Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

The Baker

                                                        
Αυτή την ταινία μου την έλεγαν διάφοροι αλλά δεν είχα αξιωθεί να τη δω. Τώρα που έψαχνα κάτι αγγλικό την θυμήθηκα και πολύ χάρηκα με τη δυνατή μου μνήμη γιατί πρόκειται για εξαιρετική μαύρη κωμωδιούλα.

Ο Milo είναι επαγγελματίας δολοφόνος που τα έκανε σκατά και η ηγεσία της εταιρίας τον κυνηγάει. Έτσι μετακομίζει σε ουαλικό χωριό όπου παριστάνει τον φούρναρη. Και σε αυτό το ήσυχο χωριό όπου οι κάτοικοι κυκλοφορούν με πανοπλίες στο άσχετο και πρόβατα εκρήγνυνται δεξιά κι αριστερά αρχίζουν οι παρεξηγήσεις...

Ο καημένος κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να φτιάχνει ψωμιά και κέικ, όμως οι κάτοικοι έχουν ανακαλύψει την ταυτότητά του και όταν ζητάνε "κέικ" για τους συγχωριανούς τους δεν εννοούν το κλασσικό με το πορτοκάλι! Παρεξήγηση στην παρεξήγηση η ταινία γίνεται εξωφρενική. Περιλαμβάνει την πιο αηδιαστική και ταυτόχρονα αστεία σκηνή sex που έχω δει(οι εννιάμισι εβδομάδες θα αυτοκτονούσαν), μια απίθανη εκτέλεση του Volare σε...κηδεία και ξιφομαχία σε κάστρο! ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΡΗΓΝΥΝΤΑΙ!

Πολύ χιούμορ και μαύρο, ωραία σκηνικά, συμπαθητικές φάτσες. Ευχάριστη γενικά ταινία, θα την ξαναδώ πολλές φορές σίγουρα. Το μόνο της αρνητικό είναι ότι είναι λίγο σαν να έχουν πατήσει το fast forward! Είναι μικρή και γίνονται πολλά και δεν προλαβαίνεις να τα συνειδητοποιήσεις! Γενικά όμως τη χάρηκα πάρα πολύ! Έχει και ρομαντικό στόρι ανάμεσα στον "φούρναρη" και μια κτηνίατρο με τέλειο κούρεμα, γενικά έχει απ΄όλα και συμφέρει!


Κορυφαίο σκηνικό όλων ο πιτσιρικάς που παίρνει για βοηθό και που την έχει δει karate kid και βάφει όλο το μαγαζί με προσήλωση και ατάκες "wax on, wax off"! Μια παρανοϊκή ιστορία που μπορεί να είναι προβλέψιμη στα πάντα της αλλά αποτελεί καθαρή διασκέδαση και το κάνει καλά οπότε δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω!

8 σχόλια:

  1. πρώτη φορα τα ακούω.
    ωραίο φαίνεται πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα εγώ γελάω από την περιγραφή και μόνο!!! :-D
    Hot Fuzz μου θυμίζει...

    Άκου πρόβατα που εκρύγνηντο... :-/ :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάλε σκάνε σαν πυρηνικές! Το Hot Fuzz έχει πιο πολύ γέλιο νομίζω αλλά εδώ είναι πιο μαύρο το χιούμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλός ο Damian Lewis.Δεν έχω δεί τη ταινία αλλά μου αρέσει πολύ ο ηθοποιός τον είχα θαυμάσει στο Keane.Θα το τσεκάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου πω την αλήθεια στη συγκεκριμένη ταινία οι γύρω γύρω μου άρεσαν περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Milo είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος που, έπειτα από μια πρωτοφανή για τη φήμη του αποτυχία σε αποστολή, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη και να βρει καταφύγιο σε ένα μικρό χωριό στην Ουαλία. Το περιβάλλον της επαρχίας φέρνει στο προσκήνιο δύο αναμενόμενα μεν, αλλά διασκεδαστικά περιπλεκόμενα δε θέματα. Από την μία, η δυσκολία του ήρωα να έρθει σε επαφή με τον κόσμο. Οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός του έχουν εκμηδενίσει το χώρο για οποιασδήποτε μορφής προσωπική ζωή και ο ίδιος έχει μετατραπεί σε έναν συνεσταλμένο και εξαιρετικά μοναχικό άνδρα. Από την άλλη, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που αποκτάει η ζωή στην επαρχία, με τα δεκάδες μικρο-δράματα να μεγεθύνονται σε καθημερινή βάση και με την ανωνυμία να αποτελεί ουτοπία. Το συνεκτικό στοιχείο σε αυτά τα δύο δραματουργικά σχήματα αποτελεί η παρεξήγηση των ντόπιων που, αναμένοντας τον καινούριο φούρναρη, πιστεύουν πως αυτός είναι ο Milo. Γρήγορα όμως πληροφορούνται την πραγματική του ταυτότητα και η σκοτεινή πλευρά της μικρής κοινότητας έρχεται στην επιφάνεια.

    Σε αυτή την σεναριακή βάση βρίσκει ο πρωτοεμφανιζόμενος Gareth Lewis το έδαφος για μία μαύρη κωμωδία – αλληγορία για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κοινωνικά προσωπεία που αναπτύσσουμε είτε μένουμε σε μεγαλούπολη είτε στο πιο μικρό χωριό. Χωρίς καμία αξίωση πρωτοτυπίας, αλλά με περίσσιο κέφι, φτιάχνει ένα φιλμ θαυμαστό μες την απλότητά του και σε αρκετές στιγμές ξεκαρδιστικό. Στηρίζεται ιδιαίτερα στους ηθοποιούς του, με μπροστάρη τον μεγαλύτερο αδελφό του, Damian Lewis, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις Νύφες αλλά και αξιομνημόνευτος για την συνταρακτική του ερμηνεία στο Keane του Lodge Kerrigan. Στο ρόλο του Milo αποδεικνύεται η ιδανική επιλογή, αφήνοντας πολύ χώρο στο σωματικό του παίξιμο που με μια φυσική θαρρείς αδεξιότητα ταιριάζει γάντι σε έναν εκτελεστή που βρίσκεται εμφανώς έξω από τα νερά του. Ταυτόχρονα, μια σειρά από δεύτερους χαρακτήρες αποδίδουν με μεγάλη ζωντάνια το ιδιαίτερο χρώμα ενός βρετανικού χωριού και αποτελούν την αφορμή για αρκετές αστείες σκηνές. Υπάρχουν στιγμές που η αφήγηση μοιάζει να προχωράει με τον αυτόματο πιλότο μέχρι το τελικό (ευτυχές) κλείσιμο, ωστόσο η αποκάλυψη των ομοφυλοφιλικών τάσεων του σκληρού δολοφόνου που βρίσκεται στο κατόπι του Milo φαντάζει αρκούντως ανατρεπτική για την επικρατούσα απεικόνιση των γκανγκστερς στην μεγάλη οθόνη. Λιγότερο φιλόδοξο (και λιγότερο καλό) από τον εκλεκτά συγγενικό του In Bruges, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα τίμιο φιλμ με γενναίες δόσεις από το πάντα καλοδεχούμενο βρετανικό χιούμορ, ειδικά με μια ιστορία όπου οι αναγωγές στην ελληνική επαρχία έρχονται αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο Δωμάτιο είχες γράψει γι΄αυτή την ταινία ε; Νομίζω συμφωνούμε απόλυτα ότι είναι μια μικρή, απλή αλλά διολεμένα ευχάριστη ταινία. Το In Bruges είναι πραγματικά αξιόλογη και διασκεδαστική ταινία και τώρα που μου τη θύμισες πρέπει να την ξαναδώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή