Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Spoorloos

                                                    
Έκανα απόπειρα με το Ολλανδικό σινεμά με μια ταινία που βρήκα τυχαία. Το Karakter! Παραλίγο να πάθω ανεπανόρθωτη βλάβη από τη βαρεμάρα! Οπότε το Spoorloos το έβαλα με άπειρες επιφυλάξεις περιμένοντας τα χειρότερα! Τελικά μια χαρά ταινία ήταν!


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ένα ζευγάρι σταματάει σε rest area για να βάλει βενζίνη και να ξαποστάσει. Η γυναίκα εξαφανίζεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του άντρα της! Κάπου εκεί αρχίζει η αναζήτηση του συζύγου, η περίεργη σχέση με τον απαγωγέα και μια ενδιαφέρουσα ταινία!


Της είχε υποσχεθεί ότι δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ(ή κάτι τέτοιο γραφικό από αυτά που λέμε όταν είμαστε ερωτευμένοι) κι έτσι τρία χρόνια αργότερα ακόμη κολλάει αφίσες με τη φωτογραφία της. Ο απαγωγέας κρατάει επαφή μαζί του ζητώντας του να τον συναντήσει αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται. Ο Rex είναι καταδικασμένος να μην ησυχάσει. Τίποτα δεν τον αφήνει να σταματήσει την αναζήτηση και κάποια στιγμή φτάνει η στιγμή να συναντήσει αυτόν που του στέρησε την παρουσία της γυναίκας του δίπλα του!


Και μέχρι εκεί η ταινία ήταν απλά ok. Καλή και με ενδιαφέρον αλλά θα μπορούσα και να μην την είχα δει. Αυτή η συνάντηση αλλάζει τα πάντα και το έργο ανεβαίνει επίπεδο. Μια ιδιόμορφη σχέση, διάλογοι που σε κρατάνε στην τσίτα και αγωνία για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη μέρα πριν τρία χρόνια! Έχει σασπένς κι ας έχει ο θεατής σχετικά πολλές πληροφορίες. Ξέρουμε ποιος την απήγαγε, τον βλέπουμε στην καθημερινότητα του αλλά για κάποιο λόγο έχουμε αγωνία όπως και ο Rex που δεν γνωρίζει το παραμικρό! Μεγάλο ατού και το φινάλε της ταινίας...


Αυτά τα λίγα γιατί δεν την πολυπαλεύω. Την ταινία τη βρίσκω καλή ιδέα για το καλοκαίρι. Μακριά από το Karakter! Άντε καλές διακοπές και τα λέμε από Δευτέρα! Αν πάρω laptop μαζί(ε φανταστικέ πατερούλη θα μου το δώσεις ε?) μπορεί να κάνω καμιά ανταπόκριση στο twitter!

3 σχόλια:

  1. Για το "Karakter" συμφωνώ κι εγώ ότι ήταν λιγάκι βαρετό.
    Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που έχει αποκτήσει μια cult φήμη. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η ταινία ανεβαίνει επίπεδο από την στιγμή που συναντιούνται οι δύο πρωταγωνιστές όπως επίσης και για το φινάλε το οποίο δίνει πολλούς πόντους.
    Εμένα πάντως μου άρεσε και το remake της το οποίο όμως έχει διαφορετικό φινάλε, πιο συμβατικό.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ το remake δεν το έχω δει. Αλλά αν άλλαξαν το τέλος ίσως να μην το εκτιμήσω :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω δει το remake (Roberts & Sutherland πρωταγωνιστούν αν θυμάμαι καλά), του οποίου δεν θυμάμαι καθόλου το τέλος.
    Η τελευταία σκηνή του original πάντως είναι αξέχαστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή