Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Scre4m...

                                                                           
Κοίτα πως έχουν τα πράγματα... Αν δεν γουστάρεις τα slasher films, το Scre4m δεν είναι για σένα. Αν τα γουστάρεις, πάλι δεν είναι για σένα. Αν όμως είσαι φαν των τριών προηγούμενων (ναι ΚΑΙ των τριών) ε τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αρέσει. Για μένα το πρώτο Scream είναι τελειότητα. Έκανε και πολύ κακό στον κινηματογράφο αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Τα 2 και 3 μεταξύ μας είναι κακά φιλμ. Όμως τα αγαπάω πολύ. Ήταν μέρος της εφηβείας μου και τα θυμάμαι πολύ ευχάριστα. Επίσης σαν τριλογία είναι τρομερά αναφορική και geeky και ξέρεις εγώ με κάτι τέτοια χαίρομαι. Να προσθέσω και πως ΌΦΕΙΛΑΝ να είναι κακά. Κάθε σίκουελ ταινίας τρόμου που σέβεται τον εαυτό της είναι κακό...


Τι γίνεται όμως με το 4; Σκεφτόμουν πως θα δικαιολογήσουν το τέταρτο όταν πρόκειται φανερά για τριλογία. Έντεκα χρόνια μετά λοιπόν, αυτή τη φορά σε χειμερινή αίθουσα και με μεγάλε προσδοκίες περιμένω να δω πως θα μας το ταΐσουν. Ε βέβαια...πως δεν το σκέφτηκα; Ριμέικ!!! Κι εκεί αρχίζει όλος ο χαβαλές. Καθαρή μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Τραγικές αναμετρήσεις με το δολοφόνο, πραγματικά ηλίθιοι πρωταγωνιστές, χίλια δυο πράγματα που έχεις ξαναδεί. Όμως τα θέλεις! Θέλεις σε τέτοιες ταινίες να φωνάζεις "που μας ρε βλαμμένο, θα σε σφάξουν"(εδώ να σημειώσω ότι μου το έχουν πει real life αλλά συνέχισα να πηγαίνω στα επικίνδυνα σαν βλάκας-από τη ζωή βγαλμένα σας λέω-). Θέλεις οι σαβούρες θυμάτων και δολοφόνου να είναι γελοίες. Θέλεις cheesy γραφικές ατάκες. Και όλα αυτά το Scre4m τα έχει. Και τα έχει σε μεγάλο βαθμό. Σε σημείο να σε ενοχλήσει αν δεν είσαι τραγικά κολλημένος φαν...


Η απίστευτη αυτοαναφορικότητα των Scream είναι δεδομένη. Εδώ όμως γίνεται πανικός. Θα χρησιμοποιούσα τον όρο "meta" αν δεν μου την έσπαγε κι αν η ίδια η ταινία δεν το είχε ήδη πολύ εύστοχα κάνει. Ένα ατέλειωτο inside joke ανάμεσα στους δημιουργούς και σε όσους ξέρουμε απ΄έξω τις προηγούμενες ταινίες(καλά εγώ το πρώτο μόνο ξέρω πραγματικά απ΄έξω). Ταυτόχρονα αυτοσατυρίζει τον εαυτό του και υπογραμμίζει πρώτο όσα έχουν να του καταμαρτυρήσουν αύριο. Ξέρει τα λάθη του, ξέρει ότι είναι φαφλατάδικο, ότι προσπαθεί να είναι αστείο, ότι δεν είναι τρομακτικό... Και στο λέει κατάμουτρα από την πρώτη σκηνή. Προλαβαίνεις να βγεις από την αίθουσα και να μπεις στη διπλανή.


Και πάμε τώρα στο φινάλε! Απαίσιο... Τόσο κακό που στο τέλος είναι αστείο. Ψιλοφαινόταν κιόλας. Ψέμματα δεν θα πω, εγώ το ευχαριστήθηκα. Το ποιος είναι ο Ghostface είναι πιο κουλό κι από το 3. Τα κίνητρα πιο βλαμμένα κι απ΄του 2. Είναι μια κακή φάρσα. Αλλά πολύ κακή. Αφού είμαι σίγουρη πως ή είχαν όλους τους χαρακτήρες σε κληρωτίδα ή τους ηθοποιούς στη γραμμή κι έκαναν "eeny, meeny, miny, moe" και μόλις βρήκαν τον...τυχερό που θα είναι δολοφόνος κάθισαν να γράψουν το κίνητρο και τις λοιπές λεπτομέρειες! Όπως και να έχει όμως πηγαίνετε σινεμά όσο πιο αργά μπορείτε, πάρτε τεράστιο ποπ κορν και αναψυκτικό και διασκεδάστε το. Και οι συντελεστές(οι περισσότεροι τουλάχιστον) αυτό έκαναν :)


ΥΓ: Α κι εννοείται ότι βομβαρδίζεσαι συνεχώς από τηλεοπτικές φάτσες. Από Community μέχρι Galactica, είναι πολλές οι αγαπημένες παρουσίες, με πιο πετυχημένη όλων αυτή της Sssssookie στην πιο εύστοχη και πιο φαν σκηνή της ταινίας (για όσους βλέπουμε True Blood τουλάχιστον).

ΥΓ2: Ψιλοσπόιλερ στα σχόλια
                                                                                              

19 σχόλια:

  1. Γιατί στα TAGS έβαλες "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΣ" ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοείς; Γιατί παίζεται στου κινηματογράφους :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τα περισσότερα που λες!!!

    Αυτό το "Behind you Gale" ήθελα να το φωνάξω από τη στιγμή που βρήκε το αυτοκίνητό της ο Dewey!

    Κι εγώ το λάτρεψα το Scream, για μια βδομάδα θαρρώ πως έβλεπα τον Ghostface στο σκοτάδι στο δωμάτιό μου και δεν μπορούσα να κοιμηθώ :Ρ Μπορώ να πω πως και το 2ο μου άρεσε, το 3ο όχι και τόσο.

    Ανυπομονούσα τόσους μήνες να δω αυτήν την ταινία και πήγα 1η μέρα προβολής για να εκπληρώσω την προσμονή μου, και ανταμείφθηκα γι' αυτό: ήξερα τι πάω να δω και δεν μετανιώνω να πω ότι μου άρεσε. Το ήξερες, ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ότι ΤΩΡΑ θα σου πεταχτεί, αλλά αυτό ήθελες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μισοί λένε "μάπα", οι άλλοι μισοί λένε "ωραίο" και εγώ από αυτό καταλαβαίνω ότι ο Wes ή μαλακία έχει κάνει ή κάτι πολύ καλό.

    Περιμένω να την φέρουν και σε εμάς, θέλω πολύ να την δω στον κινηματογράφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σπασε η ταινια απ'οποια πλευρα κι αν το δεις!Στις περισσοτερες σκηνες ελιωσα στα γελια,οι διαλογοι ηταν ευστοχοι & μου φυγαν και καποια ποπκορν σε 2-3 φασεις που πεταγοταν αποτομα ο Ghostface!Πετυχε λοιπον η συνταγη!Οσο ακυρο κι αν ηταν το τελος εγω το λατρεψα,δε θα μπορουσαν να ειχαν σκεφτει κατι χειροτερο & να στο σερβιρουν τοσο γαμάτα!Aγαπημενη σκηνη κι εμενα αυτη με τη SSSSSSoukie!! xD Η αναφορα εντωμεταξυ στον Rodriguez + η αφισα του Death Proof ανεβασαν την ταινια σε αλλα επιπεδα xD :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ταινία δε βλέπεται, κακά τα ψέματα. Κατανοώ το οπαδικό όσων θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως φαν της σχολής του φανταστικού, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το σινεμά. Ο γέρος το έχει χάσει άγρια, δυστυχώς. Η αυτοαναφορικότητα έχει όριο, πέρα από το οποίο γίνεται αυνανισμός. Το Scream 4 βαστάει, δίχως αμφιβολία, το πουλί του Κρέιβεν για όσο αυτός γουστάρει ακόμα να κάνει ταινίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κορίτσια(natasssa&tarantina) όπως τα λέτε! Διασκέδασα απίστευτα. Ήξερα πότε θα πεταχτεί, γέλασα με τους απαράδεκτους διαλόγους(ταραντινάκι δεν τους βρήκα ιδιαίτερα εύστοχους) και χάρηκα με την αυτοαναφορικότητα. Με τον Rodriguez συγκινήθηκα ελαφρά. Όσο για τη Ssssookie καιρός ήταν να την σφάξει κάποιος για να σκάσει! Χρόνια το περίμενα :)

    With δεν θα σου αρέσει.

    Πάνε ασεμας ρε. Συμφωνώ μόνο πως απευθύνεται σε οπαδούς αλλά όχι φανς της σχολής του φανταστικού αλλά οπαδούς των Scream. Είναι ξεκάθαρο από πολύ πολύ νωρίς. Αν δεν σου αρέσουν οι γελοίες ανατροπές, τα βλαμμένα κίνητρα, είχες ξενερώσει από τα προηγούμενα και καταλάθος μπήκες στην αίθουσα, φύγε! Η κούραση των Καμπελ και Αρκετ και η τρομακτική πλαστικότητα και ακινησία της μούρης της Κοξ(WTF πως ήταν έτσι) μας ενώνει και λέτε οι υπόλοιποι ότι θέλετε. Το καλό το slasher είναι κακό(μέχρι ένα σημείο βέβαια), βγάζει γέλιο επεδή είναι κακό και ο Craven το ξέρει.

    Μπορεί να το έχει χάσει αλλά αυτό δεν φάνηκε στο Scre4m αλλά στο αποτυχημένο My Soul To Take. Αυτό ναι είναι για μπινελίκι αλλά ηταν και προφανές ότι έγραψε το σενάριο στην τουαλέτα του :(

    Ρε κορίτσια πείτε του κι εσείς ότι λέει βλακείες και γίνεται άδικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί δεν είναι κινηματογράφος ρε συ!
    Ο κινηματογράφος είναι τέχνη και ψυχαγωγία και η ταινία δεν πληρεί καμία από τις δυο προυποθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aman,an o kinimatografos itan kai orthografia se evlepa me ban. ΠΛΗΡΟΙ grafetai reeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ σαν χώρο το έχω στα tags και το βάζω όταν ποστάρω για ταινία που παίζεται σε αίθουσες. Εξάλλου συνήθως χρησιμοποιώ τον όρο "σινεμά" και όχι "κινηματογράφος".

    Τα είχαμε όλα οι...καλαμωτές από το Πεκίνο μας έλειπαν. Εξελιγμένες, φέρουν και λεξικό! Το καλύτερο είναι ότι γράφουν σε greeklish ενώ προφανέστατα έχουν ελληνικό πληκτρολόγιο(μπροστά ο Κινέζος). Θα τις προτιμήσω για το μπαλκόνι μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά ρε συ, εξάλλου για πλάκα το είπα (χαχα και χα). ;)

    Φίλε Καλαμώτη του Πεκίνου απ' ότι φαίνεται ο Μπαμπιιώτης δεν ξέρει ορθογραφία! Αφού ξέρεις ΤΌΣΟ καλή ορθογραφία γιατί δεν την χρησιμοποιείς; Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το φοβάμαι λίγο. το πρώτο ήταν γαμάτο γιατί ήταν έξυπνα αστείο και όχι επειδή ήταν κακό όπως φαίνεται αυτό.

    ps: δεν θα ρωτήσω τι σημαίνει το "καλαμωτές"...έμαθα να κρατιέμαι:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ξέρω αν θα σου αρέσει ρε γαμώτο. Αν σου αρέσει να έρθεις να το δηλώσεις κι ότι θέλεις από μένα μετά. Αν δεν σου αρέσει μην το πεις πουθενά :)

    ps.: καλαμωτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ είχα δει μικρός το 2, και λέω μιας και θα παιχτεί τώρα ας τα δω μία όλα και να πάω σινεμά.
    Όμως πρόλαβα να δω μόνο το πρώτο, κι έτσι δε με βλέπω ποτέ να τελειώνω τη τετραλογία. Anyway..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πρώτο είναι τελειότητα! Αν σου αρέσουν πραγματικά τέτοιες ταινίες και διασκεδάζεις καλά θα κάνεις να τα δεις αλλιώς δεν χάνεις και τίποτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sorry αλλα το My Soul To Take είναι πολύ καλύτερο.

    πλακα είχε δεν δεν λέω αλλα έχει κ ένα δίκιο ο πάνος που λέει για αυνανισμό.

    η σκηνή της τρίτης φωτογραφίες που ακριβώς ήταν και δεν την είδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κάτσε αφού αυτός πέθανε πως γίνετε να είναι στο νοσοκομείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν σου είπα αν δεν σου αρέσει να μην το πεις πουθενά; Άκου καλύτερο το My Soul To Take...

    Η σκηνή αυτή δεν θυμάμαι που ακριβώς ήταν, γερνάμε και ξεχνάμε βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μα μου άρεσε! διασκεδαστικό ητανε. φυσικά και είναι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή