Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

The American

                                                                                     
Με μια πραγματικά υπέροχη εισαγωγική σκηνή και με εξίσου γαμιστερούς τίτλους αρχής, η πρώτη εντύπωση ήταν παραπάνω από ενθαρρυντική. Ο Jack εφόσον τον ανακάλυψαν οι "Σουηδοί", αναγκάζεται να κρυφτεί σε κάποιο χωριό της Ιταλίας. Εκεί παριστάνει τα φωτογράφο, κάνει ημίγυμνος γυμναστική, ανέχεται την όρεξη του παπά για κουβεντούλα και επισκέπτεται τον τοπικό οίκο ανοχής. Και επί τη ευκαιρία κατασκευάζει και ένα όπλο για μια τύπισσα που του έστειλε ο αφεντικός του. Μάλλον δεν πρέπει να αναφέρω ότι αρχίζει να βλέπει κάποιος διαφορετικά την αγαπημένη του πόρνη. Ή ότι φυσικά κάποια στιγμή διάφοροι ύποπτοι τύποι -μάλλον οι "Σουηδοί"- σκάνε μύτη στα καλντερίμια του χωριού και πρέπει να τους αντιμετωπίσει. Και τώρα θα ζητήσω συγγνώμη αν οι παραπάνω προτάσεις υπόσχονται την παραμικρή δράση και ένταση.

 
Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν υπάρχει η παραμικρή ένταση, η παραμικρή κορύφωση. Πέρα από την εναρκτήρια σκηνή όλα κινούνται κάπως φλατ. Ήσυχα και αργά εστιάζοντας στον Jack και μόνο. Να πω την αλήθεια τον ψιλοπήρα στην αίθουσα. Κανένα δεκάλεπτο πριν τη μέση κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά αλλά όχι με μεγάλη επιτυχία. Είχα πάει περιμένοντας κάτι άλλο και δεν ήμουν καθόλου σε φάση να δω αυτό που μου προέκυψε. Τελικά όμως δεν είναι αδιάφορη ταινία. Και σίγουρα δεν είναι κακή. Απλά δεν είναι καλή επιλογή αν είσαι κουρασμένος! Εξελίσσεται αργά και ήσυχα και θέλει το χρόνο της για να σε κερδίσει. Τελικά νομίζω ότι τα καταφέρνει έστω και καθυστερημένα.


Ο George Clooney μετά από καιρό είναι διαφορετικός. Αρκετά καλός, στέκεται αξιοπρεπώς στο ύψος του ρόλου που υποδύεται. Εσωτερική ερμηνεία, ήσυχη κι αυτή στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Σκηνοθετικά μου άρεσε πολύ. Ιδιαίτερα καλογυρισμένο και προσεγμένο και κυρίως με έναν αέρα από τα παλιά. Η αλήθεια είναι πως αυτή η ταινία δεν έχει τίποτα το μοντέρνο. Και ακριβώς αυτό είναι και το ατού της. Απλά πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι ακόμη μία καλογυαλισμένη περιπέτεια ώστε να τη δούμε στην κατάλληλη φάση. Πάντως έχει προοπτικές αν και στο τέλος ένιωθα ότι κάτι έλειπε. Απροσδιόριστα τελείως, αλλά μου άφησε μια αίσθηση ανολοκλήρωτου. Πφφφ αυτό που μου τη σπάει είναι πως δεν ξέρω αν όντως είχε προβλήματα η ταινία ή αν εγώ ήμουν τελείως out of mood.


ΥΓ: Βρωμιάρα(ξέρεις ποια είσαι) καλά να πάθεις που δεν ήθελες να πάμε στον Pilgrim.

29 σχόλια:

  1. Ώστε τον ψιλοπήρες λίγο εε. Σαν τον αδερφό μου κι εσύ που κοιμάται στην μέση μιας ταινίας. Είδες τι σου κάνει η πουτάνα η κούραση. Δεν την έχω δει.

    Υ.Γ. Μα καλά, δεν είχες διαβάσει ότι η ταινία δεν έχει καθόλου δράση; o.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα να κοιμηθώ από το "Ξανα-αναλυσέ το"! Αλλά τότε ήταν καλός ύπνος. Είκοσι λεπτά ταινία πρέπει να είχα δει μόνο :)

    ΥΓ: Γενικά δεν πολυδιαβάζω πριν δω μια ταινία. Δεν μου βγαίνει πάντα σε καλό αλλά όταν συμβαίνει(π.χ. Last Exorcism, Το Μυστικό Στα Μάτια Της) είναι ανεκτίμητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πολύ είδες!

    Υ.Γ. Άντε πάλι με το "Last Exorcism". Στο τέλος θα με αναγκάσεις να το δω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. YΓ: Ήμουν σίγουρος ότι αυτό θα 'λεγες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο φαινεται.Θα το δω το Σαββατο.Τελικα θυμιζει Μελβιλ;Ολοι λενε οττι θυμιζει την ταινια "Le samouraï" του Μελβιλ.

    Την τελευταια φορα που κονηθηκα σε ταινια ηταν στο "Il fiore delle mille e una notte" του Pasolini.Γενικα απο σκηνοθετες με κουραζει ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ o Orson Welles.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Να πω την αλήθεια τον ψιλοπήρα στην αίθουσα"

    Εμ... ναι... νταξ... Β) ;) :D :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πες μας Jack οτι εσύ δεν τον έχεις πάρει ποτέ!

    Cinefil ψιλομυρίζει Μελβίλ είναι γεγονός. Αλλά δεν έχω δει το Le Samourai οπότε δεν μπορώ να σου πω για τη συγκεκριμένη ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΤΕ όμως. Πάντως έχω κοιμηθεί αρκετές φορές σε αίθουσα... xD :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στον άρχοντα είχα κοιμηθεί κάνα δίωρο και ακόμα στα μισά ήταν όταν ξύπνησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε στα λόγια μου έρχεσαι Jack.

    Κι εγώ Aldo το ίδιο πράγμα έπαθα στον Άρχοντα περίπου. Άσε που όταν ξύπνησα είχε μείνει ένας λιγότερος και δεν ήξερα τι μου γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχα κοιμηθεί στην ''Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας''.αλλά η προβολή ήταν 2-4 το ξημέρωμα σε ολονύχτιο αφιέρωμα του Τρυφώ στο ΑΣΤΥ πρίν 12 χρόνια.Μιλάμε για υπνο δεν θυμόμουν τίποτα απο την ταινία μόνο ένα αυτοκίνητο στο δρόμο να πηγαίνει...!!Συγκλονιστικό΄...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δικαιολογείσαι μόνο λόγω της ώρας! Κατά τα άλλα...ταινιάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. xD xD Γελάω με το υστερόγραφο. Τα ίδια είχα πάθει κι εγώ, με είχαν τραβολογήσει στο Eclipse, στο SATC 2 και στο Karate Kid και τώρα έχουν αρχίσει να με πρήζουν για Eat, Pray, Love...

    Ο Αμερικάνος "φωνάζει" από το trailer πως είναι βαρετή ταινία. Ο Clooney είναι εντελώς ανέκφραστος όπου τον έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όχι όχι, ο Clooney δεν είναι ανέκφραστος. είναι πολύ καλός. Επίσης γδύνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μου αρέσει ούτε ως άντρας, ούτε ως ηθοποιός. Λίγο παγοκολώνα μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε Syriana, Michael Clayton και From Dusk Till Dawn μου άρεσε σαν ηθοποιός. Σαν άντρας μόνο παγοκολώνα δεν μου φαίνεται. Βέβαια δεν είναι από τους αγαπημένους μου αλλά μη τον βγάλουμε και άσχημο! Άσε που έχει φοβερά φρύδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ma πως γινεται να κοιμηθεις στον κινηματογραφο;;!

    Απο οτι καταλαβαινω,η συγκεκριμενη ταινια ειναι για dvd κ οχι για κινηματογραφο.Καλη πρεπει να ειναι μεν αλλα για 2ευρω κ οχι για 9 ευρουλακια στο σινεμα!
    Οσον αφορα τον Κλουνευ,ειναι αρκετα καλος ηθοποιος,αλλα ποτε δε θα γινει σπουδαιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ma πως γινεται να κοιμηθεις στον κινηματογραφο;;!"

    Ουουου πολύ εύκολα ;)

    Και ναι είναι καλύτερα να τη δεις σε DVD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να μια ταινία που ήθελα να δω και διαβάζοντας την κριτική σου σκεφτόμουν να μια ταινία που πρέπει να δω, ώσπου έφτασα στο κρίσιμο σημείο: Τον ψιλοπήρες;;; Δέκα λεπτά;;; Μέσα στην αίθουσα;;;; Πριν τη μέση;;;;
    Καθόλου ενθαρρυντικά και μου αρέσει ο Τζωρτζ ρε γαμώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικα δεν ειδα τον Αμερικανο, αλλα το "Τα Παιδια ειναι Ενταξει".
    Εκανα και μια αναρτηση γι' αυτη την ταινια:

    http://cinema-paradis143.blogspot.com/2010/10/kids-are-all-right-2010.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δύσκολα θα βγει εκτός (προσωπικής) πεντάδας για τη σεζόν που διανύουμε. Οπότε, λίγο ή πολύ, διαφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες...
    Πόσο με τσάκισε αυτό το χτύπημα στο τιμόνι... Άντε να το ξεπεράσω τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το περίμενα να σου αρέσει αλλά όχι τόσο πολύ! Όπως και να έχει χαίρομαι γι΄αυτό κυρίως όταν εγώ μόνο με δυο ταινίες έχω πραγματικά ενθουσιαστεί ως τώρα και περιμένω ακόμη μία. Ξεκίνησε δυνατά η σαιζόν αλλά τελικά χλιαρή μου φαίνεται :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποιες δύο;
    Beauvois και Αμερικάνος για μένα είναι φανερό ότι θα παίξουν για πρωτιά, ενώ υπάρχει και ο Woodακος από πίσω σε φόρμα. Δεν έχω δει πολλά ακόμη όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Toy Story 3 και Inception :Ρ Ω ναι και Beauvois πως τον ξέχασα! Τρεις λοιπόν. Ότι άλλο μου άρεσε δεν μου άρεσε σε τέτοιο βαθμό. Περιμένω τον Darren βέβαια :)

    Ο Woody ήταν σε φόρμα αλλά δε με ενθουσίασε όπως είχε γίνει με το Whetever Works. Μόνο εγώ είχα πάθει τέτοια πλακάρα μ΄αυτή την ταινία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εγώ πάντως δεν έχω ενθουσιαστή με καμια! η καλύτερη ταινία της χρονια θα είναι το Les amours imaginaires.
    επίσης αχιλλέα υπάρχει ο godard e:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είναι εκτός συναγωνισμού ο Godard, ντρέπομαι να τον βάζω δίπλα δίπλα με τους άλλους.

    Λάτρεψα το Whatever Works, αλλά το τελευταίο είναι πολύ μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όχι, όχι! Αν δεν ήταν αυτό που ήταν το Whatever Works δεν θα βλέπαμε το τελευταίο του. Πάντως στο You Will Meet a Tall Dark Stranger στην ατάκα με τις...άκαμπτες αντιπάλους, έκλαιγα από τα γέλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή