Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπημένες ταινίες 2010

                                
Θα ξεκινήσω πρώτα με τις χειρότερες που είδα για να τελειώσει ωραία το ποστ. Η χειρότερη μακράν ήταν το Μέσα στο Δάσος. Ακολουθεί το αναμενόμενα κακό Eclipse, το απερίγραπτο Knight and Day, το Greenberg και το Salt. Μεγαλύτερη απογοήτευση όμως ήταν το Somewhere που εννοείται δεν ήταν κακό, όμως δεν ήταν αυτό που περίμενα και στεναχωρήθηκα πολύ. Πάμε στα καλά τώρα!

10. You Will Meet a Tall Dark Stranger(Woody Allen)


Γι΄αυτή τη θέση είχα τεράστιο πρόβλημα. Το When You're a Stranger, η Αλίκη, το Piranhas 3D και το Unmade Beds πέρασαν από το μυαλό μου. Τελικά κέρδισε ο Γουντάκος που είμαστε και φίλοι από παλιά! Αστείο, ανθρώπινο, αληθινό. Με την σταθερά κοφτερή ματιά του Allen, αγαπημένους πρωταγωνιστές και ξεκαρδιστικές ατάκες.
  
9. Bal(Semih Kaplanoglu)


Μία υπέροχη ταινία. Ζεστή και γλυκιά με τον πιο εκφραστικό μικρούλη που επιλέγει να μιλάει με τα τεράστια μάτια του. Και πραγματικά λέει πολλά και ουσιαστικά πράγματα. Είναι πανέμορφα σκηνοθετημένη και σε κάνει να νιώθεις μια θαλπωρή που πολύ εκτίμησα!
   
8. The Last Exorcism(Daniel Stamm)


Παρά το κακό του τέλος το αγάπησα. Έξυπνη σάτιρα, ξεκαρδιστικό κάποιες φορές, τρομακτικό κάποιες άλλες. Όλα, πλην του φινάλε λειτούργησαν άψογα. Εκπληκτικός ο πρωταγωνιστής αλλά και η...δαιμονισμένη. Τρομακτική μόνο που την έβλεπες. Ωραία ατμόσφαιρα, αυθεντικός τρόμος. Και πλέον δεν βλέπουμε καλές ταινίες τρόμου. Ε λοιπόν, να μία!

7. Des Hommes et Des Dieux(Xavier Beauvois)
  

Αντικειμενικά ίσως να του άξιζε να μπει και παραπάνω αλλά τις ταινίες της εξάδας μου τις αγάπησα πολύ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα δράμα που σου κόβει την ανάσα. Κυρίως με την εκπληκτική του σκηνοθεσία. Μεγαλειώδεις σκηνές που θυμάμαι ακόμη, εκφραστικότατα πρόσωπα και μια ιστορία που είναι αδύνατον να μη σε συγκλονίσει και συγκινήσει. Υπέροχη.
   
6. The Social Network(David Fincher)


Ο Fincher τα έχει καταφέρει και καλύτερα. Όμως αυτή εδώ η ταινία έχει πιάσει τόσο καλά τον παλμό της εποχής μας και του πιο δημοφιλούς social network που δεν γίνεται να μην του το αναγνωρίσω. Τρομερός ρυθμός, ερμηνείες έκπληξη και δύο αξιομνημόνευτες σκηνές! Πολύ ωραία εμπειρία και μία ταινία που περίμενα αρκετά και που τελικά ήταν καλύτερη απ΄όσο περίμενα.
    
5. Ghost Writer(Roman Polanski)


Γιατί μόνο ο Polanski έμεινε να χτίζει τόσο καλά κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Κόβει την ανάσα και παράλληλα βρίσκει χρόνο να σε κάνει να γελάσεις. Με ένα δυνατό φινάλε που σε αφήνει εκτεθειμένο όπως είχες συνηθίσει, μια υπόθεση που χτίζεται υποδειγματικά και αυτό να συμβαίνει στο πιο αφιλόξενο περιβάλλον.
     
4. Inception(Christopher Nolan)
   

Εντυπωσιακό, πωρωτικό αλλά και με βάθος. Μεγάλος δημιουργός ο Nolan και αυτή είναι μια μεγάλη ταινία. Για μένα είναι η καλύτερή του και δείχνει έναν δημιουργό με όραμα. Μία ταινία για το παρελθόν και τις αναμνήσεις και πως αυτές μπορούν να φάνε το μέσα μας. Εκπληκτικό σε όλα τα επίπεδα και είχε και πολλά!
     


Το αγάπησα αυτόματα και πολύ. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Παρά μόνο πως είναι δυνατό, διαφορετικό, φασαριόζικο και κάνει αίσθηση. Σκάει σαν βόμβα, σε παρασέρνει στους τρελούς του ρυθμούς και είναι τόσο ξέφρενο που μόνο κάποιος τρελαμένος σαν τον Wright μπορούσε να το πραγματοποιήσει. Με βρήκε απροετοίμαστη και I'm in lesbians with it από την πρώτη στιγμή.
     
2. Toy Story 3(Lee Unkrich)


Όταν μια ταινία σε κάνει να γελάσεις δυνατά και μετά από λίγο να κλαις σαν μικρό παιδί, όταν ξυπνάει μόνο καλά συναισθήματα, όταν σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, όταν σε κάνει να αναπολείς εκείνη την πρώτη φορά που μέσα στη σκοτεινή αίθουσα αναφώνησες γιατί αυτό που είδες σου ήταν πρωτόγνωρο κι εντυπωσιακό, όταν νιώθεις τους πρωταγωνιστές φίλους σου, τότε μιλάμε για μια σπουδαία ταινία και ακριβώς αυτό είναι το Toy Story 3!
      
1. Shutter Island(Martin Scorsese)


Έλα τώρα πλάκα μου κάνεις. Τι άλλο θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρώτη θέση πέρα από υπέροχο, ατμοσφαιρικό Marty. Φωτογραφία και μουσική φτιάχνουν ατμόσφαιρα, την ώρα που Di Caprio και Scorsese μας ταξιδεύουν στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής του Τεντ. Μία εκπληκτική ταινία που γίνεται στο φινάλε τόσο αληθινή που σε κάνει να ψάχνεις μέσα σου. Martin Scorsese σ΄ευχαριστώ για μια ακόμη φορά!

Άντε καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε, καλά να μας μπει, άλλο κακό να μη μας βρει και του χρόνου σπίτια μας! Αν λένε και τίποτα άλλο και το ξέχασα τότε κι απ΄αυτό μας εύχομαι :)
     

40 σχόλια:

  1. Χειροτερες:
    Knight and Day
    Shrek Forever After

    Απο τη λιστα σου:
    10. Μου αρεσε και εμενα πολυ ο νεος Γουντι. Πικρος, τρυφερος, αστειος, απολαυστικοι χαρακτηρες. Σιγουρα εχει αρχισει να επαναλαμβανεται, αλλα τον λατρευω. 3,5/5

    9. Συμφωνω. Πολυ γλυκια, τρυφερη ταινια που αφορα την ενηλικιωση. Με κουρασαν λιγακι οι αργοι ρυθμοι. 3,5/5

    5. Κουραστικη η αρχη, αλλα στο δευτερο μερος απογειωνεται! 3,5/5

    4. Τα εχουμε πει, πολυ καλη ταινια (4/5). Η πιο αγαπημενη μου του Νολαν ειναι το Memento (5/5), ομως. Α, ειδα προσφατα και το Prestige!

    2. Γρυγορος ρυθμος, συγκινηση, γελιο. Ταινιαρα (4,5/5)! Αλλα θα προτιμησω το L'illusionniste. :)

    Tις υπολοιπες δεν τις εχω δει :(

    Αγαπημενη ταινια του 2010:
    The King's Speech.
    Δεν το εχεις δει;

    Καλη Πρωτοχρονια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγες έχω δει απ'τη λίστα, αλλά πραγματικά Annie αρχίζω και πιστεύω ότι τα γούστα μας μοιάζουν πάρα πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10. κλασικός woody...δεν έχει κάνει και κάτι μέτριο. εντάξει μπορεί και να χει κάνει αλλα από τη στιγμή που βλέπετε ευχάριστα δεν υπάρχει θέμα.

    7. αυτό θέλω και πρέπει να το δω.

    6. εντάξει τα έχουμε ξαναπεί. καλοφτιαγμένο τίποτα.

    5. και αυτό πάει σε αυτά που πρέπει να δω.

    4. όταν αποφασίσει τι θέλει να κάνει ίσως και κάνει ένα τεράστιο αριστούργημα! μέχρι τότε θα συνεχίσει το άνισο cinema του. το prestige πάντως παραμένει η καλύτερη του ταινία.

    3.έπος! μεγαλείο! μαγεία! ανεπανάληπτο! αξεπέραστο! και πολλά ακόμα!!!!

    2. υπερεκτιμημένο του κερατα αλλα δεν γαμιέται...αφού συγκινηθήκατε. ας πούμε ότι εγώ έχω το πρόβλημα.

    1. όταν διάβαζα τα σχόλια για αυτό...περίμενα ότι δεν θα ταν τόσο καλο και όντως δεν ήταν. ταινιαρα δεν λέω...αλλα εντάξει.

    ps: καλή χρονια. άντε να φύγει και το γαμημένο το 11 και να έρθει το 12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τόσο κακό σου φάνηκε το "Μέσα στο δάσος"; Θυμίζει καθόλου "Αντίχριστο";

    Μου αρέσει που χώρεσε στη λίστα σου το "Last Exorcism". Είναι αρκετά αδικημένη ταινία.

    Καλή χρονιά annie κι ελπίζω να μην αναπολούμε το 2010...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Monsieur Hulot όχι το King's Speech δεν το έχω δει αλλά δεν το κόβω να μου αρέσει. Αντίθετα το L'illusionniste σίγουρα θα το λατρέψω απλά δεν έχω βρει ακόμη το χρόνο να πάω.

    Καλή Πρωτοχρονιά!

    Ε τότε Νίκο ψάξε όσες δεν είδες και δες κι αυτές :)

    Aldo καλέ μου γιατί βιάζεσαι να διώξεις και το 2011? Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε; Το Des Hommes et Des Dieux πιστεύω θα σου αρέσει. Για το Ghost Writer δεν εγγυώμαι!

    Μoody το "Μέσα στο δάσος" προσπαθεί να θυμίσει "Αντίχριστο". Η αίσθηση που μου έδωσε είναι "ας σοκάρουμε τα βλαχάκια τους Έλληνες να δούνε τι είναι τέχνη" αλλά ξέρεις κάτι; Προσπαθεί πολύ, θέλει να πει πολλά και στο τέλος είναι μια τεράστια φούσκα βαρεμάρας. Ο Αντίχριστος με σόκαρε, με έκανε να νιώσω αρνητικά συναισθήματα και να πω "Δεν ξαναβλέπω Τρίερ", όχι γιατί δεν μου άρεσε αλλά γιατί δεν θέλω να υποβάλλω τον εαυτό μου σε μια αντίστοιχη εμπειρία ξανά.

    Το Μέσα στο Δάσος με έκανε να βαρεθώ πάρα πολύ. Κοιτούσα γύρω μου έψαχνα ν΄ασχοληθώ με τίποτα άλλο μες το σινεμά ήμουν και σε κουλή θέση και δεν μπορούσα να φύγω. Ένιωθα ότι ήταν βασανιστήριο! Παρόμοια εμπειρία από τις Νύχτες Πρεμιέρας ήταν και το Amer που όμως δεν το είδα όλο γι΄αυτό δεν το ανέφερα.

    Καλή χρονιά και σε σένα και πραγματικά αν αναπολήσω το 2010 αυτό σημαίνει πως η νέα χρονιά θα είναι χάλια οπότε κι εγώ εύχομαι να μην το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τις ταινίες δεν τις σχολιάζω γιατί θα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ τζάμπα κόπος... Έτσι κι αλλιώς είμαι σίγουρος πως αν σχολιάσω δεν πρόκειται να μου απαντήσεις (όπως έκανες και με ΟΛΑ τα τελευταία σχόλιά μου)!!! Πέρασα μόνο για να πω χρόνια πολλά και καλή χρονιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Jack μόνο όταν δεν έχω κάτι να πω δεν σου απαντάω! Καλή χρονιά και σε σένα και ότι επιθυμείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν έχουμε και λέμε:
    10. You Will Meet a Tall Dark Stranger(2,5: Απλώς ενδιαφέρον +) – Αρκετά συμπαθητικό αλλά μέχρι εκεί. Σαν να το τραβούσε λιγάκι το σενάριο, μου φαίνεται.
    9. Bal (3: Καλή) – Όμορφη ταινία που μιλάει μέσα από την ψυχή του μικρού πρωταγωνιστή.
    6. The Social Network (4: Πολύ καλή) – Η καλύτερη σκηνοθεσία που έχω δει φέτος. Ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Φίντσερ έδενε το παρόν με το παρελθόν μέσω φλας μπακ δίνοντας μια εντυπωσιακή συνεχόμενη ροή στους αφηγηματικούς ρυθμούς της ταινίας. Όσοι πίστεψαν ότι η ταινία ήταν για το facebook έκαναν πολύ μεγάλο λάθος διότι μόνο αυτό δεν ήταν. Πολλοί την βρήκαν βαρετή ταινία αλλά εμένα με καθήλωσε πραγματικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Για μια ακόμη φορά ο Φίντσερ απόδειξε το πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι.
    5. Ghost Writer (3,5: Καλή +) – Polanski is Back! Πιο πολύ από όλα μου άρεσε η μυσταγωγική ατμόσφαιρα που είχε χτίσει μαεστρικά.
    4. Inception (4: Πολύ καλή) – Πιστεύω ότι τα έχουμε πει όλα για αυτήν την ταινία.
    3. Scott Pilgrim VS The World (2: Απλώς ενδιαφέρον) – Δεν είναι του γούστου μου τέτοιου είδους ταινίες ωστόσο αναγνωρίζω την ευρηματική της σκηνοθεσία καθώς και την πλούσια φαντασία της.
    2. Toy Story 3 (4: Πολύ καλή) – Πολύ σπάνιο να μου αρέσει περισσότερο το sequel από το πρωτότυπο. Το κατάφερε το “Toy Story 3” και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα.
    1. Shutter Island (4: Πολύ καλή) – Ένα έξοχο ψυχολογικό θρίλερ.

    Δεν έχω δει το “The Last Exorcism” και το “Des Hommes et Des Dieux”

    Το δικό Top-10 (με σειρά προτιμήσεως):

    1. The American (4,5: Πολύ καλή +)
    2. The Social Network (4: Πολύ καλή)
    3. Animal Kingdom
    4. Winter's Bone
    5. Shutter Island
    6. Toy Story 3
    7. Inception
    8. The Crazies (3,5: Καλή +)
    9. The Ghost Writer
    10. Four Lions

    Και οι κακές ταινίες:
    Piranha
    The Other Guys
    Easy A
    Salt
    The Expendables

    Και η ψιλοαπογοήτευση της χρονιάς:

    Black Swan (3,5: Καλή +) – Αρκετά καλή αλλά σε καμία περίπτωση ο Αρονόφσκι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχα για αυτήν την ταινία αλλά και για την ίδια του την σκηνοθεσία.

    Annie χρόνια πολλά, καλή Πρωτοχρονιά και ότι επιθυμείς να γίνει πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε δεν ντρέπεσαι; Το Winter's Bone και το Animal Kingdom δεν έχουν βγει στις ελληνικές αίθουσες! Τσκ τσκ τσκ.

    Το Four Lions ήταν μια πολύ καλή σατυρική ταινία και μπράβο που την επισημαίνεις! Το Black Swan εννοείται δεν το έχω δει και όσοι το είδατε με κατάπτυστους τρόπους να σας κοπεί η dsl! Για λίγο όμως, μην είναι πολύ βαριά η κατάρα.

    Πάντως να βλέπετε Αρονοφσκι με μέτριας ποιότητας εικόνα και σε μικρή οθόνη είναι έγκλημα. Αν βάζεις έτσι 3,5, στην αίθουσα θα έβαζες τουλάχιστον 4 άρα...ΤΑΙΝΙΑΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για σας δεν ξέρω αλλα για μένα θα είναι η πιο γαμημένη χρονια! κορυφή η πάτος...ενδιάμεσες καταστάσεις δεν υπάρχουν.

    αργυρη πως γένεν να μη σε άρεσε το scott pillgrim? ούτε εμενα είναι του γούστου και έχω να παίξω video game από τα 13-14...αλλα εδώ μιλάμε για έπος!

    ποιο καλο παιδί θα εμφανιστεί και θα πει ότι το μέσα στο δασος είναι ταινιαρα?? γιατί δεν είναι τόσο κακό και το ξέρω.

    επίσης annie εγώ το Somewhere θα το βάλω δεκάδα γιατί ήταν πολύ καλο! και το Greenberg μη σε πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Annie από την λίστα σου τα 1,4,5,6 μου άρεσαν και μένα. Από τα χειρότερά σου μόνο το Salt έχω δει. Είδα φοβερές ταινίες το 2010 αλλά ήταν παλιές που δεν είχε τύχει να δω.
    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "επίσης annie εγώ το Somewhere θα το βάλω δεκάδα γιατί ήταν πολύ καλο! και το Greenberg μη σε πω."

    Γι΄αυτό σ΄αγαπάω ρε Aldo. Γιατί δεν πας και πολύ καλά! Άκου το Greenberg...

    Καλή χρονιά Άκη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. alithia to El Secreto De Sus Ojos to ksexases i den? mia xara tainia itan to greenberg re!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ήξερα σε ποια χρονιά να το μετρήσω! Αλλά και πάλι έπαιζε κάπου 12 με 13. Αλλά είναι του 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι δεν ντρέπομαι γιατί είναι ταινίες του 2010. Για μένα αυτό μετράει. :p

    Ε ναι ρε συ, πρέπει να αναφερόμαστε και σε τέτοιου είδους ταινίες σαν το "Four Lions". Εσύ ήσουν ο λόγος που δεν είχα ίντερνετ για κάποιες ώρες!!!

    Μια χαρά ήταν η ποιότητα. Dvdrip παρακαλώ. :p

    @ aldo δεν είπα ότι δεν μου άρεσε. Συμπαθητικό ήταν. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έκανα την αρχή(αυτών που μου λείπουν) με το Bal... ευτυχώς είναι χαμηλά στη λίστα :P αλλά ερώτηση: γίνεται οποιοσδήποτε Woody να είναι χειρότερος?

    Εμένα δε με άγγιξε ιδιαίτερα ο μικρός. Ήταν αξιολάτρευτος, αλλά ρε μούλικο ΜΙΛΑΑΑΑΑ. ΠΕΣ ΜΙΑ ΛΕΞΗΗΗ.
    Λείπει ο πατέρας σου, κάνε μία απλή ερώτηση στη μάνα σου πότε θα έρθει.

    Γενικά με την ομιλία ήταν τεράστιο θέμα. Τρώνε στο τραπέζι με τις ώρες και δε βγάζουν κουβέντα. Και είναι και Τούρκοι, να ήταν Σκανδιναβοί να πεις ΟΚ!

    Αυτό ήταν το 1 που με τσάντισε κι επίσης ότι ήταν περισσότερο αργή απ'όσο θα'πρεπε πιστεύω.

    SPOILERS
    |
    |
    \/
    Στα θετικά βέβαια τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του μικρού, κι επίσης το φινάλε που πηγαίνει στο δέντρο για να "νιώσει" τον πατέρα του, μ'άρεσε πολύ αυτό.

    Shutter Island,Toy Story 3 καιInception έχω δει, woody εννοείται δε χάνω, και θα δω ακόμα:
    The Social Network και Des Hommes et Des Dieux.
    Τα Scott Pilgrim VS The World και Ghost Writer δεν παίζονται πια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αργύρη καλά να πάθεις!

    Νίκο αφού ο μικρός είχε ψυχολογικά πως να μιλήσει; Μόνο στον πατέρα του μπορούσε να μιλήσει.

    Αυτά που δεν παίζονται πια στις αίθουσες μπορείς να τα βρεις αλλιώς ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το Social Network είναι η καλύτερη ταινία που είδα φέτος, μαζί με το πολύ καλό Ghost Writer. Inception & Toy Story 3 δεν είδα ακόμα. Το Shutter Island δεν μου άρεσε.

    Οι χειρότερες ταινίες που είδα φέτος είναι: Sex and The City 2, Eat Pray Love (ναι, το είδα κι αυτό!) και το απαράδεκτο Somewhere.

    Καλή χρονιά!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Annie μα ούτε οι γονείς μιλάγανε μεταξύ τους!!

    Δε πιστέυω να εννοείς "download"? Δεν είμαι τέτοιος τύπος :P

    Απλά μωρέ τις καινούριες μόνο έτσι τις βλέπω, σπίτι έχω άλλα κενά να αναπληρώσω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή χρονιά With!

    Πάντως το Somewhere δεν το θεωρώ σε καμία περίπτωση απαράδεκτο.

    "Δεν είμαι τέτοιος τύπος"

    Καλά κάνεις, ούτε κι εγώ :Ρ Τις σειρές με τηλεπάθεια τις βλέπεις κι εσύ ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εκλεκτή η λίστα σου, αν και το (ακραία φορμαλιστικό) Bal ήταν λιγουλάκι απάλευτο -και στο λέει ένας άνθρωπος που θεωρεί το Police, Adj. συναρπαστική κινηματογραφική εμπειρία.

    Το Last Exorcism πάντως αδικημένο δεν το λες, τουλάχιστον όχι από την Κριτική. Σε γενικές γραμμές ακόμα κι εκείνοι που το έκραξαν, του αναγνώρισαν κάποιες αρετές.

    Happy new year btw!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aχ μη μου λες το Bal απάλευτο, το αγάπησα. Βέβαια είναι γεγονός ότι το είδα με την καλύτερη δυνατή διάθεση και παρέα με γυναίκες και παίζει ο μικρός να μας ξύπνησε ομαδικώς το μητρικό ένστικτο και γι΄αυτό μας άρεσε τόσο. Πάντως τη βρήκα πολύ γλυκιά. Κι επίσης τώρα με βρίσκω αηδιαστικά ενοχλητική!

    Καλή χρονιά btw και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Jack μόνο όταν δεν έχω κάτι να πω δεν σου απαντάω!"

    Απαντώ με καθυστέρηση γιατί δεν ήθελα τις πρώτες μέρες του χρόνου να κάνουμε αυτή τη συζήτηση... Απλά το έκανες συνεχόμενα 4-5 φορές και τόσο επιδεικτικά (απαντούσες στο προηγούμενο και στο επόμενο σχόλιο λες κι εγώ δεν σχολίασα) που με πείραξε... :( Έλα πες την αλήθεια... επίτηδες το έκανες... Τουλάχιστον ας ξεκινήσει η χρονιά με ειλικρίνεια... ;)

    ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ:p

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι λάθος που έκανες λίστα χωρίς να έχεις δει ακόμα ταινίες που θα έχουν υποψηφιότητες στα φετινά Oscars (Black Swan, The Fighter, 127 Hours, True Grit)... Στον Αμερικάνο επισκέπτη του blog τι θα πεις; Εδώ είναι Ελλάντα και δεν έχουμε δει όλες τις αξιόλογες ταινίες του 2010, αλλά θα τις έχω στη λίστα του 2011; :p Απλά τη γνώμη μου λέω, από κει και πέρα ο καθένας κάνει ότι λίστα γουστάρει και βάζει μόνος του τους κανόνες του... :)

    Από τη λίστα σου έχω δει τις εξής ταινίες:

    8. The Last Exorcism: Μου άρεσε η ρεαλιστική ατμόσφαιρα, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα τρομαχτικό... Επίσης παρουσίαζε μεν τον εξορκιστή ως απατεώνα, αλλά από την άλλη είχε αγνές προθέσεις... δεν το έκανε μόνο για τα χρήματα, ήθελε πραγματικά να βοηθήσει (=καλός κατά βάθος)... Επίσης δεν ήταν ξεκάθαρο για το αν ήταν όντως δαιμονισμένη η κοπέλα... Μάλλον άφησε να εννοηθεί πως ήταν (=FAIL)...!!! Α και δυστυχώς το έκοψαν απότομα (α λα Blair Witch Project) ενώ περίμενα να δω σατανιστική τελετή (εντόσθια και τέτοια)... :p

    6. The Social Network: Συμφωνούμε!!! Και για μένα είναι από τις καλύτερες ταινίες του 2010 (και μάλλον το φαβορί για όσκαρ σεναρίου, σκηνοθεσίας και ταινίας).

    5. Ghost Writer: Ξέρεις τη γνώμη μου... Δεν εντυπωσιάστηκα από την (δήθεν) ατμόσφαιρα, ούτε ένιωσα αγωνία... Και ξενέρωσα και με το φινάλε...

    4. Inception: Επίσης ξέρεις τη γνώμη μου... Πολύ καλή ταινία, αλλά και αρκετά υπερτιμημένη (σίγουρα δεν εντυπωσιάστηκα, ούτε πωρώθηκα).

    2. Toy Story 3: Τα έχουμε ξαναπεί... Μάλλον η καλύτερη ταινία της τριλογίας (σίγουρα η πιο ώριμη)...

    1. Shutter Island: Πάρα πολύ καλή ταινία και χαλαρά θα μπει και στη δική μου 10άδα (όταν δω κάποιες ταινίες ακόμα:p)... Το κακό είναι πως δεν το είδα στον κινηματογράφο για να ενθουσιαστώ περισσότερο... :(

    ΥΓ1: Θέλω πολύ να δω Des Hommes et Des Dieux και Scott Pilgrim VS The World (για να μπορώ να το θάψω μετά:p).

    ΥΓ2: Η 10άδα μου θα είναι η καλύτερη γιατί πολύ απλά θα είναι ολοκληρωμένη... B) :p :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το έκανα για να αποφύγω μεγάλες συζητήσεις που θα σπάσουν και των δύο τα νεύρα!

    Η λίστα μου ήταν για ταινίες που παόχτηκαν σε ελληνικές αίθουσες το 2010 απλά ίσως έπρεπε να το διευκρινίσω. Του χρόνου φαντάζομαι το Black Swan τουλάχιστον θα παίξει σε υψηλή θέση :)

    The Last Exorcism: Μα δεν ήταν κακός. Απλά δεν πίστευε. Και πιστεύω ότι κάθε μορφωμένος άνθρωπος θέλει να βοηθήσει θύματα θρησκευτικού φανατισμού είτε γιατί είναι ηθικός είτε για να τη σπάσει στους θρησκόληπτους. Εγώ θα το έκανα και για τους δύο λόγους, με τον δεύτερο να υπερέχει λίγο!

    -----------------SPOILER-------------------

    αν κουβαλάς ένα σατανομωρό δεν ξέρω αν θεωρήσε δαιμονισμένος ή απλά kinder έκπληξη. Νομίζω το βρέφος την επηρέαζε όπως κάθε έμβρυο τη μητέρα του. Θυμήσου τη Ρόζμαρι και τις εκπληκτικές σκηνές των ονείρων. Λίγο το σατανόπαιδο, λίγο οι γύρω της με τις τελετές του, τι να κάνει η μικρή να μην αρχίσει τις γέφυρες στους στάβλους;

    Το τέλος ήταν για μένα λίγο ειρωνικό-σαρκαστικό σχολιάκη ή φόρος τιμής σε άλλες ταινίες τρόμου(το Blair μία από αυτές) αλλά το βρήκα και άστοχο και κάπως βιαστικό. Πάντως γέλασα τόσο πολύ και γούσταρα τόσο κάποιες τρομοσκηνές(αν και προσωπικά δεν τρόμαξα) που το αγάπησα και το τέλος δεν με ενόχλησε αλλά μου πέρασε αδιάφορα!

    The Social Network: Σκηνοθεσία οφείλει να πάρει εφόσον ποτέ δεν δίνουν τίποτα στον Darren!

    Ghost Writer: Ε όχι και δήθεν η ατμόσφαιρα του Ρομάν!

    Inception: Πωρώθηκα απίστευτα. Πάντως σκηνοθετικά είναι ένα τσακ κάτω από το Social Network αλλά σαν σύνολο το λάτρεψα.

    Toy Story 3: Όχι μάλλον!!! Σίγουρα :)

    Shutter Island: Φίλε και είχα μπαφιάσει να πίσω κάποιον να έρθει μαζί. Κι έλεγα "τρόμου φίλε με τρελούς, θα τρομάξουμε, πάμε πάμε πάμε" οπότε κι εγώ είχα ψιλοξεχάσει τι πήγινα να δω. Και αρχίζει και βλέπω την αρχική σκηνή και κάνω δυνατά "πωωωω" και σκεφτόμουν τι πίπες τσαμπουνούσα. Scorsese και ξερό ψωμί! Κάποιοι έπρεπε να πείθονται μόνο από αυτή τη μία λέξη.

    ΥΓ1: Ναι κανένα δεν θα σου αρέσει. Αλλά καθόλου!

    ΥΓ2: Η 10άδα σου θα είναι χειρότερη αν δεν είναι ίδια με τη δικιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "The Social Network: Σκηνοθεσία οφείλει να πάρει εφόσον ποτέ δεν δίνουν τίποτα στον Darren!"

    Η σκηνοθεσία του Darren στο "Black Swan" ήταν εντελώς μονότονη σε αντίθεση με την σαφώς πιο ολοκληρωμένη (από όλες τις απόψεις) σκηνοθεσία του Φίντσερ στο "The Social Network". Πιο αναλυτικά θα τα πούμε όταν δεις το "Black Swan".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Η σκηνοθεσία του Darren στο "Black Swan" ήταν εντελώς μονότονη"

    Δεν γίνεται αυτό! Εκτός αν πάθει εγκεφαλικό ο Darren ξέρω γω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όπως είπα και παραπάνω "Πιο αναλυτικά θα τα πούμε όταν δεις το "Black Swan". Εξάλλου δεν έχει τώρα νόημα να σου πω γιατί την βρήκα εντελώς μονότονη από τι στιγμή που δεν την έχεις δει. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "Η λίστα μου ήταν για ταινίες που παόχτηκαν σε ελληνικές αίθουσες το 2010 απλά ίσως έπρεπε να το διευκρινίσω"

    Το κατάλαβα ρε Annie, απλά ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι λάθος αυτό το κριτήριο... (το "παόχτηκαν" έχει να κάνει με την ΠΑΘΑΝΑ; :p)

    The Last Exorcism: Εντάξει, συμφωνώ! :p

    -----------------SPOILER-------------------

    Ε αυτό ήταν που μου την έσπασε περισσότερο... Το έπαιζε "ντοκιμαντέρ" (και καλά) και αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν Δαίμονες... Αν το δει ένας θρησκόληπτος άντε να τον πείσεις μετά πως δεν υπάρχουν τέτοιες μλκς (που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τον πείσεις ποτέ)... Που είναι η ειρωνεία σε αυτό; Εκτός κι αν ειρωνεύεται τους ορθολογιστές... :p Τουλάχιστον αν έδειχναν σατανιστική τελετή θα γούσταρα... :p

    -----------------SPOILER-------------------

    Ghost Writer: Σιγά την ατμόσφαιρα! Στην 9η Πύλη π.χ. είχε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα... Βέβαια είναι και διαφορετικές ταινίες, αλλά και πάλι δεν με εντυπωσίασε καθόλου... Υποτίθεται πως ήταν πολιτικό θρίλερ ας πούμε; Δεν είχε αγωνία!

    Toy Story 3: Νταξ σίγουρα, απλά δεν τα΄χω πρόσφατα τα 2 πρώτα...

    Shutter Island: Επίσης είχε και καλύτερη σκηνοθεσία και ατμόσφαιρα και καλύτερο σενάριο και καλύτερες ερμηνείες κι απ'όλα (σε σχέση με το Ghost Writer εννοώ:p)...

    ΥΓ1: Καθόλου αποκλείεται! Το Des Hommes et Des Dieux δεν ξέρω, μπορεί να μου αρέσει και πολύ και το Scott Pilgrim για 6-7/10 το κόβω... :p

    ΥΓ2: xD :)) :p Άμα είναι να αντιγράψω την ανάρτησή σου να μην κουράζομαι κιόλας... ;) Μανδάμ, η λίστα μου θα έχει ΤΑΙΝΙΑΡΕΣ. ΤΕΛΟΣ. Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. α ακυρώνουμε την λίστα της annie εδώ? πολύ με αρέσει αυτό.

    πάντως με βάση την ελληνική διανομή...έχεις αφήσει πολύ καλύτερες ταινίες από αυτές που αναφέρει ο jack:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Jack ήταν αναφορά στη Ρόζμαρι, το Blairwitch και λοιπά. Αποτυχημένο σε ένα βαθμό. Πάντως δεν θέλει να πείσει για ντοκιμαντέρ. Δεν είναι Paranormal πχ. Δεν διαφημίστηκε ως κάτι αληθοφανές, πάντα σαν ταινία τρόμου την αντιμετώπιζαν οι παραγωγοί. Ο θρησκόληπτος δεν θα πείθονταν από μια ταινία έτσι κι αλλιώς...

    Το Ghost Writer δεν το είδα σαν πολιτικό θρίλερ αλλά σαν ανθρωποκεντρικό δράμα, τι να σου πω.

    Shutter Island: Προφανώς. Κανονικά αυτό πρέπει να πάρει όσκαρ αλλά δεν το βλέπω ούτε υποψήφιο!

    ΥΓ1: Το Des Hommes et Des Dieux θα πεις ότι είναι θρησκευτική προπαγάνδα και το Scott Pilgrim ότι απευθύνεται σε παιδιά.

    Aldo παλικάρι μου άσε μας! Άκου άκυρη η τέλεια λίστα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1. Άλλο αναφορά-φόρος τιμής κι άλλο ειρωνεία όμως... Ναι, δεν θα πείθονταν για το αντίθετο, αλλά μια ταινία μπορεί να ενισχύσει την πίστη του αν υποστηρίζει τα πιστεύω του (π.χ. σαν το Devil - καλά ένας θρησκόληπτος θα πάθαινε μεγάλη πλάκα με το πόσο ταινιάρα είναι:p)...

    2. Σιγά το ανθρωποκεντρικό δράμα! Έχουμε δει ΠΟΛΥ καλύτερα... :p

    3. Ούτε στις Σφαίρες το θυμήθηκαν οπότε... :(

    ΥΓ1: Άμα είναι θα το πω... Γιατί δείχνει θαύματα; :p Και το Despicable Me σε παιδιά απευθύνεται κυρίως, αλλά δεν ήμουν αυστηρός (δεν ξέρω αν έχεις δει την ανάρτηση με τις ταινίες του Δεκεμβρίου:p)... Γενικά δεν είμαι αυστηρός με παιδικές ταινίες (δεν με λένε Αργύρη)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 2. Ε προφανώς έχουμε δει καλύτερα και κυρίως από τον ίδιο αλλά για τη χρονιά της σαν ανθρωποκεντρικό δράμα μόνο το Shutter Island και το Des Hommes et Des Dieux έχω πιο πάνω.

    ΥΓ: Τι θαύματα μωρέ! Σε αληθινή ιστορία βασίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Όλες οι λίστες είναι ενδιαφέρουσες (και τέλειες) από τη στιγμή που φέρουν την ειλικρινή υπογραφή κάποιου που αγαπάει αυτό που κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με φώναξε κανείς; :p
    Και με τα blockbusters είμαι αυστηρός. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 2. Ε κακώς... To Social Network π.χ. είναι πολύ καλύτερο. :p

    ΥΓ: Ε μετά γιατί να πω πως είναι θρησκευτική προπαγάνδα;!;!; :ο :/

    @moody

    "Όλες οι λίστες είναι ενδιαφέρουσες": Είπε κανένας το αντίθετο; B) :p

    @argiris-cinefil

    Και επιεικής με κλασικά "αριστουργήματα"... :p Για ποιο λόγο να είσαι αυστηρός με κάτι που δεν είναι σοβαροφανές; Που δεν το παίζει κάτι άλλο από αυτό που είναι (και καλά ψαγμένη και βαριά κουλτούρα με 1002 ψιλά νοήματα που κανένα από αυτά δεν είναι πρωτότυπο) και που δεν προσπαθεί να χτυπήσει βραβεία με την τετριμμένη "σοβαροφάνειά" του και τον δηθενισμό του; :ο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωραία όλα αυτά που λες όπου δεν θα διαφωνήσω. Εγώ όμως σου λέω και την άλλη όψη.

    Γιατί να είμαι αυστηρός με μια ταινία που το budget της είναι πολύ χαμηλό και η οποία αναγκαστικά -μη έχοντας την ευχέρεια να δείξει αυτά που θέλει- θα ρίξει το βάρος της σε πράγματα -που όπως λες κι εσύ- είναι ψαγμένα, με βαριά κουλτούρα και 1002 ψιλά νοήματα. Και να είμαι επιεικής με τα blockbusters που ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε εκρήξεις και εφέ αλλά από ουσία τίποτα. Είμαι αυστηρός γιατί ξέρω ότι έχουν πέσει πολλά χρήματα. Άσε που έχει πλάκα να θάβεις blockbusters. :p

    Πάντως σίγουρα κάθε είδος εξυπηρετεί τον σκοπό του και κανονικά έτσι πρέπει να κρίνουμε μια ταινία. Δηλαδή να την κρίνουμε πρώτα σύμφωνα με το είδος της και μετά γενικά σαν ταινία. Να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός. Ικανοποιήθηκες τώρα! :p

    Υ.Γ. Και δεν είμαι επιεικής με κλασικά "αριστουργήματα" διότι ξέρεις πολύ καλά ότι οι βαθμολογίες που βάζω είναι σχεδόν πάντα σύμφωνα με το πόσο μου αρέσει μια ταινία και όχι σύμφωνα με το τι θεωρούν οι άλλοι. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "είναι ψαγμένα, με βαριά κουλτούρα και 1002 ψιλά νοήματα": Άλλαξες τελείως το νόημα... Αλλιώς το διατύπωσα... :p O σκοπός του blockbusters είναι προφανής... Να σπάσει τα ταμεία... Και πως θα σπάσει τα ταμεία αν δεν εντυπωσιάσει με τα εφέ του; Οπότε είναι λογικό να έχουν πέσει πολλά χρήματα... Και στην τελική είναι καθαρή-ανάλαφρη διασκέδαση (βέβαια μερικά είναι και τελείως ηλίθια, αλλά και πάλι έχουν την πλάκα τους:p)... Φαντάζεσαι να ήταν όλες οι ταινίες σοβαρές ή σοβαροφανείς; Θα κόβαμε φλέβες... :p ΟΛΑ τα είδη χρειάζονται... Για μένα πάντως περισσότερη πλάκα έχει το θάψιμο ενός κλασικού "αριστουργήματος" που εκθειάζεται απ΄τους κριτικούς... Β) ;)

    Εγώ πάντα κάθε ταινία την κρίνω με βάση το είδος της και με το κατά πόσο πέτυχε το σκοπό της κατά τη γνώμη μου... Και οι ταινίες που έχουν τον ίδιο βαθμό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν την ίδια αξία για μένα... Εξαρτάται απ΄το είδος τους...

    ΥΓ: :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. "Άλλαξες τελείως το νόημα... Αλλιώς το διατύπωσα... :p"
    Καλά ντε! Απλά εγώ πήρα αυτό που είχε περισσότερο ζουμί!. :p

    "Φαντάζεσαι να ήταν όλες οι ταινίες σοβαρές ή σοβαροφανείς; Θα κόβαμε φλέβες... :p"
    Δεν έχεις κι άδικο. Βέβαια εγώ μπορώ να σου πω και το αντίθετο. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα δύο διότι εάν ίσχυε ένα από τα δύο, κάποιος από τους δυο μας θα έκοβε τις φλέβες του. xD

    “Για μένα πάντως περισσότερη πλάκα έχει το θάψιμο ενός κλασικού "αριστουργήματος" που εκθειάζεται απ΄τους κριτικούς... Β) ;)”
    Με πρώτο και καλύτερο το 8 ½ του Φελίνι. ;) :D

    “Και οι ταινίες που έχουν τον ίδιο βαθμό δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν την ίδια αξία για μένα...”
    Ναι αλλά αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο άλλος, δηλαδή ότι δεν έχουν την ίδια αξία για σένα. Γι’ αυτό εγώ αναγκαστικά στις βαθμολογίες μου χρησιμοποιώ το γενικό κριτήριο και όχι το κριτήριο σύμφωνα με το είδος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 1. Όπως σε σύμφερε το πήρες αλλά τέσπα... ;)

    2. Είπα: "ΟΛΑ τα είδη χρειάζονται"... :p

    3. Mα αφού το 8 1/2 είναι το καλύτερο... :/ ;)

    4. Θα βάζω διευκρίνιση από δω και πέρα... :p Πάντως είναι λάθος να συγκρίνεις τελείως διαφορετικές ταινίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή