Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

The Ultimate Experience In Grueling Terror

                                                                    
Πόσο πολύ γαμάτη μπορεί να είναι μια ταινία; Το Evil Dead είναι ένα δείγμα γαμάτης ταινίας. Κουβαλάει αγάπη, αυθορμητισμό, αυθεντική δημιουργικότητα. Κι έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς! Για διάφορους λόγους ο μαραθώνιος που είχαμε κανονίσει δεν έκατσε και περιοριστήκαμε στην πρώτη μόνο ταινία. Δε μας χάλασε(κυρίως εμένα που δεν τη θυμόμουν τόσο καλά). Παρέα αποτελούμενη από δυο ζευγάρια και μια τρελή πάνε να μείνουν σε παραπεταμένη, ετοιμόρροπη καλύβα(για την οποία πλήρωσαν κιόλας)! Βρίσκουν ένα περίεργο βιβλίο και το μαγνητοφωνημένο ημερολόγιο ενός ερευνητή. Αρχίζουν να το ακούν και το αφήνουν ακόμη κι όταν αρχίζει να μουρμουράει κάτι αλλόκοτα που προφανώς θα ξυπνήσουν δαιμόνια και τέτοια. Ακολουθεί ένας απίστευτα κινηματογραφημένος βιασμός από δέντρα και πλέον ότι πεθαίνει απλώς δυσκολεύεται να μείνει νεκρό!
 

Gore, τρόμος, φαν. Ο Sam Reimi έδειξε το δρόμο για ένα σινεμά παρεξηγημένο από κάποιους αλλά λατρεμένο όσο τίποτα από άλλους. Τα έχει όλα, τα έχει πολύ και συμφέρει! Το παλιό σπίτι, το απειλητικό δάσος, η σκόνη και η υγρασία που δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα, λίγο γυμνό για το απαραίτητο sexy, πολύ εντόσθιο, αίμα, παραμορφωμένες ομορφιές και let the party begin! Το Evil Dead είναι επιτυχία σε πολλά επίπεδα. Αρχικά είναι τρομακτικό. Κυρίως τα εξωτερικά νυχτερινά πλάνα που αναδίδουν ένα γοτθικό άρωμα. Υπάρχει απειλή και τη νιώθεις. Όταν πλέον η απειλή ταυτοποιηθεί, αρχίζει η σπλατεριά. Σπλάτερ σε τόσο υπερβολικό βαθμό που γίνεται απίστευτα διασκεδαστικό. Άσε που η Linda είναι απ΄τα πιο αστεία ζομποπράγματα που έχεις δει! Μακράν λοιπόν από τις πιο αρμονικές ταινίες του είδους της(ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι που να της λείπει ή που να ήταν αχρείαστο).
 
 
H ταινία χτίζεται μαεστρικά. Σκέψου το λίγο. Ουσιαστικά είναι πέντε ηθοποιοί και μια καλύβα. Οι ίδιοι γίνονται η απειλή και μπορούν να σε ξεγελάσουν. Δεν είναι ζομποταινία να πεις ότι θα πάρεις το κολάι σκοτώνοντας άγνωστα ζόμπι πριν φτάσεις στο σημείο να διαμελίσεις τη σάπια γκόμενά σου(με την πολύ κυριολεκτική έννοια). Πόσο υπέροχη η σκηνή που τη θάβει. Ή στο τέλος που η λύση επέρχεται με άκρως υπερβολικό τρόπο. Απλά και μόνο για να διαλυθούν στα εξ ών αηδιαστικά συνετέθη οι καλοί μας φίλοι :) Τα εφέ σε αυτή την περίπτωση, σήμερα θυμίζουν Halloween αλλά ίσως γι΄αυτό να λειτουργούν τόσο διαολεμένα καλά. Η μουσική είναι πολύ ταιριαστή, οι ηθοποιοί είναι καλοί, κυρίως μετά τη...μεταμόρφωσή τους. Ο δε πρωταγωνιστής είναι εξαιρετικός. Ιδανική φάτσα και σωματοδομή.
 
 
Πολλές οι αναφορές σε αγαπημένες ταινίας (Texas Chainsaw Massacre, Shining-η αρχική σκηνή με το σχεδόν τροχαίο-) και όπως επαναλαμβάνω από την αρχή του κειμένου, εδώ έχουν λειτουργήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Αυθεντικό cult, με τα απαραίτητα μπλεξίματα με τη λογοκρισία και το φανατικό κοινό που της αρμόζει! Την αγαπάω υπερβολικά πολύ αυτή την ταινία και απορώ που είχα τόσα χρόνια να τη δω. Δεν θα το ξανακάνω! Μου αρέσει πάρα πολύ που αγαπημένοι σκηνοθέτες που ξεκίνησαν από μικρά horror αριστουργήματα καταξιώθηκαν στο Hollywood. Ο Reimi μετά τα Spiderman θυμήθηκε τα παλιά με το πολύ καλό(και νοσταλγικό) Drag Me To Hell, σειρά σου Peter Jackson!
 
Α τι ωραία! Γέμισε το blog μου ομορφιές :)
                 

16 σχόλια:

  1. Evil Dead δεν έχω δει, αλλά ΠΟΛΥ γελοίο το Drag Me To Hell!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και μονο από τις pics καταλαβαίνεις για τι αριστούργημα πρόκειται! bruce campbell και τα μυαλά στους τοίχους! να δεις και αυτό http://www.rottentomatoes.com/m/1196557-my_name_is_bruce/
    εντάξει ο jackson δύσκολα θα ξαναμπεί στον ίσιο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aσε τον bauer να λεει,μια χαρα ηταν το drag me to hell!Ζητω ο Σαμ Ραιμι!
    (Αν κ το evil dead δεν το εχω δει )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε δείτε το Evil Dead και αφήστε τα σχόλια. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπόδειγμα καλλιτεχνικής ανησυχίας και έκφρασης. Και ένας από τους καλύτερους βιασμούς ever. Τι Gaspar Noé μου λες τώρα και ρεαλισμούς. This is the real thing. Χαίρομαι που σ’ αρέσει τόσο, αλήθεια.

    Ο Jackson θα επανέλθει κάποια στιγμή, θα έχει φράγκα, θα έχει χρόνο, θα έχει και όρεξη. Και θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό όλοι μας. Για άλλη μια φορά…

    Ευχαριστώ που μου έφτιαξες τη μέρα… ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να την αλήθεια σε περίμενα σε αυτή την ανάρτηση :)

    Μακάρι να κάνει ένα δυνατό comeback στο είδος o Jackson. Με μεγάλη αγωνία το περιμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολόκληρη η τριλογία είναι καταπληκτική! Αγαπάμε Bruce Campbell!!!
    Το δεύτερο Evil Dead είναι 100% σλάπστικ horror κωμωδία. Μόνο ο Raimi θα μπορούσε να σκηνοθετήσει κάτι τέτοιο.

    @bauer
    Το Drag Me to Hell είναι ηθελημένα γελοίο. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το Drag Me to Hell είναι ηθελημένα γελοίο. :p"

    ANTEEE... ΣΩΠΑΑΑ... ΣΟΒΑΡΑΑΑ;!;!; ο.0 :p ΔΕΝ είναι λόγος αυτός για να μου αρέσει μια ταινία!!! Άλλο γελοίο, άλλο αστείο (το αστείο μπορεί να είναι και γελοίο, το γελοίο δεν είναι απαραίτητα αστείο). Β)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To Drag Me to Hell είναι μια πανέξυπνα αφελής ταινία γεμάτη ειρωνεία. Απλά δεν είναι κάτι που θα το αντιληφθούν όλοι. Κλείνει πολλές φορές συνομωτικά το μάτι στους φαν του από τα παλιά ο Raimi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να μην είχε και αυτό το εμπορικό pg13 τι καλά που θα ταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το λατρεύω το "The Evil Dead" όπου μαζί με το "Braindead" και το "Zombi 2" είναι οι αγαπημένες μου σπλατεριές. Ο Ράιμι στήνει με μαεστρία, μα πάνω από όλα με πολύ κέφι και μπρίο, ένα απίστευτο πάρτυ-όργιο από δαίμονες που περιλαμβάνει τα πάντα, προσφέροντας μας μια σειρά από αξέχαστες σκηνές και καταστάσεις. Το δεύτερο μέρος καλό ήταν αλλά στην ουσία ήταν μια από τα ίδια, ενώ το τρίτο μέρος ήταν και το πιο αδύναμο λόγο και του περιορισμένου μπάτζετ που είχε στα χέρια του ο Ράιμι. Τέλειο το κείμενό σου.

    Το "Drag Me To Hell" ήταν ένας φόρος τιμής σε αυτήν την ταινία, όπου το βρήκα επιτυχημένο.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι ρε Αργύρη! Υπέροχη τριάδα :) Αγνή διασκέδαση! Μου έχει λείψει να σου πω την αλήθεια από το σύγχρονο σινεμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι ρε Annie, και σε μένα έχει λείψει. Ο μοναδικός που μπορεί να μας προσφαίρει και πάλι αυτή την αγνή διασκέδαση είναι ο Πίτερ Τζάκσον. Μακάρι κάποια στιγμή να επιστρέψει σε αυτό που τον ανέδειξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από το στόμα σου και στου Πίτερ την κάμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή