Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Don't you get it? You're a rat in a maze...

                                                         
Τι να πω για αυτόν τον άνθρωπο. Τόσο ταλέντο, τόση ευφυΐα, τόση όρεξη πάντα. Είναι φαινόμενο! Προφανώς μόλις γύρισα από Shutter Island και το μόνο που έχω να πω είναι πως πρόκειται για hell of an island!


Όχι απλά τεχνικά άψογη σκηνοθεσία. Σκηνοθεσία που έχει υιοθετήσει και εναλλάσσει στυλ από σκηνή σε σκηνή και όμως τόσο δεμένη. Από το πρώτο πλάνο σε καθηλώνει. Είχε πλάκα γιατί είχα ψιλοξεχάσει τι πήγαινα να δω, είχα μπει και σε mood για θριλεράκι και ξεκινάει η ταινία και τα΄χασα. Α ναι ρε Scorsese βλέπω!


Επιβλητική, σκοτεινή με έναν κεντρικό χαρακτήρα υπέροχο. Πολύ καλά γραμμένο, ακόμη καλύτερα ερμηνευμένο και στο τέλος τόσο εντυπωσιακό. Η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση έννοιες αλληλένδετες σε όλη την ταινία και ο Τεντ ο μόνος αληθινός. Σε αυτόν θα βασιστείς σαν θεατής, αυτός θα σε πάρει μαζί του και η αλήθεια του είναι και δική σου αλήθεια.



Φοβερή και η μουσική επένδυση. Κάνει την καρδιά σου να χτυπάει, βοηθάει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση και ξυπνάει και έναν μικρό φόβο. Δεν είναι τρομακτική ταινία, είναι όμως πολύ ατμοσφαιρική. Το μόνο που μπορεί να τρομάξει είναι το πόσο αληθινή είναι.

Για τη φωτογραφία δεν τολμάω καν να μιλήσω. Υπεύθυνος είναι άλλωστε ο θεϊκός(και λόγω ταλέντου και κυρίως λόγω εμφάνισης) Robert Richardson. Πολύ αγαπημένος μου και ξεδιάντροπα καλός στη δουλειά του.

Ένα ταξίδι στα βαθύτερα της ψυχής μας, ένα μικρό σχόλιο στην παράνοια της εποχής (δεν μπορείς να μη χαμογελάσεις μπροστά στο φόβο των ηρώων για πυρηνικό όλεθρο). Επίσης πρόκειται για απόλυτα υπολογισμένη ταινία. Η παραμικρή λεπτομέρεια έχει λόγο ύπαρξης και στο τέλος δεν μπορείς να μη μείνεις βαθιά ικανοποιημένος. Ελάχιστα με χάλασε η προβλεψιμότητα του φινάλε, αλλά πόση λίγη σημασία έχει όταν όχι μόνο εντάσσεται στην ιστορία αλλά βλέπεις ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος!

Όσοι δεν το έχετε δει καλό είναι να μη διαβάσετε τα σχόλια.

30 σχόλια:

  1. τόσο καλο τελικά?
    ελπίζω να το δω σύντομα!
    πάμε ρε leo!!!...καλά και martin:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πως δε το φέρανε:p
    εδώ την καινούρια του αλμαδοβάρ...στις αρχές του μηνα μας την έφεραν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου φάνηκε προβλέψιμο το φινάλε; Σηκώνει πολύ κουβέντα αλλά θα έχει πολλά spoilers. Ως φινάλε δεν αναφέρομαι στην ανατροπή, αλλά στην "επιλογή" του ήρωα του DiCaprio στην οποία και στέκομαι και στο δικό μου κείμενο. Για μένα ηταν αυτό το φινάλε που με τσάκισε.

    Κατά τ'άλλα, όπως τα λες. Αριστούργημα. Έτσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ανατροπή μου φάνηκε κλισέ, αλλά όπως είπα τελικά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς ώστε να κάνει ο ήρωας την επιλογή που λες. Πάντως από πολύ νωρίς ψυλλιάστηκα τι παίζει.

    Σαν θρίλερ είναι κάπως προβλέψιμο αλλά έτσι κι αλλιώς έχει θρυμματίσει τα στεγανά του είδους και είναι ήδη πολύ μεγάλη ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερή ταινία.
    Εύγε!
    Το φινάλε προβλέψιμο;
    Σ' επίπεδο twist δε θα διαφωνήσω... Αλλά νομίζω στο εννοιολογικό κομμάτι προσδίδει.

    Όσο για τις εναλλακτικές, γιατί λες πως δεν υπήρχαν; Νομίζω προσφέρονται άφθονες, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη διαφορά.

    Ο Σκορσέζε έχει βάλει την ταινάι του σε πολύ γερές ράγες, και είναι τόσο δηνατό το σκηνοθετικό support που την πλοκή τη χειρίζεται όπως μα όπως θέλει!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το φινάλε προβλέψιμο;
    Σ' επίπεδο twist δε θα διαφωνήσω... Αλλά νομίζω στο εννοιολογικό κομμάτι προσδίδει. "

    Ακριβώς αυτό! Το twist φαινόταν πολύ νωρίς. Δεν θεωρώ ότι υπήρχαν εναλλακτικές οδοί ώστε να καταλήξει ο ήρωας στην ίδια επιλογή στο τέλος. Έπρεπε να ζήσει όλη την παραίσθηση, να μπει βαθιά στην ιστορία(το ίδιο και ο θεατής) ώστε όταν βγει να αναρωτηθεί αναρωτηθεί τι είναι καλύτερο "να ζήσει σαν τέρας ή να πεθάνει σαν καλός άνθρωπος".

    ΚαληΣΠέρα (Άκου καλημέρα στις 2!Με τον πόνο μας παίζεις μου φαίνεται!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ********SPOILER**********


    Όλοι καταλάβαμε ότι ο Leo ήταν ασθενής, αλλά όχι την πραγματική του ιστορία και το role playing game που στήθηκε επίτηδες για τη θεραπεία του από τις μνήμες. Αυτό είναι το twist της ταινίας. Δηλαδή το είχες καταλάβει όλο αυτό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είχα καταλάβει ότι είναι όλο μέσο θεραπείας αλλά φαντάστηκα ότι οι γιατροί είναι στο κόλπο. Όλο ποτέ δεν μπορείς να το καταλάβεις αλλά δεν είναι και κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Απλά εδώ δεν με νοιάζει πολύ γιατί έπρεπε να γίνει για να δικαιωθεί ο ήρωας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Annie,
    ήρθε η ώρα να διαφωνήσουμε. Ναι, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Στημένο παιχνίδι ρόλων, ταινία μέσα στην ταινία, δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι ευφυέστατο. Όπως σου ξανάπα, το ότι ήταν ασθενής ο DiCaprio κ οι γιατροί ήταν στο κόλπο το έβλεπε κανείς από το trailer. Αν το twist ήταν ότι ο Leo είναι ασθενής και όλα τα άλλα τα φαντάζεται, τότε ναι, θα σου έλεγα ότι το χουμε ξαναδεί. Αλλά το στημένο role playing game για τη θεραπεία, η ανατροπή ότι οι γιατροί κ ο Kingsley ήταν οι καλοί που βοηθούν το Leo, συγνώμη, δεν το έχω ξαναδεί. Είναι μία από τις πλουσιότερες αφηγήσεις στο σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω ρε συ. Δεν εξεπλάγην. Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να είναι κακοί; Και να το κάνουν αυτό γιατί(εφόσον ήταν ασθενής); Για να γελάνε;

    Ήρθε και πολύ λογικά και αβίαστα(γι΄αυτό δεν ενόχλησε και γι΄αυτό ήταν καλό) αλλά ήρθε και αναμενόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα υπήρχε περίπτωση να τα φαντάζεται όλα! Να συμβαίνουν όλα στο μυαλό του. Αυτό το έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές. Στο μυαλό του θα μπορούσαν να είναι κακοί. Βλέπε Έκτη Αίσθηση, Fight Club, κοκ. Υπάρχει λόγος που ήρθε αβίαστα η σεναριακή εξέλιξη.
    Anyway, θεωρώ αυτήν την επικέντρωση στο so called twist λαθεμένη. Και στο Vertigo ξέρουμε πολύ πριν από τον Stewart τον ίδιο την αλήθεια. Όσοι βλέπουν μια ταινία για το σενάριό της μόνο, ας διαβάσουν κανά βιβλίο καλύτερα. Πάντως με πλήγωσες με το "το έχουμε ξαναδεί". Βέβαια, έχεις δίκιο: το έχουμε ξαναδεί να μας δίνει αριστουργήματα ο σπουδαιότερος εν ζωή σκηνοθέτης. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. :) Αν είναι να σε πλήγωσα να το πάρω πίσω! Κι εγώ θεωρώ λάθος να σταθούμε στην ανατροπή όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοια ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Annie γιατί πιστεύεις ότι δικαιώθηκε ο ήρωας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί πέθανε σαν καλός άνθρωπος και δεν έζησε σαν τέρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τώρα αν σου πω ότι αυτή η φράση δεν υπήρχε στο βιβλίο;Εγώ δεν είδα καμία δικαίωση του ήρωα.Είδαμε ότι δεν μπόρεσε να νικησει την παράνοια.Ουσιαστικά ο χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Κόουλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επίσης,όταν κάποιος έχει σκοτώσει τη γυναίκα του και άλλους τόσους στον πόλεμο,και ήταν ο πιο επικίνδυνος κρατούμενος,ε δε μπορείς να πεις ότι έζησε σαν αρνάκι:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι βρε από εδώ και πέρα. Δεν ήθελε να ζει πλέον σαν τέρας αλλά να πεθάνει σαν καλός άνθρωπος. Γι΄αυτό και πέθανε όντας ο χαρακτήρας που είχε πλάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. A αν το δεις έτσι αλλάζει το πράγμα!Αλλά δεν νομίζω ότι επέλεξε να "πεθάνει"(λοβοτομή) μέσα σε αυτόν τον χαρακτήρα.Η παράνοια τον νίκησε,η θεραπεία απέτυχε.
    Βασικά πιστεύψ πως η φράση αυτή μπήκε στο σενάριο για να προκαλέσει προβληματισμό στους θεατές γιατί όπως γράφω και πιο πάνω δεν υπήρχε στο βιβλίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για την ταινία λέμε όμως. Εγώ πιστεύω πως ήταν απόλυτα συνειδητή η επιλογή του στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όχι ακριβώς. Ότι η θεραπεία δούλεψε, τα θυμήθηκε όλα και επέλεξε να τα ξεχάσει με τη λοβοτομή. Ξαναβυθίστηκε μόνος του στον κόσμος που είχε φτιάξει και αφέθηκε στο τέλος του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι αλλά αυτή η ιστορία γινόταν επί δύο χρόνια.Δεν ήταν η πρώτη φορά.Όλα ήταν στο πλαίσιο της θεραπείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο γιατρός δεν είπε ότι είναι πρώτη φορά που έκανε αυτό το σκηνικό; Παλιά θυμόταν αλλά ξανακύλαγε, οπότε έστησε όλο αυτό το θέατρο σαν την ύστατη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. O γιατρός είπε ότι τα ίδια συνέβαιναν,με την εξαφάνιση,τα όνειρα,το πλαστίκο σήμα...αλλά ήταν η πρώτη φορά που το έφτασαν στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Α ναι. Πάλι το ίδιο που λέω καταλαβαίνω, το οποίο πρόκειται γι΄αυτό που υποκειμενικά τελείως πήρα από την ταινία, μπορεί να είναι εντελώς λάθος.

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ε πιστεύω ότι η ταινία είναι ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες.Μόνο ο συγγραφέας ξέρει.Και δε μας λέει :P.Eπίσης ο Ντικάπριο γίνεται πραγματικά σπουδαίος ηθοποίος.Στο μέλλον θα είναι όπως είναι τώρα οι Ντε νίρο και Πατσίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κάτι έχω πάθει με τους τόνους σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ναι ο DiCaprio είναι πολύ καλός. Όσο και να μου τη σπάει η φατσα του δεν μπορώ να μην το παραδεχτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή