Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πλάνα αρχείου: Halloween VS Halloween

Halloween (John Carpenter-1978) 
                

Ατμοσφαιρικό, κλειστοφοβικό, κλασσικό θρίλερ. Δεν αναλύει τον χαρακτήρα του Μάικλ Μάγιερς καθώς έτσι τον καθιστά τρομακτικό. Εξαιρετικό μοντάζ με αποκορύφωμα τις τρομακτικές σκηνές όπου μιλάμε για αριστούργημα του είδους. Δεν είναι ότι θα τρομάξεις, αν βλέπεις θρίλερ δεν υπάρχει περίπτωση, αλλά ότι σε κάποιες φάσεις θα αγριευτείς είναι δεδομένο. Ο ψυχίατρος του Μάικλ είναι ο μόνος που γνωρίζει τη φύση του Μάικλ και κατά συνέπεια πόσο επικίνδυνος είναι. Είναι αυτός που θυσίασε τη ζωή του στη μελέτη του Μάικλ και που αν χρειαστεί θα το κάνει και κυριολεκτικά. Είναι η κλασική φιγούρα σε ταινίες τρόμου(όπως και το παιδάκι-πάντα υπάρχει ένα τέτοιο-) που προειδοποιεί τους υπόλοιπους για όσα θα έλθουν αλλά κανείς δεν του δίνει πολύ σημασία.


Η μουσική συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία μιας σκοτεινής ατμόσφαιρας όπως και η φιγούρα του Μάικλ. Δεν μιλάει κάνοντας τον ακόμη πιο τρομακτικό. Δεν θα δικαιολογηθεί για τις πράξεις του, δεν θα εκτοξεύσει απειλές, δεν θα φωνάξει... Απλά στέκεται εκεί, απειλητικός! Ο Carpenter είναι μανούλα σε κάτι τέτοια το γνωρίζουμε όλοι. Η ταινία είναι πάρα πολύ καλή και με την κατάλληλη ατμόσφαιρα τη δουλειά της την κάνει...


Halloween (Rob Zombie-2007)


Εδώ βλέπουμε την παιδική ζωή του Μάικλ αλλά και τα χρόνια στο ψυχιατρείο. Θα δούμε τι τον οδήγησε σε αυτές τις πράξεις. Πως ο κοινωνικός του περίγυρος ουσιαστικά τον ώθησε να γίνει το τέρας με τις μάσκες. Ως θεατής σχεδόν νιώθεις συμπόνια και κατανόηση. Από την άλλη ο ψυχίατρος έχει βγάλει λεφτά γράφοντας για τον Μάικλ. Τα κίνητρά του δεν είναι τόσο ηθικά. Κι εδώ όμως είναι έτοιμος να μπει μπροστά στο μαχαίρι αν αυτό χρειαστεί.


Δεν είναι κακή ταινία. Δεν είναι όμως και ριμέικ. Υπάρχουν ελάχιστες κοινές σκηνές(πολύ κατώτερες από τις αντίστοιχες καρπεντερικές), οπότε ουσιαστικά μιλάμε για μια τελείως διαφορετική ταινία. Η τόση ανάλυση όμως του Μάικλ σε κάνει αν όχι να τον συμπαθήσεις, σίγουρα να τον καταλάβεις. Στο πρωτότυπο αυτό που τρομάζει είναι το μυστήριο πίσω από το πρόσωπο του Μάικλ, το ότι δεν τον έχουμε ακούσει να μιλάει, πράγματα που εδώ έχουν διαλυθεί από την πρώτη κιόλας σκηνή. Ενώ είναι τύπος που θα μπορούσα να γουστάρω τρελά ο Rob Zombie μου είναι εξαιρετικά αντιπαθής. Δεν ξέρω γιατί αλλά ποτέ δεν μου έκατσε καλά. Δεν είναι ότι δεν έχει ταλέντο (καλά κι αυτό δεν του περισσεύει) αλλά το στυλάκι του είναι πολύ ενοχλητικό(όπως και τα αμέτρητα κοντινά στον κώλο της γυναίκας του).

7 σχόλια:

  1. Καλα,για τη ταινια του Καρπεντερ δεν εχω να πω κατι,πολυ μπροστα για την εποχη της κ μαστορας μεγαλος ο τυπος.
    Να πω Αnnie οτι εμενα μου αρεσε πολυ και η ταινια του Ρομπ Ζομπι.Το γεγονος οτι εστιασε στη παιδικη ηλικια του Τερατος κ εκβιασε συναισθηματικα τον θεατη,ο οποιος παγιδευεται αναμεσα στην απεχθεια κ τον οικτο,
    ηταν πολυ ευρηματικο.Δινοντας ωθηση στον Μυθο κ εξηγωντας καποια πραγματα,(για μενα καλως)

    Καλος ο Zombie.Κ σαν μουσικος μου αρεσει
    (το dragula κομματαρα!
    http://www.youtube.com/watch?v=EqQuihD0hoI&ob=av2e )
    και σαν σκηνοθετης στα b-movies του.Δε θυμαμαι πως λεγονται αλλα εχω δει κ 2 αλλα εργα του,κατι με 1000 corpses.

    Aλλα μου φαινεται annie,οτι εχεις δικιο,εχει κατι το γλοιωδες πανω του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ταινιαρα μουσικάρα σκηνοθετάρα. γαμάει απλά.

    ο rob είναι γαμάτος αλλα την ταινία δεν την έχω δει νομίζω.

    ps:οεοεοεοε εεερνεστο βαλβεεερδε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να μιλήσω για την σύγκριση που κάνεις μεταξύ των δυο αυτών ταινιών, γιατί πολύ απλά δεν έχω δει το remake και ούτε πρόκειται να το δω καθώς ξέρεις την ”αδυναμία” που έχω στον Ρομπ Ζόμπι ή αλλιώς η κακοποίηση των ταινιών τρόμου.

    All time classic η ταινία του Κάρπεντερ η οποία είναι σταθμός των horror movies και ειδικότερα των slasher.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπουδαία ταινία το πρωτότυπο Halloween. Νιώθεις τον αφελή κι εμπνευσμένο ερασιτεχνισμό σε όλη τη διάρκεια της (κι αυτό είναι πολλές φορές το στοιχείο που κάνει γοητευτική μια ταινία τρόμου) με τη μουσικάρα του ίδιο του Carpenter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. celin ο Rob μου βγάζει ότι προσπαθεί πολύ για να χτίσει το προφίλ του. Αν ήταν ειλικρινής δημιουργός δεν θα με ενοχλούσε η μετριότητά του αλλά υποσχεται πολλά και τελικά δίνει τα ελάχιστα! Ή καλύτερα όπως το θέτει ο Αργύρης!

    Αργύρη all time classic, ακριβώς.

    Aldo το ps σου να το βάλεις εκεί που ξέρεις. Ευγενικά πάντα!

    Moody μουσικάρα πραγματικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μένα μου άρεσε το remake, αλλά σχεδόν καθόλου το remakοsequel. :p

    ΥΓ: Πάντως γενικά δεν είμαι fan γιατί είμαι φρεντικός... Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. K εγω δε τρελαθηκα με το remakοsequel!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή