Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Gattaca

                                                          
Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον το μέλλον μας θα είναι γνωστό από τη γέννησή μας. Τα γονίδιά μας θα καθορίζονται και η σύλληψη δεν θα γίνεται τυχαία με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά σε κάποιο γενετικό εργαστήριο! Σε έναν τέτοιο κόσμο μεγάλωσε ο Vincent, ένας από τους τελευταίους που η σύλληψή τους έγινε στο πίσω κάθισμα κάποιου ρετρό αυτοκινήτου. Καταδικασμένος εκ γενετής να θεωρείται κατώτερος αλλάζει ταυτότητα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του!


Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας; Το προδιαγεγραμμένο προσφέρει σιγουριά; Και τελικά μέχρι που πρέπει να επεμβαίνει ο άνθρωπος στα δημιουργήματα της φύσης; Και κάπου εκεί είναι και το win της ταινίας γιατί δίνει τροφή για σκέψη και σηκώνει συζήτηση και μου αρέσουν οι ταινίες που το κάνουν αυτό! Γενικά πιάνει διάφορα κοινωνικά θέματα αλλά εγώ πάντα εστίαζα στο στοιχείο της έκπληξης. Πως θα ήταν ένας κόσμος στον οποίο οι εκπλήξεις έχουν ελαχιστοποιηθεί; Πόσο ευτυχισμένος είναι ένας άνθρωπος που δεν ανακαλύπτει μόνος του το μέλλον του αλλά του το απλά το ξέρει; Τι τύχη έχει ο έρωτας όταν αποφασίζεις τον σύντροφό σου με βάση τη γενετική του ταυτότητα; Πάντα όταν βλέπω αυτή την ταινία σκιάζομαι λίγο...


Ethan Hawke, Jude Law και Uma Thurman. Μου αρέσουν όλοι στην ταινία αν και ο Hawke δεν είναι από τις αδυναμίες μου. Ξεχωρίζω την Uma καθώς τη βρίσκω την πιο γοητευτική στιγμή στην καριέρα της. Νομίζω δεν την έχω δει αλλού πιο όμορφη(εκτός ίσως από το Pulp Fiction αλλά την προτιμώ ξανθιά). Και φυσικά ο αγαπημένος μου, ξεχειλίζον(sic!) ταλέντο αλλά σταθερά υποτιμημένος Tony Shalhoub που κάθε του εμφάνιση σε ταινία, όσο μικρός κι αν είναι ο ρόλος για μένα είναι πολύ ευχάριστη στιγμή!


Μου αρέσει που το Gattaca εντυπωσιάζει μεν με τα πλάνα του αλλά δεν έχει δημιουργήσει έναν αγνώριστο κόσμο. Η ομοιότητα του τώρα με το μετά κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την αίσθηση ότι το μέλλον που παρουσιάζεται όντως δεν είναι πολύ μακρινό και μάλιστα μοιάζει σχεδόν οικείο. Καθαρά πλάνα, αποστειρωμένα μέρη, παγωμένη ατμόσφαιρα χάρη στα χρώματα που κυριαρχούν... Σκηνοθετικά μου αρέσει πολύ. Όλη αυτή η συμμετρία ταιριάζει απίστευτα με τον κόσμο που δημιουργεί! Λάτρεψα επίσης και το άρωμα του παλιού που αναδίδουν τα σκηνικά. Παλιότερης δεκαετίας ντύσιμο και αυτοκίνητα, ψιλονουάρ υπόθεση... Ίσως τελικά το μέλλον να μην είναι "μπροστά" αλλά "πίσω". Και ίσως αυτό που θεωρούμε πρωτοποριακό ουσιαστικά να είναι οπισθοδρομικό...

6 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο: Όλοι τους είναι πανέμορφοι σε αυτή την ταινία.

    Το μεγάλο προσόν του Gattaca είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός της. Συνήθως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι πανάκριβες με χίλια-δυο εφέ κι ετούτη μοιάζει σχεδόν χειροποίητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις πολύ δίκιο σε αυτό. Και με την έλλειψη εντυπωσιακών εφέ πετυχαίνουν αυτό που λέω: να φέρνουν την πραγματικότητα της ταινίας πιο κοντά στη δική μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες καθώς και από τις καλύτερες και πιο σοβαρές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όπως είπα και αλλού: "Στην κυριολεξία ένα διαμάντι αυτού του είδους που μπορεί να είναι χαμηλών τόνων αλλά τα ζητήματα με τα οποία ασχολείτο η ταινία είναι διαχρονικά, πολύ σημαντικά και επίκαιρα όσα χρόνια και να περάσουν".

    Υ.Γ. Μπράβο Annie για την ανάρτησή σου.

    5: Αριστούργημα

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικά το απόλυτο ατού αυτής της ταινίας είναι η συζήτηση που σηκώνει μετά. Ακόμη και χάλια σκηνοθεσία, ερμηνείες και διαλόγους να είχε(που εννοείται δεν έχει) θέτει τόσα πολλά ζητήματα που είναι ιδανική αφορμή για κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω να το δω απ΄τον κινηματογράφο κι ας μου είχε αρέσει πάρα πολύ!!! Απλά δεν έτυχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή