Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

No pulse, no heartbeat. If condition does not change, this man is dead...

                                                                                    
Το Murder By Death είναι πολύ αγαπημένη μου ταινία. Όχι ένας, αλλά πέντε ντετέκτιβ καλούνται να λύσουν ένα έγκλημα που καλά καλά δεν έχει διαπραχθεί! Πως λοιπόν να μη λατρέψω μια ταινία που από την υπόθεση και μόνο φωνάζει το όνομά μου. Βάλε και το ότι ουσιαστικά πρόκειται για παρωδία! Μια φορά στο τόσο το βλέπουμε αυτό το ταινιάκι και νομίζω κάθε φορά γελάμε το ίδιο πολύ. Οι πέντε καλύτεροι ντετέκτιβς καλούνται στην έπαυλη εκκεντρικού τύπου για δείπνο και φόνο. Κάθε ένας έχει μαζί και κάποιο συνοδό οπότε στο σύνολο έχουμε δέκα ότι να ΄ναι άτομα κλειδαμπαρωμένα σε μια σπιταρόνα παρέα με έναν τυφλό μπάτλερ, μια κωφάλαλη μαγείρισσα και ένα πτώμα! Ένας τους είναι ο δολοφόνος. Όποιος λύσει το έγκλημα θα πάρει ένα εκατομμύριο δολάρια...αν μείνει ζωντανός!



Οι εκλεπτυσμένοι  Dick και Dora Charleston με τη δεύτερη πιο εύστροφη όταν χρειάζεται και το σκυλάκι τους καταφτάνουν η αλήθεια είναι χωρίς πολύ όρεξη. Το λιγότερο αγαπημένο μου ζευγάρι αλλά τον έχουν το χαβαλέ τους. Η γεροντοκόρη μις Marbles που πλέον εκείνη φροντίζει τη νοσοκόμα της! Μη τη βλέπεις έτσι σιγανοπαπαδιά, κρύβει βρώμικο παρελθόν και είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Ο Βέλγος Milo Perrier(ακόμη ένας χαρακτήρας βγαλμένος από τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι) και ο σοφέρ/γραμματέας του με τις απίθανες πιτζάμες είναι τέλειοι. Ξεχνιούνται οι γκριμάτσες ή η εμμονή του με το φαΐ; Ο Σαμ Ντάιαμοντ, copy paste ο Sam Spade του Bogard! Προσβλητικός με τη γραμματέα/ερωμένη του, ειλικρινής(ή σχεδόν), κάνει τους πάντες να νιώθουν άβολα! Και οι αγαπημένοι μου: Sidney Wang και υιοθετημένος γιος Willie. Κινέζικες παροιμίες με κάνουν να κλαίω από γέλια, προσβολές σε γιο απίθανες, Peter Sellers αγνώριστος και χρήση άρθρων ανύπαρκτη!


Ατάκες σε τρελούς ρυθμούς με τις παροιμίες του κυρίου Wang να ξεπερνάνε τα πάντα, αναφορές σε ταινίες αγαπημένες, σκηνικά τόσο παρανοϊκά. Κλασσική η σκηνή που ο τυφλός μπάτλερ Μπένσομαμ(τι έμπνευση το όνομα του και τα gags που το συνόδευσαν) προσπαθεί να συνεννοηθεί με την κωφάλαλη μαγείρισσα, όπως και ο τρόπος που υποδέχεται τους καλεσμένους του! Οι αποκαλύψεις στο τέλος είναι εξωφρενικές, οι παγίδες απίθανες ενώ η είσοδος του οικοδεσπότη αξιομνημόνευτη. Νομίζω πως δεν παίζει σκηνή που να μην είναι αστεία. Φυσικά όλα τα κλισέ των ιστοριών μυστηρίου χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο και σε αυτή την υπερβολή βασίζεται η επιτυχία της ταινίας. Οπωσδήποτε επίσης πρέπει να αναφέρω τους τέλειους τίτλους αρχής κι εννοείται τον τεράστιο Peter Sellers που είναι αγνώριστος και απολαυστικός.



Πολλά έγραψα κι είμαι και σε άδεια οπότε πάρτε βιντεάκια:


7 σχόλια:

  1. Φαίνεται τέλειο! Παίζει και ο αγαπημένος Peter Sellers...
    "She said she was going out to get a bottle of wine... Two hours later the Germans marched into France..." :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια κλασσική και απολαυστικότατη ταινία που παίζει πανέξυπνα με τα κλισέ του είδους. Είναι μια ταινία που όντως δεν χορταίνεις να βλέπεις! Αξέχαστο το επιτελείο των ηθοποιών.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. With νομίζω θα σου αρέσει πολύ. Είναι κλασσικό καλά τα λέει ο Αργύρης αλλά κυρίως είναι παρανοϊκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είναι παρανοϊκό θα μου αρέσει σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αριστούργημα! Από τα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ταινία είναι απλά από τις καλύτερες κωμωδίες που έχω δει. Όλοι μα όλοι χαρίζουν απίστευτο γέλιο, με τις ατάκες και τις γκάφες τους. Προφανώς αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον, θα ήταν ο Peter Sellers, αλλά και ο Alec Guinness ως τυφλός μπάτλερ ήταν απίστευτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι από τις ταινίες που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις στιγμή. Συνέχεια γίνεται κάτι και μάλιστα ξεκαρδιστικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή