Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

The Human Centipede (First Sequence)

                                              
Είδα το Human Centipede κυρίως γιατί πολλά λέγονται γι΄αυτό και το πετυχαίνω συνεχώς μπροστά μου. Δεν μπορώ όμως να πω ότι σχημάτισα άποψη. Η ιδέα της ταινίας είναι κάτι χιλιοπαιγμένο αλλά πολύ αγαπημένο και ναι, κάθε τρελός που τη βρίσκει με ανθρώπινα πειραματόζωα θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην ταινιοθήκη μου. Του τρελού γιατρού η ιδέα ήταν πραγματικά πανέξυπνη! Όχι σκέψου το... Θέλει να φτιάξει κάτι σαν σιαμαία τρίδυμα που θα είναι όπως η εικονίτσα από κάτω!


Κάτι σαν εκείνο το τραγουδάκι που μάθαινα στο σχολείο "αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια" σε αρρωστημένη έκδοση. Κι εδώ έχω αρχίσει και αμφισβητώ την ψυχική υγεία του σεναριογράφου-σκηνοθέτη αλλά συνήθως σε ωραία πράγματα οδηγεί αυτό.

 
 
Δεν έχω σοβαρές ενστάσεις με την ταινία. Ίσα ίσα κάποια πράγματα τα βρήκα εξαιρετικά. Όμως τελικά μήπως ήταν κάπως...αχρείαστη; Γιατί φαν δεν το λες. Σε προβληματίζει; Ούτε. Μήπως σου προσφέρει τίποτα έντονα συναισθήματα; Προσωπικά αδιάφορη με άφησε. Κάπως "ναι, ok, και;". Νιώθω ότι ήθελε να προκαλέσει, να είναι πιο σοκαριστική από όσο ήταν (ή εγώ δεν σοκάρομαι εύκολα) και κυρίως νιώθω πως ο δημιουργός είχε κάποια παλαβή ιδέα στο μυαλό του αλλά δεν μου την πέρασε. Δυστυχώς δεν είναι πολύ καλή ταινία, ούτε και πολύ κακή. Κι όπως έχω πει πολλές φορές για μένα αυτό είναι το χειρότερο.

Η ιδέα του Δόκτορα είναι αρρωστημένη. Και ο Dieter Laser είναι εκπληκτικός. Creepy και πειστικά παράφρονας. Φλερτάρει με την καρικατούρα αλλά τελικά ήταν πολύ καλός. Μ΄αρέσει που αποτύπωνε στις κινήσεις και τις εκφράσεις το ταραγμένο του μυαλού του ήρωα που ενσάρκωνε. Οι κοπελίτσες μέτριες μέχρι την ώρα που σταματάνε να μιλάνε(για τεχνικούς λόγους) και αρχίζουν το μουγκάνισμα. Σε αυτό ήταν πολύ καλές αλλά έπιαναν ενοχλητικές συχνότητες και έπαθα πονοκέφαλο. Ο Ιάπωνας της παρέας που παίρνει και την ευνοϊκή πρώτη θέση στη σαρανταποδαρούσα είναι απολαυστικός. Βρήκα τέλειο το ότι δεν ξέρουμε τίποτα γι΄αυτόν(και άρα πως θα αντιδράσει) αλλά κυρίως το ότι δεν καταλαβαίνει και δεν τον καταλαβαίνουν. Προφανές λοιπόν γιατί επιλέχτηκε πρώτος από τον Δόκτορα.


Σκηνοθετικά ήταν συμπαθητικό, σεναριακά όμως εξαντλείται στην πρωτότυπη ιδέα της ανθρώπινης αλυσίδας. Από εκεί και πέρα εξελίσσεται αρκετά φλατ και το φινάλε δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν θα την πρότεινα γιατί δεν είναι για όλα τα στομάχια(αλλά ειλικρινά έχουμε δει και χειρότερα πράγματα) και γιατί δεν βρίσκω το λόγο ύπαρξής της. Αν κάποιος ανακάλυψε το point του δημιουργήματος ας με διαφωτίσει. Πάντως δύσκολα θα μου βγάλεις από το μυαλό ότι το μόνο που ήθελε ο δημιουργός είναι να προκαλέσει σοκ. Και δεν το κατάφερε και άψογα αν με ρωτάς!


11 σχόλια:

  1. Καλά, ιδέα δεν είχα για αυτήν την ταινία, αλλά αυτή η σύλληψη είναι όντως κάργα αρρωστημένη!Έλεος, όμως, έχω απορία πώς το έκανε αυτό ο γιατρός και για αυτό μόνο μπορεί να την δω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί κάποιος να θέλει να δει μια ταινία με έναν γιατρό που προσπαθεί να κάνει αυτό το πράγμα που δείχνει η pic??? πρέπει να έχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα. πάντως από περιέργεια μπορεί να το δω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σεναριογράφος πρέπει να είναι μεγάλος βλάκας! Το φινάλε ήταν αίσχος.

    @aldo

    To Schramm να δεις, 100 φορές πιο αηδιαστικό και αρρωστημένο, αλλά καλύτερα σκηνοθετημένο και με ενδιαφέρον σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Ρε Άλδο, το Salo άμα το πάρουμε έτσι γιατί να το δει κάποιος;!;!; Μια χαρά γαμάτο είναι το HC.

    2. With, εμείς τα είπαμε για το φινάλε... Όπως σου είχα πει: "Το φινάλε που προτείνεις είναι λιγότερο πρωτότυπο... και σίγουρα είναι και λιγότερο δραματικό", "χάνει στη σύγκριση". :p

    ΥΓ: 9/10 είχα βάλει και επιμένω σ'αυτή τη βαθμολογία για λόγους που βαριέμαι να επαναλάβω (δεν θα λέμε συνέχεια τα ίδια). Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Μια χαρά είναι το Salo!

    2. To δικό μου τουλάχιστον ΒΓΆΖΕΙ ΝΌΗΜΑ! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Salo είναι η πιο επαναστατική και ριζοσπαστική δημιουργία. Και ο ίδιος ο δημιουργός πέθανε γι'αυτό.

    Τώρα για τη συγκεκριμένη δεν είχα ιδέα. Μπορεί να την τσεκάρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλο είπα εγώ, άλλο καταλάβατε!!! :/ Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9/10 σε αυτο το πράγμα;;;Είδα και το τρείλερ και είναι τελείως ερασιτεχνικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για το Salo,λ ότι είπαν οι αποπάνω. Εδώ το σοκ είχε την ίδια αξία με αυτή του Saw και του Hostel. Δεν με ενοχλεί και το γουστάρω αλλά του έλειπε σπλατεριά, έχανε σκηνοθετικά και τελικά δεν είχε κανένα νόημα. Ούτε σαν καλτ το βλέπεις, ούτε σαν "σοβαρή" ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. "9/10 σε αυτο το πράγμα;;;Είδα και το τρείλερ και είναι τελείως ερασιτεχνικό!!!"

    Αφού είναι καλύτερο από το 8 1/2 του Φελίνι...

    2. "Για το Salo,λ ότι είπαν οι αποπάνω"

    Ούτε και συ κατάλαβες τι είπα και πως το είπα...

    3. "Εδώ το σοκ είχε την ίδια αξία με αυτή του Saw και του Hostel"

    Μπααα! Το HC σεβάστηκε πολύ περισσότερο τα θύματά του.

    4. "Δεν με ενοχλεί και το γουστάρω αλλά του έλειπε σπλατεριά"

    Δεν είναι όλες οι ταινίες ίδιες! Ήταν περισσότερο ψυχολογικό και δεν με χάλασε καθόλου.

    5. "Ούτε σαν καλτ το βλέπεις, ούτε σαν "σοβαρή" ταινία."

    Κι όμως είναι καλτ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το αν είναι καλτ ο χρόνος θα το δείξει.

    Για ψυχολογικό δεν με έπεισε δυστυχώς, ούτε καμιά τρομερή ατμόσφαιρα δημιούργησε :( Πάντως θα δω και το επόμενο και η αλήθεια είναι πως θέλω να περάσει λίγος καιρός πριν αποφασίσω αν μου άρεσε τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή