Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

The Last Exorcism

                                                                                   
Από το πρώτο πλάνο βλέπεις ότι η ταινία αυτή είναι διαφορετική! Mockumentary όντας δίνει υποσχέσεις για πολύ τρόμο. Πάντα δεν είναι πιο...σκιαχτικά; Όμως για μια στιγμή. Γιατί έχω ξελιγωθεί στα γέλια; Γιατί το εύρημα του πάτερ που δεν πιστεύει και ουσιαστικά πουλάει fake εξορκισμούς σε εμμονοληπτικούς ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δαιμονισμένοι, σε κάνει να λιώνεις. Σκηνή ανθολογίας η φάση που κηρύττει μια...συνταγή!!! Τον πάτερ αυτόν θα ακολουθήσει συνεργείο για να καταγράψει τον τελευταίο του μουφαδένιο εξορκισμό. Εξοπλίζεται με συσκευές που προκαλούν ηλεκτροσόκ, κόλπα που κάνουν το νερό να βράζει, σταυρούς που βγάζουν καπνούς(κάνει ωραίο εφέ) και ξεκινάει... έλα όμως που αυτή τη φορά ο Εξορκισμός ΠΡΕΠΕΙ να είναι αληθινός...

 
 Ωραία ατμόσφαιρα και πολύ ωραίο το να ξεκινάει και ο πάτερ από την ίδια βάση με το θεατή. Δεν πιστεύει σε δαίμονες και το κάνει για το φαν(και το χρήμα φυσικά). Σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι δεν είναι όλα όπως τα περίμενε. Με το θεατή να τον ακολουθεί κατά πόδας κάνει μία μία φρικτές ανακαλύψεις. Κλασσικοί Αμερικανόβλαχοι με προκαταλήψεις θα μπουν στο δρόμο του, αυτός θα προσπαθεί να βρει λογικές εξηγήσεις κι εκείνοι θα τον βγάζουν τρελό. Τελικά πείθεται και ακολουθεί η εκπληκτική σκηνή στον στάβλο. Φοβερή σκηνή εξορκισμού αν και δεν συγκρίνεται με τις αντίστοιχες του Εξορκιστή(τι συγκρίνεται άλλωστε με αυτή την ταινία;) ή με αυτές του Εξορκισμού της Έμιλυ Ρόουζ. Οι σκηνές επίσης μέσα στο σπίτι είναι αρκετά δυνατές. Και το κοριτσάκι...σατανιάρικο και σκιαχτικό.

 
Τρόμος; Check! Γέλιο; Check! Τι την κρατάει από το να γίνει αριστούργημα; Το φινάλε που είναι σε γενικές γραμμές κακό... Αν απομυθοποιούσε τα πάντα και τέλειωνε λίγο νωρίτερα δεν θα με είχε ενοχλήσει πολύ(αν και σε ταινία με εξορκισμούς απαιτώ τα δαιμονοπράγματα να είναι αληθινά). Αυτό όμως που έγινε ήταν άκυρο. Σαν να κόλλησαν μικρού μήκους ταινία στο τέλος. Χάρηκα ωστόσο τις αναφορές σε κλασσικές ταινίες τρόμου που είχε το φινάλε και σινεφιλικά αν το δεις σαν κλείσιμο ματιού και ειρωνικό σχολιάκι πάνω στις ταινίες τρόμου λειτουργεί. Προσωπικά λάτρεψα τόσο πολύ το υπόλοιπο φιλμ που δε με ενόχλησε, απλά με στεναχώρησε λίγο. Σίγουρα όμως μας γεμίζει υποσχέσεις για το μέλλον του Daniel Stamm που έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά!

 
Ανεπιφύλακτα πάντως τη προτείνω. Για το γέλιο που θα ρίξετε, για την αληθινά τρομακτική ατμόσφαιρα, γιατί μέσα στο χαβαλέ δε διστάζει να ασκήσει κριτική... Γιατί κουράστηκε πολύ να γράφει γι΄αυτή ο Eli Roth στο twitter και του το χρωστάμε. Γιατί το κοριτσάκι σου κόβει τα ύπατα με ένα απλανές βλέμμα! Θα μπορούσα να γράψω ένα στόλο λόγους για να δεις αυτή την ταινία αλλά η αλήθεια είναι ότι τη χάρηκα τόσο γιατί δεν είχα ιδέα τι να περιμένω ή πως θα είναι γυρισμένη και λίγες φετινές ταινίες θυμάμαι που να βγήκα τόσο ενθουσιασμένη από την αίθουσα. Α και τόσο cool παπά από το Braindead είχα να δω :)


12 σχόλια:

  1. Κι εγώ ψήθηκα να τη δω από τότε που έμαθα την ύπαρξη της, αλλά φοβήθηκα λίγο στη συνέχεια ότι θα είναι μούφα.
    Πολύ καλή mini-series είναι το "Apparitions" του BBC. Το είχα δει μονορούφι πριν 2-2.5 χρόνια. Με έναν εκπληκτικό πρωταγωνιστή για εξορκιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks για την τηλεοπτική πρόταση :) Όταν έχω χρόνο θα το ψάξω.

    Την ταινία να τη δεις. Είναι απολαυστικότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι! Είναι! Πολύ γέλιο και, όταν τελικά χρειάζεται, πραγματικός τρόμος! εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω πάψει πλέον να βλέπω ταινίες με εξορκισμούς γιατί τις θεωρώ φτηνιάρικες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αρκετά καλό "Ο εξορκισμός της Έμιλι Ρόουζ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμα σου λένε πάνε να τη δεις, ε πάνε να τη δεις! Αααα ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας είπες γιατί γέλαγες σε ταινία τρόμου!Εγώ το θεωρώ σημάδι για κακή ταινία το να γελάω σε ταινία τρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πες τα ρε academy γιατί θα με φάει αυτή. :p :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχε πάρα πολύ έξυπνο χιούμορ. Και όταν έπρεπε ήταν και τρομακτική. Μα να βγάζετε συμπεράσματα χωρίς να την έχετε δει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Annie το να λες ΕΣΥ: "Άμα σου λένε πάνε να τη δεις, ε πάνε να τη δεις! Αααα ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε..." + "Μα να βγάζετε συμπεράσματα χωρίς να την έχετε δει..." είναι τραγελαφικό... Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πάντα έβρισκα αστείες τις σκηνές εξορκισμού στον εξορκιστή του friedkin.

    ΑπάντησηΔιαγραφή