Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

How far would you go to win the ultimate job?

                                                                                
Ήθελα καιρό να δω το Exam αλλά το είχα ξεχάσει. Προχθές το πέτυχα που είχα πάει να χαζέψω DVD οπότε το έψαξα και εχθές το βράδυ το είδα. Δεν το μετάνιωσα στιγμή. Ωραία ταινιούλα, πρωτότυπη, με καλό ρυθμό. Οκτώ υποψήφιοι για μια μεγάλη θέση σε μια πολύ σημαντική εταιρία έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Ένας θα πάρει τη θέση και οι υπόλοιποι θα πάνε σπίτια τους. Το θέμα είναι πως το τελευταίο τεστ είναι κομματάκι περίεργο. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αν οι υποψήφιοι μιλήσουν στον επιτηρητή ή στο φρουρό θα αποκλειστούν. Αν καταστρέψουν ηθελημένα ή κατά λάθος την κόλλα τους, θα αποκλειστούν. Αν για οποιοδήποτε λόγο βγουν από την αίθουσα θα αποκλειστούν. Τώρα έχουν 80 λεπτά για να απαντήσουν στην ερώτηση που έχουν μπροστά τους. Hint: Οι κόλλες τους είναι λευκές! 
 
 
 Η ταινία ουσιαστικά αρχίζει όταν συνειδητοποιούν πως δεν τους απαγόρευσε κανείς να μιλάνε μεταξύ τους. Άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα και φυλές πρέπει να συνεργαστούν αλλά στο τέλος να μείνει ένας. Η ώρα κυλάει, τα περιθώρια στενεύουν, η ένταση μεταξύ τους ανεβαίνει. Ποια είναι η ερώτηση; Μήπως η ίδια η διαδικασία; Μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν; Ένας ένας αποκλείονται είτε μόνοι τους, είτε με την ευγενική βοήθεια των υπολοίπων. Τι είναι αυτή η δουλειά και γιατί κάποιοι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα όρια; Ποια είναι αυτή η εταιρία; Σιγά σιγά αποκαλύπτονται πράγματα που λειτουργούν άψογα και που κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εξέλιξη της ταινίας και του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Κάποια λεπτομέρεια στο φινάλε με ενόχλησε κάπως και τη βρήκα τραβηγμένη(έως και τεράστια παπαριά) αλλά όχι το φινάλε αυτό καθεαυτό. Τώρα το πόσο ρεαλιστικός ήταν ο τρόπος σκέψης των κεφαλιών της εταιρίας ας μη το συζητήσουμε, γιατί είναι και κρίμα σε μια καλή ταινία να σταθούμε σε ένα φάουλ. 
 
Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικοί και πιστοί σε αυτό που είναι μέχρι τέλους. Αυτός που πραγματικά δεν έχει κάτι να χάσει θα είναι ο πιο επικίνδυνος από όλους, ο...τζογαδόρος θα παίξει έξυπνα αλλά ξέρει πότε πραγματικά δεν έμεινε κάτι να ρισκάρει, κάποιοι θα επιλέξουν να μη χάσουν την ανθρωπιά τους, ωστόσο θα αμφιταλαντευτούν πολύ! Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές αντιλήψεις και τρόπος σκέψης, οι ισορροπίες είναι λεπτές! Οι μεταξύ τους διαμάχες είναι καλές με κάποιες πιο δυνατές από άλλες. Το σκηνικό μεταξύ Brown και Dark ήταν το πιο δυνατό από όλα, όπως και αυτό ανάμεσα σε White και Deaf. Δε λέω περισσότερα για να μη σποϊλεριάσω κανέναν, αλλά να στο τέλος πεθαίνουν όλοι(πλάκα κάνω, ο μπάτλερ το΄κανε-αποτυχημένο χιούμορ 2 στα 2, βελτιώνομαι-).
 
 
 
Προφανώς μιλάμε για real time ταινία(ε δεν έπαιζε λογικότερη προσέγγιση) και το σημαντικότερο είναι πως δεν γίνεται ούτε δευτερόλεπτο βαρετή. Κρατάει συνεχώς το ενδιαφέρον και διαρκεί και λίγο. Πρόκειται για πολύ εύκολα παρακολουθήσιμη ταινία, ιδανική για το τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Στα τεχνικά δεν θα σταθώ καθόλου. Εξάλλου ούτε καμιά σπουδαία σκηνοθεσία έχει, ούτε οι ερμηνείες είναι να τρελαίνεσαι. Είναι από τις ταινίες που στηρίζονται στο καλό τους σενάριο και στην αρχική τους πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Καμία μεγάλη πρωτοτυπία δεν κρύβει όμως είναι ειλικρινής, έξυπνη και τελικά κρατάει το θεατή. Και αυτό δεν είναι που έχει σημασία; Βρείτε τη και δείτε τη :)
 

ΥΓ: Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε DVD με τον ευρηματικότατο(not) τίτλο: Εξέταση μέχρι θανάτου!

8 σχόλια:

  1. ¨Αχ αυτή η αθάνατη ελληνική μετάφραση τίτλων ταινιών.Να το δούμε δηλαδή έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως το λέει ξεκάθαρα ρε Academy: "Βρείτε τη και δείτε τη"...!!! B) :p Βέβαια εγώ την είδα απ΄τον Ιούνιο (όχι που θα περίμενα την Annie να μου προτείνει ταινία!!! :p)... Πάντως σε γενικές γραμμές συμφωνώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι Academy να τη δεις. Δεν είναι καμιά ταινιάρα(ίσα ίσα) αλλά βλέπεται πολύ ευχάριστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Annie πολύ ωραίο το κέιμενό σου όπου με έβαλες στο τρυπάκι να κάτσω να την βρω μιας και μου αρέσουν τέτοιου είδους ταινίες. Και αφού συμφωνεί και ο bauer, ακόμη καλύτερα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ΄ευχαριστώ Αργύρη να τη δεις και να μας πεις τη γνώμη σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αργύρη το Frozen και το Unthinkable είναι καλύτερες ταινίες (επειδή τις είδα πρόσφατα τις αναφέρω), αλλά ακόμα να τις δεις... Β) :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παραπονιάρη αφού το "Unthinkable" το είδα και σου είχα πει ότι ήταν έτσι κι έτσι. Και το "Frozen" έχω σκοπό να δω αφού με έπεισες με το ρεαλιστικό σου κείμενο αλλά ξέχασα να το αναφέρω στην ανάρτησή σου. :p Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α ναι; Τότε να το ξαναδείς μέχρι να καταλάβεις πως είναι γαμάτο (νταξ, δεν είναι και 24)... :p

    ΥΓ: Πάλι καλά που άρεσε πολύ στον Φώτη και στον firefist... B)

    ΑπάντησηΔιαγραφή