Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Marriage license, did you say marriage license? Oh I love you Adam, Alex, Peter, Brian, whatever your name is.

                                                                     
Μετά από τόση μπάλα αυτές τις μέρες έπρεπε να νιώσω λίγο γυναίκα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από Audrey Hepburn σε θερινό! Εδώ να πω ότι το Θησείον είναι ο αγαπημένος μου θερινός. Τι καλύτερο από το να βλέπεις παλιές ταινίες και να ρίχνεις κλεφτές ματιές στη φωτισμένη Ακρόπολη... Εχθές πήγαμε και είδαμε το Charade ή Ραντεβού στο Παρίσι στα ελληνικά και το καταευχαριστηθήκαμε, αν εξαιρέσεις έναν ψιλοχαμό που γινόταν στο σινεμά(η μπροστινή μας αγόρασε 13 εισιτήρια αν έχεις το θεός σου!!!).


Μετά το θάνατο του άντρα της η Regina Lampert μαθαίνει πως μαζί με άλλους τέσσερις είχε κλέψει 250.000 δολάρια κι τώρα οι τρεις που έχουν απομείνει ζωντανοί την κυνηγάνε νομίζοντας ότι ξέρει που κρύβονται τα χρήματα. Βρίσκεται λοιπόν υπό την προστασία ενός αγνώστου, που αλλάζει ταυτότητες πιο γρήγορα κι απ΄ότι παρουσιάστρια καλλιστείων, ρούχα. Να τον πιστέψει ή όχι; Πως ξέρει ανά πάσα στιγμή αν είναι με το μέρος της; Αφού βλέπει ότι συνέχεια της λέει ψέματα, να τον εμπιστευτεί πάλι; Κάπου εκεί τον ερωτεύεται και δεν έχει διλήμματα!


Επαναλαμβάνομαι επικίνδυνα αλλά δεν γίνεται να μην ξαναπώ πόσο υπέροχη, πανέμορφη, εκφραστικότατη είναι η Audrey Hepburn. Κλέβει πραγματικά την παράσταση και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Καταιγιστική, παίρνει αποφάσεις και παρά το φόβο της είναι αρκετά δυναμική. Βέβαια και ο Cary Grant είναι ιδιαίτερα γοητευτικός και δεν φαίνεται παράλογο το πως τον ακολουθεί ενώ ξέρει ότι είναι ψεύτης! Όλο αυτό το γαϊτανάκι από ταυτότητες έχει εκπληκτικό ενδιαφέρον. Αλλά στην τελική σημασία δεν έχει η ταυτότητα αλλά ο άνθρωπος Α και το αν υπάρχει σύζυγος σε κάθε νέα περσόνα!


Το δυνατό χαρτί αυτής της ταινίας είναι το σενάριο. Ωραίες ανατροπές, χιούμορ και μια ελαφρότητα τόσο ξέγνοιαστη. Μπορεί η πλοκή της ιστορίας να μην πείθει, να είναι επιπόλαιη και με αρκετές τρύπες, όμως πραγματικά δεν είναι ταινία που χρειάζεται κάτι τέτοιο. Οι σπιρτάδα των διαλόγων, τα παιχνιδιάρικα τετ α τετ των ηρώων, το καλοστημένο και αναπάντεχο φινάλε αλλά και το ελαφρύ Χιτσκοκικό άρωμα που αναδίδει είναι τα στοιχεία αυτά που με έκαναν να λατρέψω κάθε λεπτό της. Δεν είναι γυναικεία ταινία. Ακόμη χειρότερα είναι κοριτσίστικη, αλλά μερικές φορές χρειάζονται κι αυτές, ειδικά τα Κυριακάτικα βράδια!

21 σχόλια:

  1. Κωμωδια, θριλερ αγωνιας και κατασκοπικη περιπετεια με λιγο επιτηδευμενο, αλλα αναλαφρο και στιλατο -σχεδον χιτσκοκικο- τροπο.Αν και η πλοκη δεν ειναι παντα πειστικη, ο Donen χειριζεται επιδεξια το σασπενς και αξιοποιει τον εντονο και ειρωνικα χιουμοριστικο τονο.Τον βοηθουν αποτελεσματικα το cool soundtrak του Mancini, η απολαυστικη Audrey Hepburn και η πολυ καλη ερμηνεια του Cary Grant.

    3,5:Καλη +

    0:Κακη/ 1:Μετριοτατη/ 2:Απλως ενδιαφερουσα/ 3:Καλη/ 4:Πολυ καλη/ 5:Αριστουργημα

    ΥΓ:Προσφατα ειδα αλλες τρεις σπουδαιες επανεκδοσεις:
    Αταλαντη (L' Atalante) 5:Αριστουργημα
    Συντομη Συναντηση (Brief Encounter)3,5:Καλη +
    Η Πρωτη Σελιδα (The Front Page)4:Πολυ καλη
    Στις προτεινω ανεπιφυλακτα και τις τρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αγαπημενες μου ταινιες της Audrey Hepburn:
    1.Wait Until Dark (4:Πολυ καλη)
    2.Funny Face (4:Πολυ καλη)
    3.Roman Holiday (3,5:Καλη +)
    4.Charade (3,5:Καλη +)
    5.The Children's Hour (3,5:Καλη +)

    Αλλες ταινιες της που εχω δει:
    Breakfast at Tiffany's (3:Καλη)
    Sabrina (3:Καλη)
    My Fair Lady (2,5:Απλως ενδιαφερουσα +)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. WTF ο Μήτσης είσαι;

    Την πρώτη σελίδα θέλω πάρα πολυ να τη δω(το His Girl Friday που βασίζεται στο ίδιο το λατρεύω), όπως και την Αταλάντη για την οποία δεν θα βρω παρέα και μου φαίνεται κομματάκι βαριά για καλοκαίρι και μόνη μου!

    Το Breakfast at Tiffany's το αγαπάω υπερβολικά και ίσως είναι η αγαπημένη μου με τη συγκεκριμένη. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει είναι ιδέα!

    Είχα δει και το Roman Holiday πέρυσι το οποίο όμως δεν το βρήκα ιδιαίτερα καλό(όχι όμως ότι δεν μου άρεσε πολύ). Απλά λαμβάνει χώρα σε αυτή την υπέροχη πόλη και το θεωρώ αδύνατο να μην ερωτευτεί κάποιος αυτή την ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "..έπρεπε να νιώσω λίγο γυναίκα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από Audrey Hepburn σε θερινό!"

    ΛΑΘΟΣ! Υπαρχει και το φοβερό τρίπτυχο :
    σιδέρωμα-μαγείρεμα-λάντζα..στο σπιτι
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχα καλό!

    Εχθές έβαλα πληντύριο και είχα πάρει τη μάνα μου και μου έλεγε ένα ένα τι πρέπει να κάνω! Δεν το έχω καθόλου με κάτι τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πλυντήριο έβαλα. Ούτε να το γράψω δεν ξέρω μωρέ περιμένω να ξέρω να το χρησιμοποιώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σιγα το δυσκολο...αρκει να μην βαλεις ποτε την μπλουζα του γαυρου μαζι με τ ασπρορουχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ό,τι θες για πλυντήρια και άλλες διαστημικές οικιακές συσκευές ρώτα, το'χω.
    Άλλο θέλω να σε ρωτήσω: Κατά τη γνώμη σου, το breakfast at tiffany's είναι η καλύτερή της ταινία;
    Χωρίς παρεξήγηση, στο λαιμό μου κάθεται η Audrey (ειδικά τα κόκκαλα και η ερμηνεία) και το breakfast at tiffany's μου φάνηκε σαν ένα παλιό sex&the city που κράτησε ένα τριήμερο..(χασμουρητό)
    Σε ρωτάω λοιπόν, αν θεωρείς αυτή την καλύτερή της, μην μπω καν στη διαδικασία να δω το charade..

    Υ.Γ. Με το συμπάθειο κιόλας, γούστα είναι αυτά βεβαίως βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και εγω λατρευω το His Girl Friday (5:Αριστουργημα).H Πρωτη Σελιδα μπορει να μην ειναι τοσο καλη, αλλα ειναι πιο αστεια.Η Αταλαντη δεν ειναι καθολου βαρια.Ισα ισα που περιεχει αρκετες αστειες στιγμες, γι'αυτο μην περιμενεις κανενα βαρυ κουλτουριαρικο σινεφιλ εργο σε στυλ Bergman ή Bunuel (μου αρεσουν πολυ και οι δυο).Κατι σαν γλυκοπικρη κομεντι ειναι.Ειναι μοναδικη ευκαιρια γιατι πρωτη φορα προβαλεται σε ελληνικους κινηματογραφους, δεν υπαρχει σε dvd στην Ελλαδα και απ'οτι νομιζω δεν υπαρχουν ελληνικοι υποτιτλοι για να το κατεβασεις.

    Το Breakfast at Tiffany's μου αρεσε, αλλα λιγο.Τη βρηκα πολυ δακρυβρεχτη.Μετρια σκηνοθετημενο.Το σεναριο αδυναμο.Αλλα βοηθα και παλι η Hepburn, η μουσικη του Mancini και αυτη η νοσταλγια και η γλυκα που κυριαρχουν σε αυτην την ταινια.Ισως να ειναι αυτο που ειπες για το Ραντεβου στο Παρισι σε (πολυ) μεγαλυτερο βαθμο:
    "είναι κοριτσίστικη"

    Συμφωνω για το "Roman Holiday".

    Εγω απο επανεκδοσεις ηθελα πολυ να δω το "Η Πενταμορφη και το Τερας" του Ζαν Κοκτο.Αλλα, δυστυχως δεν προλαβα.Ανυπομονω να βγουν ομως τα εξης:
    Monty Python's Meaning of Life
    Les Enfants Du Paradis
    L' Avventura
    La Fantome De La Liberte
    Alphaville
    Rififi

    ΥΓ:Με αυτα που λεω μοιαζω στον Μητση ή στον Αργυρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αnnie, σου προτεινω να δεις και το υπεροχο "Brief Encounter".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. horny sloth έχω τόσα κόκκινα ρούχα και σεντόνια που βάζουμε χωριστό πλυντήριο με κόκκινα :)

    ephee σαν ερμηνεία εδώ νομίζω είναι καλύτερη αλλά η Holly Golightly είναι από τους αγαπημένους μου γυναικείους χαρακτήρες!

    Μωρέ πολλά θέλω να δω αλλά με το mundial είναι δύσκολα τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Annie πιστεύω ότι τα είπες όλα γι' αυτήν την ταινία όπου συμφωνώ μαζί σου.

    Επίσης συμφωνώ εξοργιστικά με τον ανώνυμο όπου είναι σαν να διαβάζω εμένα. Μέχρι και στην βαθμολογία συμφωνούμε.

    Επίσης διαμαρτύρομαι εντόνως προς τον γνωστό-άγνωστο ανώνυμο διότι μου έχει "κλέψει" το σύστημα αξιολόγησής μου καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο τελειώνω ένα σχόλιό μου που αποτελεί την ταυτότητά μου. Αν δεν το αποσύρει θα αναγκαστώ να κινηθώ δικαστικά για να διασφαλίσω τα πνευματικά δικαιώματά μου. :p :)

    Y.Γ.: Για δικηγόρο αλλά και ως μάρτυρας υπεράσπισης θα θα προσλλάβω και θα καλέσω αντίστοιχα τον bauer!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να πάρεις όμως τον κανονικό Bauer(ή καλύτερα τον Chuck Norris) για σίγουρα αποτελέσματα!

    Επίσης Ανώνυμε αν σου είναι εύκολο δεν κάνεις έναν λογαριασμό ή δεν βάζεις ένα ψευδώνυμο να μπορούμε να σου απευθυνθούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αργυρη δεν εχω κλεψει το συστημα αξιολογησης σου.Πριν γραψω στο blog σου εγραφα (και συνεχιζω να γραφω) κριτικες στο www.athinorama.gr/cinema με αυτον τον τροπο.

    ΥΓ:Αν κινηθεις διαδικαστικα, εγω θα εχω ως μαρτυρα υπερασπισης την Annie Hall!Αν θελει βεβαια! :p

    Θα κανω συντομα εναν λογαριασμο.Παντως, μεχρι να το κανω αυτο μιληστε μου με το πραγματικο μου ονομα:Θωμας ή thomas-cinefil...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nice to meet you Thomas :)

    Αν πάρει τον κανονικό Bauer εγώ δεν πλησιάζω το δικαστήριο να ξέρετε! Αν πάρει τον δικό μας Bauer νομίζω τους έχουμε χαλαρά, έχω δει πολύ Μάτλοκ και Νόμο και Τάξη και Boston Legal και ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και εγω χαιρομαι που σε γνωριζω! :)

    Τον δικο μας Bauer θα παρει και οπωσδηποτε θα νικησουμε τη δικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ανώνυμος
    Εγώ δεν εννοώ το "αριθμητικό" σύστημα αξιολόγησης από το 0 έως το 5 διότι αυτό όπως είναι λογικό όλοι το χρησιμοποιούνε αλλά στους χαρακτηρισμούς που βάζω δίπλα σε αυτούς τους αριθμούς καθώς και στον τρόπο με τον οποίο τον παρουσιάζω. Επίσης όταν κλείνω τα σχόλιά μου για μια ταινία κλείνω με έναν συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος και αποτελεί κάτι σαν το σήμα κατατεθέν μου. Στο athinorama που γράφεις το μόνο που κάνεις είναι να βάζεις αστεράκια από το 1 έως το πέντε. Πιστεύω ότι έχει μεγάλη διαφορά.

    Αλλά εγώ τα είπα όλα αυτά για πλάκα και όχι στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στο αθηνοραμα εκτος απο τα αστερακια σχολιαζω τις ταινιες, οπως ακριβως σχολιαζω και εδω.Στο τελος μιας κριτικης παρουσιαζω ενα συμπερασμα ή καποια θετικα/ αρνητικα στοιχεια.Τοτε, φαινεται οτι απλα ταιριαζουν τα σχολια μας και "το τι ζηταμε απο καθε ταινια".Παντως αν θελεις μπορω να αλλαξω τον τροπο βαθμολογιας μου.

    "Αλλά εγώ τα είπα όλα αυτά για πλάκα και όχι στα σοβαρά."
    Εννοειται ρε Αργυρη!!!Ειναι δυνατον να τα ελεγες στα σοβαρα!!Με φανταζεσαι εμενα με την Annie στα δικαστηρια?!?!Ή εσενα με τον bauer ως δικαστη και μαρτυρα υπερασπισης?!?!

    ΥΓ:Παντως, αν θες φωναξε με με το πραγματικο μου ονομα:Θωμας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όταν έλεγα για τον τρόπο που κλείνω ένα σχόλιο αναφερόμουνα στον εξής παρακάτω:

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    Υ.Γ. Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, ναι με ενοχλεί λίγο που κλείνεις κι εσύ τα σχόλιά σου, με τον ίδιο ακριβώς παραπάνω τρόπο που σου έδειξα, διότι όπως σου είπα και πιο πριν είναι κάτι σαν το σήμα κατατεθέν μου. Στο Αθηνόραμα δεν έκλεινες έτσι τα σχόλιά σου. Το να χρησιμοποιούμε τους ίδιους χαρακτηρισμούς σε μια βαθμολογία δεν με ενοχλεί π.χ. 1: Μετριότατη.
    Βέβαια είναι δικαίωμά σου να κλείνεις τα σχόλιά σου όπως θέλεις. Απλά εγώ σου είπα την άποψή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΥΓ:Με συγχωρεις, δεν θα ξανασυμβει.Στο Αθηνοραμα δεν το εκανα, γιατι ειχα τα αστερακια και δεν χρειαζοταν να σχολιαζω τι σημαινει ο καθε βαθμος, γιατι οσοι ψηφιζαν εκει, ηξεραν που αντιστοιχει (π.χ.**:Απλως ενδιαφερουσα).Παντως, καταλαβαινω πως σε ενοχλει και θα το σταματησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή