Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Days Gone Bye

                                                             
The Walking Dead: Season 1 Episode 1
              
Περιμέναμε πολύ τη σειρά όλοι στην παρέα. Νομίζω πέρα από τις κωμωδίες είναι η μοναδική σειρά που βλέπουμε όλοι οι σειρόπληκτοι της παρέας. Κάτι που κάποιοι πήραμε μέρος στο ελληνικό(τρισάθλιο αν με ρωτάτε) promo κλιπάκι, τη σειρά τη νιώθαμε ήδη δική μας. Έτσι οργανώσαμε κι ένα event, πήραμε φαΐ και αράξαμε στην τηλεόραση και το χαρήκαμε ιδιαίτερα. Ξέρεις όμως τι; Άλλες φορές που ως παρέα βλέπουμε κάτι με ζόμπι υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις "μπλιαχ", "ριχτου του πούστη", "στο κεφάλι βρε βλάκα", "πωωωωω" με μια λέξη χαβαλές! Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.
                                     
Η πολύ όμορφη εισαγωγική σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής μας πυροβολάει εν ψυχρώ ένα ζομποκοριτσάκι μας άνοιξε την όρεξη. Φλαπ, παρτο κάτω το βρωμιάρικο! Για πολύ ντοματοπελτέ είναι νωρίς ακόμη αλλά πόσο γαμάτα σκάνε τα κεφάλια; Να κάτι τρυπάρες :) Πέρα από τα πολύ καλοφτιαγμένα ζόμπι και την ατμόσφαιρα που σαφώς και έχει η σειρά έχει κι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι ένα υπέροχο copy paste των ταινιών με ζόμπι. Είναι το μόνο genre που τα κλισέ ΠΡΕΠΕΙ να τηρούνται και είναι αυτά που καθορίζουν την επιτυχία. Το χουμε λοιπόν...
               
Ή σχεδόν. Λείπει το φαν. Οι πιασάρικες ατάκες την ώρα που κατεβάζεις το ρόπαλο στο κεφάλι του ζόμπι. Αυτοί εδώ τα λυπούνται... Τα σκοτώνουν από οίκτο και αυτό είναι βλακεία κυρίως γιατί τα ζόμπι δεν αισθάνονται, δεν έχουν αντίληψη ή λογική! Ξεμωράθηκε ο Ρομέρο και αποφάσισε να τα εκπαιδεύσει αλλά ζόμπι με συναισθήματα μόνο στο Shaun of the Dead μπορεί να σταθεί. Αν θέλεις να βάλεις δράμα, υπηρέτησε σωστά το genre σου πρώτα και μετά θα έρθει μόνο του. Όταν θα χρειαστεί να σκοτώσει ο πρωταγωνιστής δικό του άνθρωπο επειδή δαγκώθηκε, να αφήσει κάποιον πίσω. Αυτά είναι απαραίτητα να γίνουν(πάντα γίνονται) αλλά σε τέτοια σκηνικά μπορεί να επενδύσει ο δημιουργός για να χτίσει χαρακτήρες αν θέλει. Θυμήσου του 28 days later που τόλμησε να αναπτύξει τον πρωταγωνιστή του, το έκανε καλά και πέτυχε σε όλα τα επίπεδα!
                  
Για τους ήρωες δεν θα πω κάτι, ακόμη δεν έχουμε προλάβει να δεθούμε μαζί τους(χτυπιόταν χτυπιόταν στα πατώματα αλλά ενδιαφέρον για την πάρτη του δεν προκάλεσε σε κανέναν μας) απλά και μόνο ότι ο Lennie James είναι για μια ακόμη φορά υπέροχος! Από τους καλούς πιλότους για φέτος, ακόμη νωρίς για συμπεράσματα.Έχει πολλές προοπτικές και αν δεν αναλωθεί σε cheesy δραματάκια αλλά χτίσει σωστά τους χαρακτήρες του, μας γεμίσει αίμα, ανοιγμένα κεφάλια και ανθρώπινα μέλη, θα μιλάμε για μεγάλη σειρά. Α και χιούμορ... Γιατί ρε παιδιά δεν έχει χιούμορ; Αυτό ήταν που με εμπόδισε να λατρέψω έναν πολύ καλό πιλότο...

10 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσα να προσθέσω τίποτα περισσότερο, πέρα απο τα πολύ όμορφα πλάνα της σκηνοθεσίας.
    Well said αγαπητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που συμφωνείς. Αγαπάω το avatar σου στο twitter :) Α και καλωσόρισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να δεις πόσο θα χαρείς όταν θα διαφωνήσω :PP
    Ελπίζω πέρα απο το avatar να σου άρεσε και η ταινία(αν και μία όσο "προσωπική" ταινία δεν την προτείνω ποτέ)
    Και εγώ χαίρομαι που σε βρήκα, θα βρω χρόνο και θα το εξερευνήσω το Βlog ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι σειρά όχι ταινία! δεν γίνετε να κάνει τα πάντα στο πρώτο επεισόδιο. και το φαν και το χιούμορ και το (σωστό) δράμα θα ρθουν σιγά σιγά. αν εξαιρέσεις τον πρωταγωνιστή...όλα τα αλλα ήταν γαμάτα!

    και ο ρομέρο δεν ξεμωράθηκε! πάντα το πρώτο πράγμα που ξεχώριζε στις ταινίες του...ήταν το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο! και μετά το φαν και το gore.
    άλλωστε για αυτό έμειναν κλασσικές και δεν τις θυμούνται μονο οι φανς του είδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. cinefountain εννοείται την λατρεύω αυτή την ταινία :)

    Aldo σιγά τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια του παππού ρε! Επιφανειακά πάντα και κανείς δεν τους δίνει πολύ σημασία.

    Επειδή ήταν πρώτο επεισόδιο ήθελε περισσότερο φαν και λιγότερο δράμα. Περιμένω το δεύτερο να είναι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Επειδή ήταν πρώτο επεισόδιο ήθελε περισσότερο φαν και λιγότερο δράμα"

    Με τίποτα... Δεν γίνεται όλες οι σειρές με τέρατα να είναι γελοίες σαν το True Blood!!! Μια χαρά γαμάτο ήταν. Η καλύτερη πρεμιέρα της σεζόν και μάλιστα με διαφορά. Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι λες βρε annie!!! βάλε 10 ανθρώπους( όχι τον κίτσο και την μαρία που έχουν δει μέχρι bay)να σου γράψουν 5 σειρές για τις πρώτες ταινίες του ρομέρο. αν 9.5/10 δεν γράψουν πρώτα για τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια...εγώ θα κάτσω να δω 20 φορες το forrest gump! ακούς εκεί δεν τα δίνει κανεις σημασία!
    δεν υπήρχε περίπτωση ένα καθαρόαιμο gore να χει 94% θετικές κριτικές.
    για το καθαρόαιμο φαν υπάρχει και ο fulci. ο ρομέρο είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι λες βρε Aldo; Όταν το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο έγινε αυτοσκοπός γιατί θέλησε στα γεράματα να κάνει κάτι διαφορετικό δυο βλακείες ήταν οι ταινίες του. Και μη με παρεξηγήσεις τον αγαπάω απίστευτα και γι΄αυτό στεναχωρήθηκα με τα τελευταία του καμώματα.

    Καλό ένα σχολιάκι και απαραίτητο(τι θα ήταν χωρίς αυτό οι ταινίες με ζόμπι άλλωστε;) αλλά αρχικά το point ήταν η ατμόσφαιρα και ο τρόμος και στη συνέχεια το gore και το φαν!

    Ο Ρομέρο είναι τρομερός τεχνήτης. Φτιάχνει ωραία ατμόσφαιρα, παίζει με τους κανόνες, κινείται στο ίδιο σύμπαν και γι΄αυτό είναι μεγάλος δημιουργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι σε αυτό δεν έχεις άδικο. απλά δεν αποφάσισε να κάνει στα γεράματα κάτι διαφορετικό. τώρα προσπαθεί να περάσει και σένα πιο ""mainstream"" κοινό ότι κάνει κάτι διαφορετικό. και ναι αυτό φαίνεται πολύ στις 3 τελευταίες του ταινίες. παρολαυτά η τελευταία ήταν ταινιάρα.
    όμως αυτές οι ταινίες δεν έχουν καμια σχέση με τις πρώτες του. την "νύχτα" πχ την έκανε για να περάσει τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια που ήθελε και όχι για να κάνει απλά μια παρα πολύ καλή ταινία τρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "την "νύχτα" πχ την έκανε ΚΑΙ για να περάσει τα κοινωνικοπολιτικά σχόλια"

    fixed ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή