιάζεις μέσω twitter και απλά να μπαίνεις και να κοιτάς αν σου απάντησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά προφανώς δεν είναι για σένα το Twin Peaks. Για το Lost έχω πλέον πολύ κακή άποψη. Αν φτιάχνεις κάτι καλό και το διαλύεις στο φινάλε ε δεν θα αφήσει καλή γεύση. Αλλά πέρα από το μυστήριο του έλειπαν πολλά πράγματα που το Twin Peaks τα είχε και χωρίς να προσπαθεί.

    ΥΓ3: Εννοείται ότι στο Intense Debate έχω απενεργοποιήσει τα mail που ειδοποιούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και τα X-Files ήταν ένα χάλι μαύρο στην τελευταία σεζόν... τι σημαίνει αυτό; Μήπως δεν ήταν γαμάτη σειρά; Μήπως δεν σημάδεψαν την δεκαετία του 90; ΣΕΙΡΑΡΑ παρέμειναν κι ας είχαν ένα απ΄τα χειρότερα φινάλε που μας έδωσε ποτέ σειρά... Τι έλειπε απ΄το LOST που το είχε το Twin Peaks; Ερμηνείες ή χαρακτήρες (είμαι σίγουρος πως αυτά εννοείς)... Είναι αστείο γιατί στο Twin Peaks όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν με καρικατούρες και οι ερμηνείες είναι αντίστοιχες...

    ΥΓ3: Προφανώς δεν σε ενδιαφέρει αν απαντήσει κανένας στα σχόλιά σου (άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει)... :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ξερετε, αν μπορώ να βρω την δεύτερη σεζόν με ελληνικούς υπότιτλους?
    Την πρώτη την εχω, την 2η δεν την βρίσκω.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ δεν ξέρω. Την είχα βρει χρόνια πριν σε μέρος που πλέον δεν υπάρχει :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή