Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πλάνα αρχείου: How could he escape from his nightmares?

O Polanski είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης και αυτή η αγαπημένη μου ταινία...

Η ταινία εκτυλίσσεται στο Παρίσι και ίσως είναι από τις ελάχιστες ταινίες που δεν το αποτυπώνουν όπως οι card postal που σε κάνουν να θέλεις να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να τρέξεις εκεί.Με λίγα εξωτερικά πλάνα (και αυτά από τις όχι κολακευτικές γωνιές του Παρισιού) η ταινία εξελίσσεται σε εσωτερικούς κυρίως χώρους. Ο βασικός ήρωας είναι ένας μετανάστης που αποφασίζει να νοικιάσει ένα καινούριο διαμέρισμα. Η προηγούμενη ένοικος έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ο Τρελκόφσκι (ο πρωταγωνιστής) ουσιαστικά πρέπει να περιμένει να πεθάνει για να εγκατασταθεί κανονικά. Ήδη αυτό τον κάνει να νιώθει άβολα. Επισκέπτεται την κοπέλα στο νοσοκομείο(από υποχρέωση;). Εκείνη καλυμμένη ολότελα με γύψο και επιδέσμους κάνει τον Τρελκόφσκι να νιώσει ακόμη πιο άβολα, ειδικά όταν τον κοιτάει και ουρλιάζει (αυτή η σκηνή δεν θα φύγει από το μυαλό μου ποτέ). Αργότερα θα του τηλεφωνήσουν και θα του ανακοινώσουν το θάνατο της.
Νιώθει τύψεις που παίρνει το διαμέρισμα με αυτόν τον τρόπο και οι ιδιόρρυθμοι γείτονες και ο αυστηρός ιδιοκτήτης τον κάνουν να κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του. Το διαμέρισμα με το ακριβό ενοίκιο και τους περίεργους γείτονες αρχίζει να τον πνίγει. Τα έπιπλα και κυρίως τα προσωπικά αντικείμενα της κοπέλας που ποτέ δεν έφυγαν από το σπίτι του θυμίζουν συνέχεια ότι είχε αυτοκτονήσει πηδώντας από το παράθυρο.Γιατί;

Ουσιαστικά δεν θέλει να δώσει απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.Ή μάλλον δεν θέλει να αναρωτιέται καν.Έτσι βγαίνει έξω,γνωρίζει γυναίκες, κάνει παρέα με τους συναδέλφους του...Όμως η μοναξιά που συνεχίζει να νιώθει τον οδηγεί σιγά σιγά στην παράνοια...Ντροπαλός από τη φύση του σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον αφήνεται εύκολα στα παιχνίδια που του παίζει το μυαλό του. Φαντάζεται συνωμοσίες... Πιστεύει ακράδαντα ότι οι γείτονες είναι αυτοί που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα στην αυτοκτονία...Αυτοί που τον παρακολουθούν από απέναντι...Σταδιακά βυθίζεται στον δαιδαλώδη κόσμο που έχει δημιουργήσει μόνος του. Ταυτίζεται με την προηγούμενη ένοικο...Χρησιμοποιεί τα πράγματα της, φοράει τα ρούχα της μέχρι να γίνει ένα με αυτή.Το τέλος απλά έρχεται...Είναι αυτό που πρέπει να είναι.Χωρίς ανατροπές,δεν χρειάζονται εξάλλου.

Η ταινία είναι τόσο κλειστοφοβική που σε αγχώνει. Το ντουμπλάζ στα αγγλικά που συχνά δεν ταυτίζεται η κίνηση των χειλιών με τον ήχο είναι το ίδιο αγχωτικό. Τα χρώματα, τα πρόσωπα, οι γωνίες λήψης σε κάνουν να αγωνιάς μαζί με τον Τρελκόφσκι. Μοιράζεσαι την παράνοια του, νιώθεις κατά κάποιο τρόπο μέρος της φαντασίας του... Εξάλλου η αποπνικτική ατμόσφαιρα είναι κάτι που ο Πολάνσκι ξέρει πολύ καλά να δημιουργεί.

Προσωπικά νιώθω όσα θα ήθελα να είχα νιώσει βλέποντας το επίσης καλό Μωρό της Ρόζμαρι αλλά τα συμπαθέστατα πρόσωπα και οι πρόσχαρη συμπεριφορά των σατανιστών (που κι αυτό φυσικά είχε τον σκοπό του)δεν με άφησαν να νιώσω (σκεφτόμουν τις γιαγιάδες που συναντάω στο λεωφορείο να κάνουν τελετές μαύρης μαγείας)...

23 σχόλια:

  1. δεν το έχω δει.
    από πολάνσκι έχω δει μονο Chinatown και The Pianist.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Chinetown το λατρεύω. Ο Πιανίστας δεν μου λέει πολλά. Όμως ο Πολάνσκι που λατρεύω είναι ο κλειστοφοβικός του Ένοικου, της Αποστροφής, του Cul de Sac

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ απο Πολάνσκι έχω δει αυτό και the pianist.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά αποκλείεται! Τη Ρόζμαρι δεν την έχετε δει; Την 9η πύλη; Αldo το Repulsion δεν το έχεις δει; Είναι διάνοια ο τύπος. Έχει κάνει πολύ καλές ταινίες που σε κάνουν να της νιώθεις βαθιά μέσα σου και πολλές σε στοιχειώνουν για καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. If you cut off my head, what would I say... Me and my head, or me and my body? What right has my head to call itself me?

    Ταινιάρα, κλασικός Πολάνσκι, στο ύφος του αριστουργηματικού Repulsion (η καλύτερη του για μένα μαζί με το Chinatown), του ανατριχιαστικού Rosemary's Baby και του παλαβιάρικα επαναστατικού Cul de Sac.

    Εύγε!

    Υ.Γ. Το che? το έχεις δει; Αν ναι, θα ήθελα πολύ να ακούσω τι πιστεύεις.
    Υ.Γ.2 Βγήκε trailer της νέας ταινίας του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις καλύτερες ατάκες που έχουν ακουστεί σε ταινία!

    Το che? δεν το έχω δει. Θα το κάνω σύντομα :)

    Το είδα το trailer. Πολύ καλό φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. www.filmgaze.blogspot.com

    Θα τα λέμε από εκεί πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από αυτά που αναφέρθηκαν δεν έχω δει Cul de Sac και che (αυτό μάλιστα πρώτη φορά το ακούω). Όσο για τον Ένοικο, κατά τη γνώμη μου, είναι απλά η καλύτερη ταινία του (9.5/10)... ΑΛΛΑ χωρίς το αξεπέραστο φινάλε της, ΔΕΝ θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Πολύ απλά έδωσε στην ταινία άλλη διάσταση, την ανέβασε σε άλλο επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΓ: "Είναι διάνοια ο τύπος. Έχει κάνει πολύ καλές ταινίες που σε κάνουν να της νιώθεις βαθιά μέσα σου και πολλές σε στοιχειώνουν για καιρό!"

    Άσε μας μαρή!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια Αχιλλέα θα περνάω ανελλιπώς. Στο 25th Frame δεν θα γράφεις πια;

    Jack:

    Μα οι περισσότερες ταινίες του Πολάνσκι είναι αυτό που είναι χάρη στα φινάλε. Είναι μεγάλος μάστορας. Και του Ντε Πάλμα οι ταινίες αν δεν τέλειωναν όπως τελειώνουν θα ήταν άλλο πράγμα. Όμως τα έχουν τα φινάλε γιατί οι δημιουργοί τους έτσι το επέλεξαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποπο, DePalma. Άλλη μεγάλη λατρεία...

    Το 25th Frame ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα κλείσει. Νέα μέρη, νέα κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην το κλείσετε εντελώς. Έχει υπέροχα κείμενα. Να μπορούμε να κάνουμε καμιά επανάληψη αν θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντε καλή αρχή!Καλή συνέχεια μάλλον και καλορίζικο!Θυμάμαι οτι ο ενοικος είναι απο τις αγαπημένες σου ταινίες απο ένα αφιέρωμα που είχα κάνει στον Polanski.Εντάξει...μεγάλη ταινία τι να τα ξαναλέμε τώρα ο άνθρωπος καθιέρωσε το δικό του μοναδικό στύλ και αυτό τον κάνει auter.Ακόμα και στις ταινίες που τον έχουν κατακρεουργήσει(Death and Maiden,bitter moon)πάντα έβρισκα κάτι που μου άρεσε τελικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Academy ευχαριστώ.

    Το Death And Maiden δεν το έχω δει, αλλά το Bitter Moon μου άρεσε. Νομίζω η μόνη ταινία του που δεν μου έκανε αίσθηση είναι ο Όλιβερ Τουίστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οντως αδιάφορο!!Η μάλλον πολύ συμβατικό για Polanski δεν το σκοτείνιασε λίγο!Για να δούμε τι θα λέει το Ghost Writer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ""Αldo το Repulsion δεν το έχεις δει;""

    όχι. όταν σας είχα ρωτήσει στις τσαούσες το είχα πετύχει κατά τύχη...πριν δεν είχα ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και δικός μου αγαπημένος ο Ρομάν.

    Το Chinatown είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ και κάποια στιγμή πρέπει να γράψω δυο λόγια για αυτό το ταινιόνι.

    Ο δε Ένοικος είναι μαζί με την Αποστροφή δυο από τις ταινίες που έχω λατρέψει από την πρώτη στιγμή που τις είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ω ναι, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ! Και ξέρω ότι πρέπει να τρέξω επειγόντως να αναπληρώση την απώλειά μου.

    Ξαναείδα το ΤΣΑΪΝΑΤΑΟΥΝ και μπορώ άνετα να πω ότι είναι αριστούργημα, όπως το θυμόμουν, και ο Νόα Κρος η πιο εικονική φιγούρα κακού στην ιστορία του κινηματογράφου. Αλήθεια Άλντο ποια είναι η γνώμη σου για το φιλμ μιας και δε σε έχω ακούσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Α πολύ κακώς! Τρέξε :)

    Το Chinatown μπορεί να μην είναι από τα αγαπημένα μου αλλά είναι άψογη ταινία, αγωνιώδης και με δυνατές στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΡΟΣ FVASILEIOU:

    "Το Chinatown είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ και κάποια στιγμή πρέπει να γράψω δυο λόγια για αυτό το ταινιόνι."

    Όχι σαν το 2001 όμως... :P :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Πολάνσκι και σε κωμωδία σπέρνει..
    Fearless Vampire Hunters!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. To έχω για πλανο αρχείου. Κάποια στιγμή πρέπει να το βάλω κι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή