Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Πλάνα αρχείου: Sun is bad for you. Everything our parents said was good is bad. Sun, milk, red meat... college...

Αυτές τις μέρες είχα μια ακατάσχετη επιθυμία να ξαναδώ την αγαπημένη μου Γουντιαλλενική ταινία! Το λατρεμένο Annie Hall ή Νευρικός Εραστής για όσους το προτιμούν! Απλά μια από τις ξεκαρδιστικότερες ταινίες! Για μένα η καλύτερη κωμωδία ever. Καλοί οι αδερφοί Marx, υπέρτατοι οι Pythons αλλά το ιδιοφυές χιούμορ του Woody είναι ακριβώς το είδος χιούμορ που λατρεύω...


Ένας ήρωας καρικατούρα(που όμως δεν γίνεται καρικατούρα!) με τις εμμονές, τις φοβίες, τα κολλήματα του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τις σχέσεις του! Το ίδιο κι η Annie Hall ή οποία είναι κι αυτή ιδιόρρυθμος χαρακτήρας. Δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι ταυτόχρονα που οι συγκυρίες κάποτε το έφεραν να είναι μαζί.


Μία σχέση σημείο αναφοράς και για τους δύο. Βλέπουμε πως οι ήρωες ήταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σχέση αυτή. Πως επηρεάζουν ο ένας τον άλλο ακόμη και χρόνια μετά. Η Diane Keaton είναι... Ψάχνω ώρα να βρω μια λέξη αλλά το μόνο που με ικανοποιεί είναι το απολαυστική! Η Diane Keaton είναι λοιπόν απολαυστική! Ο Woody ξεκαρδιστικός. Και η ταινία απλά καθηλωτική!


Μία ταινία όχι ακριβώς γλυκιά, όχι ακριβώς αισιόδοξη που όμως στο τέλος σου αφήνει μια υπέροχη γεύση. Μου θυμίζει bitter σοκολάτα και πάντα την είχα ταυτισμένη με αυτή τη γεύση!

"I feel that life is divided into the horrible and the miserable. That's the two categories. The horrible are like, I don't know, terminal cases, you know, and blind people, crippled. I don't know how they get through life. It's amazing to me. And the miserable is everyone else. So you should be thankful that you're miserable, because that's very lucky, to be miserable. "


"A relationship, I think, is like a shark. You know? It has to constantly move forward or it dies. And I think what we got on our hands is a dead shark."

Alvy: Hey listen, gimme a kiss.
Annie: Really?
Alvy: Yeah, why not, because we're just gonna go home later, right, and then there's gonna be all that tension, we've never kissed before and I'll never know when to make the right move or anything. So we'll kiss now and get it over with, and then we'll go eat. We'll digest our food better.


22 σχόλια:

  1. που το θυμήθηκες ρε? τι ρωτάω και γω τώρα:)
    το αριστούργημα του allen...ίσως να προτιμώ το μανχάταν όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν προτιμώ καμία από αυτή. Τι ταινία!

    "Don't knock masturbation, it's sex with someone I love."

    "I would never wanna belong to a club that would have someone like me for a member."

    "What's with all these awards? They're always giving out awards, Best Fascist Dictator: Adolf Hitler."

    και φυσικά ο τρόπος που ο 10χρονος Άλβι ρίχνει στην ταινία την κοσμοθεωρία του Γούντι: "What's the point?....."
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Καλοί οι αδερφοί Marx, υπέρτατοι οι Pythons αλλά το ιδιοφυές χιούμορ του Woody είναι ακριβώς το είδος χιούμορ που λατρεύω..."

    Καλοί οι Marx, καλός ο Buster Keaton, καλός και ο Woodpecker, υπέρτατοι οι Pythons, αλλά σαν το μεγαλείο του Chaplin κανένας... Όλοι είναι τόσο μικροί κι ασήμαντοι μπροστά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρομερή ταινία! Η αγαπημένη μου σκηνή είναι αυτή στην ουρά στον κινηματογράφο που κάποιος βλαμμένος "θάβει" τον Φελίνι. Και όταν ξεκινά να λέει για τον ΜακΛούαν, ο Γούντι του εμφανίζει τον Μάρσαλ ως δια μαγείας. Και τί δεν θα έδινα για να μπορούσα να το κάνω αυτό· στο σχολείο ειδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και γιατί είναι βλαμμένος ο άνθρωπος που έθαβε τον σκηνοθέτη της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών;!;!; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aldo πολλοί προτιμούν το Μανχάταν και ίσως είναι καλύτερο, συναισθηματικό είναι το θέμα!

    Πάνε θεϊκό είναι και όταν του λέει η Annie ότι είναι πολύ καθαρά και της απαντάει "That's because they don't throw their garbage away, they turn it into television shows."!

    With θα συμφωνήσω απόλυτα για την καλύτερη σκηνή. Καταλαβαίνεις λοιπόν ποιος ήταν ο βλαμμένος :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Jack δεν σου απαντάω γιατί θα πω μια εξυπνάδα, μετά θα πείς εσύ μια άλλη, μετά θα εκνευριστώ και θα καταλήξουμε να λες για το 24 πάλι...
    ΥΓ: Το πρώτο της δεύτερης ήταν ΓΑΜΑΤΟ.
    :)) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΓ: ;) Πάντως το πόσο σε ζηλεύω δεν λέγεται... Πόσο θα ήθελα να έβλεπα όλες τις σεζόν (ειδικά τις 5 πρώτες) για πρώτη φορά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Annie όπως σου έχω ξαναπεί η αγαπημένη μου ταινία του Woody Allen είναι το “Manhattan” το οποίο και θεωρώ ως το μοναδικό του αριστούργημα. Αμέσως μετά έρχεται το “Annie Hall”. Τι να λέμε για αυτήν την ταινία, η οποία είναι γεμάτη από απίστευτες ατάκες και φοβερές καταστάσεις. Εδώ σεναριακά μεγαλουργεί ο Άλεν.
    Εγώ πάντως πολύ σπάνια βλέπω μια ταινία δυο φορές γιατί προτιμώ να βλέπω μια ταινία που δεν έχω ξαναδεί μεγαλώνοντας τον αριθμό των ταινιών που έχω δει. Το βλέπω δηλαδή καθαρά αριθμητικά.
    Όσο για περί αδερφών Marx και Pythons, να πω ότι είμαι μέγας θαυμαστής των Marx Brothers. Για τους Pythons δεν μπορώ να πω ότι είμαι θερμός υποστηρικτής τους.
    Bauer, εντάξει καταλάβαμε ότι λατρεύεις τον Τσάπλιν όπου κι εγώ τον λατρεύω αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Σίγουρα ήταν πάνω από όλους αυτούς που ανέφερες αλλά για μένα και ο Buster Keaton ήταν τεράστιος. Και στην σύγκριση τον βάζω λίγο πιο κάτω επειδή ο Τσάπλιν, όπως κι αν το κάνουμε, ήταν πιο ολοκληρωμένος σαν δημιουργός.

    4,5: Πολύ καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να διευκρινίσω βέβαια ότι δεν έχω δει ακόμα κάποιες πολύ σημαντικές ταινίες του Τσάπλιν όπως The Circus, Modern Times, The Great Dictator, Monsieur Verdoux, Limelight, A King in New York. Αλλά τις έχω όλες και σύντομα θα τις δω, όπου είμαι σίγουρος ότι θα με κάνουν να τον αγαπήσω ακόμη περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ισοπέδωσα απολύτως τίποτα... :) Δεν έχεις δει 3 από τις καλύτερες ταινίες του ρε Αργύρη! :P Και φυσικά αναφέρομαι στα Modern Times, The Great Dictator και Monsieur Verdoux. Το A King in New York και γω δεν το έχω δει! :(

    ΥΓ: Αφιέρωμα... Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αργύρη εγώ πάλι πολλές αγαπημένες μου ταινίες δεν μπορώ να μην τις δω ξανά και ξανά! Χαρακτηριστικότερη όλων το Pulp Fiction που εννοείται ξέρω όλους τους διαλόγους απ΄έξω και άλλα τέτοια γραφικά. Ξέρω ότι μια ταινία μου αρέσει πολύ αν νιώσω την ανάγκη να την ξαναδώ. Και πραγματικά υπάρχουν στιγμές που αυτό που θέλω να δω ΠΡΕΠΕΙ να είναι γνώριμο και οικείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη η αναφορά σου...
    Με το σινεθεατικό πάθος που της αρμόζει!
    Αυτοαναφορά κιόλας ταυτόχρονα ε;

    Πως να συγκρίνουμε ταινίες του Allen μεταξύ τους;
    Εϊναι σα να βάζουμε τον ίδιο τον Woody στο μικροσκόπιο και να αναζητούμε πιο σημείο του είναι πιο άσπρο, πιο μαύρο, ή πιο δικό του...

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. kioy μπορείς να το πεις και αυτοαναφορά αν και πάντα ταυτιζόμουν λίγο παραπάνω με το χαρακτήρα του Woody παρά με την Annie!

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ''Καλοί οι Marx, καλός ο Buster Keaton, καλός και ο Woodpecker, υπέρτατοι οι Pythons, αλλά σαν το μεγαλείο του Chaplin κανένας... Όλοι είναι τόσο μικροί κι ασήμαντοι μπροστά του.''
    Συμφωνω απολυτα!Κατα τη γνωμη μου ειναι ο απολυτος καλλιτεχνης.Ο αγαπημενος μου σκηνοθετης και ηθοποιος!Υποκλινομαι στο τεραστιο μυαλο και ταλεντο του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ''Και γιατί είναι βλαμμένος ο άνθρωπος που έθαβε τον σκηνοθέτη της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών;!;!; :P''
    Εδω διαφωνω.Ποια ταινια τυ αγαπημενου μου Φελινι την θεωρεις τη χειροτερη ταινια ολων των εποχων;Εχει κανει λιγες αδυναμες ταινιες(π.χ.''Η Πολη των Γυναικων''),αλλα εχει κανει πολλα αριστουργηματα με πρωτο και καλυτερο το ''8 1/2''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δηλ. θεωρει τη χειροτερη ταινια ολων των εποχων το 8 1/2;Χαχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι καλυτερες κωμωδιες ever, κατα τη γνωμη μου.
    1.Modern Times (Chaplin, 1936)
    2.The General (Keaton/ Bruckman, 1926)
    3.The Gold Rush (Chaplin, 1925)
    4.Playtime (Tati, 1967)
    5.Duck Soup (McCarey, 1933)
    6.Monty Python and the Holy Grail (Gilliam/ Jones, 1975)
    7.The Great Dictator (Chaplin, 1940)
    8.Annie Hall (Allen, 1977)
    9.Sherlock Jr. (Keaton, 1924)
    10.The Party (Edwards, 1968)

    Οι καλυτεροι κωμικοι ever, κατα τη γνωμη μου.
    1.Charlie Chaplin
    2.Buster Keaton
    3.Peter Sellers
    4.Jacques Tati
    5.Marx Brothers
    6.Monty Python
    7.Jack Lemmon
    8.Stan Laurel & Oliver Hardy
    9.Woody Allen
    10.Lui De Funes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μμμμ καλά όλα αυτά αλλά λείπει το Young Frankenstein!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν μου πολυαρεσει ο Mel Brooks.Aλλα με το "Young Frankenstein" (3,5:Καλη +) γελασα αρκετα εως πολυ.Δεν μπορω να το βαλω στις 10 καλυτερες, αλλα στις 20-25 θα εμπαινε ανετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή