Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Splice

Ζευγάρι γενετιστών θεωρεί πως είναι πια έτοιμο για το Μεγάλο Πείραμα. Ακολουθούν λέξεις που δεν καταλαβαίνεις αλλά έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο DNA οπότε κάτι μεγάλο θα συμβεί... Ειδικά όταν ακολουθούν οι κλασσικές επιστημονικές δικαιολογίες "θα σώσουμε τον κόσμο" ξέρεις ότι θα έχουμε τρεξίματα με αυτούς τους δύο μυστήριους!


Τα κλασσικά ηθικά διλήμματα υπάρχουν από την αρχή. Μετά όμως γεννιέται ένα τέλειο πλασματάκι και τα ξεχνάνε! Εμ βλέπεις έχουν να το κυνηγήσουν και είναι και πηδηχτούλι. Μετά μεγαλώνει, γίνεται ένα χαριτωμένο μεταλλαγμένο κοριτσάκι και ενώ o Clive παραμένει ψυχρός και το αντιμετωπίζει σαν "δείγμα",  η Elsa το βλέπει κάπως σαν παιδί της. Άντρες, αν οι γυναίκες σας είναι γαμάτες επιστημόνισες με έφεση σε κλωνοποιήσεις και τέτοια, κάντε τους παιδιά! Αλλιώς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν υποκατάστατο!


Κι εκεί που έλεγα θα το σκάσει και θα τρομοκρατεί την πόλη και θα δούμε μια από τα ίδια για εκατομμυριοστή φορά, η ταινία κάνει την έκπληξη! Για λίγο κοιτούσα έκπληκτη όπως κι ο Brody μ΄αυτό το priceless έκπληκτο βλέμμα! Το πλασματάκι μεγαλώνει ταχύτατα και σχεδόν γίνεται μέλος της οικογένειας.΄Κάπου εδώ αγγίζουμε ελαφρά συμπλέγματα της λέκτρας, τα σοβαρά ψυχολογικά της Έλσα(creepy που ήταν ώρες ώρες, σκιάχτηκα), το κάνουμε αρκετά σκοτεινό, προσθέτουμε μια δυο εξαιρετικές σκηνές κι ένα διαμαντάκι γεννιέται.


Η ταινία που άρεσε ιδιαίτερα. Με εξέπληξε ευχάριστα και χάρηκα που δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Σκηνοθετικά ήταν ιδιαίτερη και μου άρεσε πάρα πολύ η εξαιρετική σκηνή στην παρουσίαση κάτι σιχαμένων πραγμάτων που πνίγηκε στο αίμα! Χάρηκα επίσης πολύ την εξαίσια επιλεγμένη μουσική. Εκτός από την υπόθεση που έχει τρομερό ενδιαφέρον (hello, μεταλλαγμένο κοριτσάκι μες τα νεύρα παίζει το μικρό σπίτι στο λιβάδι με τρελούς επιστήμονες) στα συν είναι και οι ωραίοι, γρήγοροι διάλογοι. Στα αρνητικά οι ωραίοι τίτλοι αρχής που όμως κρατάνε μια αιωνιότητα και μια μέρα! Α και με ψιλοχάλασε το φινάλε.


ΥΓ: Άνθρωποι που παίρνετε τον Brody στις ταινίες σας, για ποιο λόγο διαλέγετε αυτά τα μαλλιά; Απαίσια! Παρακαλώ να μην επαναληφθεί.

11 σχόλια:

  1. Να ‘ξερες πόσο διαφωνώ μαζί σου. Από τον σκηνοθέτη του Κύβου περιμένεις κάτι παραπάνω από μια scifi ταινία που θέλει να γίνει μια ταινία τρόμου για τα multiplex. Και πρόσεξε, το λέω εγώ που έχω μεγαλώσει με scifi και κάτι τέτοια τα περιμένω πως και πως σαν αμετανόητος σκουπιδοφάγος που είμαι. Τα κλασσικά ηθικά διλήμματα υπάρχουν από την αρχή αλλά απλά αναφέρονται λες και έπρεπε απλά να γίνει, σαν αγγαρεία. Μακάρι Η Dren να μεγάλωσε και να τρομοκρατούσε την πόλη, θα είχαμε να λέμε κιόλας. Αλλά προτιμά να (παρα)γίνει μέλος της οικογένειας και κάπου εκεί είναι που με έχασε τελείως η ταινία. Επιπλέον δεν υπήρχαν διάλογοι, δεν υπήρχε σκηνοθετική άποψη και τέλος δεν υπάρχει λόγος να θέλεις να φτιάξεις μια τέτοια ταινία σήμερα και με ένα παρελθόν σαν του Natali. Έχω την εντύπωση ότι δεν ακολούθησε την πεπατημένη γιατί ο σκηνοθέτης έχει άποψη (δες το διαμαντάκι cypher) αλλά μπλέχτηκε στα δίχτυα της εμπορευματοποίησης θέλοντας να φτιάξει κάτι ανάλογο αλλά έφαγε τα μούτρα του. Γι αυτό και η ταινία ποτέ δεν γίνεται συγκεκριμένη. Και για να τελειώσω αυτό το σχόλιο όπως το άρχισα, να ‘ξερες πόσο ήθελα να μου αρέσει το Splice…

    Καλημέρα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι νομίζω ότι μόνο σε δυο άτομα μας άρεσε αυτή η ταινία! Οι διάλογοι μου άρεσαν πολύ πάντως(αν και ήταν λίγοι) όπως και δυο σκηνές σκηνοθετικά τις βρήκα άψογες!

    Για τις προσδοκίες που γεννά ο Κύβος και που δεν έφτασε με το Splice είμαι μαζί σου 100%. Σίγουρα δεν είναι ταινιάρα αλλά ήταν κάτι άλλο από αυτό που περίμενα και το χάρηκα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. "Άντρες, αν οι γυναίκες σας είναι γαμάτες επιστημόνισες με έφεση σε κλωνοποιήσεις και τέτοια, κάντε τους παιδιά! Αλλιώς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν υποκατάστατο!"

    Είμαι σίγουρος πως σε διαβάζουν πάρα πολλοί άντρες που έχουν γυναίκες επιστημόνισες και τώρα θα ξέρουν τι να κάνουν... :p

    2. "Κι εκεί που έλεγα θα το σκάσει και θα τρομοκρατεί την πόλη και θα δούμε μια από τα ίδια για εκατομμυριοστή φορά, η ταινία κάνει την έκπληξη!"

    Ναι, δυστυχώς την έκανε την έκπληξη και ήταν μονότονο και ψιλοξενέρωτο! :p

    3. "Α και με ψιλοχάλασε το φινάλε."

    Ευτυχώς που είχε κι αυτό!!! Β)

    ΥΓ: Τώρα τα ίδια θα λέμε δηλαδή;!;!; :p Γενικά συμφωνώ απόλυτα με τον Chris Z., αυτά. Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρίως επιστήμονες ή σύζυγοι επιστημόνων διαβάζουν αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "1. "Άντρες, αν οι γυναίκες σας είναι γαμάτες επιστημόνισες με έφεση σε κλωνοποιήσεις και τέτοια, κάντε τους παιδιά! Αλλιώς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν υποκατάστατο!"

    Είμαι σίγουρος πως σε διαβάζουν πάρα πολλοί άντρες που έχουν γυναίκες επιστημόνισες και τώρα θα ξέρουν τι να κάνουν... :p"

    Χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καινούριο σου χόμπι είναι να πετιέσαι σα βουβουζέλα και να σχολιάζεις αυτά που λένε οι άλλοι; Βρωμόξυλο που θες κι εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηβήήήή!Δεν περίμενα να σου αρέσει!ΕγΏ ΦΡΊΚΑΡΑ!!Ιδίως με το πλάσμα.Για να μην μιλήσω και για την sex scene που αξίζει βατόμουρο!!Annie please στείλε γράμμα στον Brody για συμβουλές και επαγγελματικές αλλά και για στυλιστικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαν το άλλο άτομο το οποίο αναφέρει η Annie ότι του άρεσε η ταινία, ας πω και εγώ my 2 cents:

    Μια από τις 2-3 καλύτερες ταινίες που είδα στις Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί δεν άρεσε πρακτικά σε κανέναν!! Πάνω-κάτω ασπάζομαι τις απόψεις της Αννι, αλλά σε πιο πορωτικό βαθμό, αρά καλύτερα να μην αρχίσω να εκφράζομαι, θα με κοιτάτε σαν μεταλλαγμένο!! :-P Αφήστε που τα έχω αναλύσει διεξοδικά σε άλλο ποστ της Αννι...

    Εν ολίγοις μια από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων χρονών (και έχουν βγει ΠΟΛΛΕΣ καλές ταινίες τέτοιου είδους). Μου άρεσαν και οι 3 αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες αλλά πιο πολύ λάτρεψα την Ντρεν φυσικά. Τέλος, η σκηνή του βαλς ήταν σκηνή ανθολογίας για μένα.

    8-9/10

    Ας ελπίζουμε ότι θα βγει κανά director's cut που θα αφαιρεί την τελευταία μπλοκμπάστερ πράξη του έργου και σε μερικά χρόνια η φήμη της ταινίας θα αποκατασταθεί (όπως έγινε π.χ. με το Μπλέιντ Ράνερ) ή τουλάχιστον θα αναγορευτεί σε cult.

    Επίσης, δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη αλλά οι Μήτσης-Δανίκας το βαθμολόγησαν με κουτί (0/10). Και αν από τον Μήτση εξεπλάγην (γενικά συμφωνώ στα λεγόμενα των περισσότερων κριτικών του), ο Δανίκας απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο επικίνδυνος (για την τέχνη) είναι. Διαβάστε την "κριτική" του, αξίζει τον κόπο (νομίζω είναι προφανές ότι είτε δεν το είδε είτε είδε ενα μικρό μέρος του φιλμ)

    Ακαντεμι, ο Νάταλι γύρισε το splice ΒΑΣΙΚΑ για την sex scene!! Τρομερο πως οι περισσότεροι απηύδησαν με αυτήν ειδικά την σκηνή (το γιατί δεν το έχω καταλάβει)

    Μπαόυερ, πως συμφωνείς απόλυτα με τον chris_z όταν η κριτική του φανερώνει πως δεν του άρεσε διόλου, αλλά εσύ το έχεις βαθμολογήσει με 8/10 ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι ρε Bill έλα να με στηρίξεις! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου κι ας μην τρελάθηκα όσο εσύ. Χαίρομαι πολύ πάντως για τον ενθουσιασμό σου.

    Εγώ την Μήτση δεν τον πάω μία. Το βρίσκω χειρότερο από το Δανίκα που στην τελική δεν την παλεύει και πολύ οπότε δικαιολογείται!

    "Ακαντεμι, ο Νάταλι γύρισε το splice ΒΑΣΙΚΑ για την sex scene!! Τρομερο πως οι περισσότεροι απηύδησαν με αυτήν ειδικά την σκηνή (το γιατί δεν το έχω καταλάβει)"

    Αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. "Ακαντεμι, ο Νάταλι γύρισε το splice ΒΑΣΙΚΑ για την sex scene!!"

    Αυτό (είναι το κακό:p).

    2. "Τρομερο πως οι περισσότεροι απηύδησαν με αυτήν ειδικά την σκηνή (το γιατί δεν το έχω καταλάβει)"

    Γιατί ήθελε να είναι προκλητική, αλλά ήταν απλά (ψιλο)αηδιαστική και γελοία. Β)

    3. Συμφωνώ στο νόημα, ο καθένας βαθμολογεί όπως γουστάρει... Δεν με χάλασε η ταινία (κακή σίγουρα δεν είναι), αλλά από τον σκηνοθέτη του ΚΥΒΟΥ περίμενα κάτι καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή