Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Love Never Dies...

 Κάτι που είδα τη Δίψα(by the way δείτε τη το συντομότερο), κάτι που περιμένω με πολύ αγωνία το True Blood, θυμήθηκα την ταινιάρα του Coppola και την ξαναείδα. Για μένα είναι μακράν η πιο ρομαντική ιστορία και ταινία που έχω δει ποτέ μου!


Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Vlad απαρνήθηκε το θεό του όταν έχασε τη γυναίκα της ζωής του κι ενώ σκότωνε στο όνομα του. Καταραμένος να ζει αιώνια, νεκρός και με δίψα για αίμα βρίσκει στο πρόσωπο της μέλλουσας συζύγου ενός δικηγόρου τον έρωτα της ζωής του. Τραγική η ιστορία του και ο ίδιος επιστρέφει αποφασισμένος να ξανακερδίσει ότι έχασε!

Τα πιο ερωτικά πλάσματα της μυθολογίας, πολλάκις έχουν αποτυπωθεί σε κάθε μορφή τέχνης. Εδώ όμως έχουμε την πιο ρομαντική και ίσως την πιο...ανθρώπινη παρουσίασή τους! Ένας έρωτας καταδικασμένος, ίσως αταίριαστος αλλά τόσο δυνατός που συνεχίζει και μετά το θάνατο.


Η τραγική φιγούρα του Δράκουλα δεσπόζει πάνω από όλους. Ο Gary Oldman σε μία υπέροχη ερμηνεία! Τον βαραίνει το παρελθόν του, οι αποφάσεις του και οι πράξεις των γύρω του. Κάθε τι έχει αντίκτυπο. Μια ζωή πολεμάει, αναζητάει τη γαλήνη και όταν επιτέλους τη βρει θα του τη στερήσουν. Έχει πολύ μίσος μέσα του αλλά ακόμη περισσότερη αγάπη. Αλλά και εκείνη θα του την επιστρέψει. Συναισθήματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις της, ακατανόητα, μπερδεμένα. Δεν θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει κι έτσι θα τα ακολουθήσει.


Απέναντι τους ο σύζυγός της και ο Βαν Χέλσινγκ. Ο πρώτος άβουλος, έρμαιο αποφάσεων άλλων ούτε ξέρει γιατί κάνει ότι κάνει ή γιατί παλεύει. Ο δεύτερος αφιερωμένος σε έναν πόλεμο που μόνο ενέργεια του καταναλώνει! Τους μισώ τόσο πολύ... Οι δυο τους ευθύνονται για πολλά λίτρα δακρύων που έχω χύσει και τους εύχομαι τα χειρότερα...


Ο Coppola με εντυπωσιακή σκηνοθεσία μεγαλουργεί εύκολα σχετικά. Τα σκηνικά είναι μεγαλειώδη και με gore στοιχεία. Φλερτάρει με το cult πολύ έντονα και το κάνει καλά! Είναι η αγαπημένη μου ταινία από αυτόν τον δημιουργό. Θεωρώ ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει κανείς! Πρόκειται περί ποιήματος! Ένα ερωτικό ποίημα γεμάτο πάθος και δύναμη... Μια γοτθική λυπητερή μελωδία. Μοναδική παραφωνία η "λίγη" ερμηνεία του Keanu Reeves.


Το τελευταίο μισάωρο είναι απλά καθηλωτικό. Οι φιγούρες του Δράκουλα και της Μίνα τραγικές, αληθινές ενώ αυτές των κυνηγών τους καρτουνίστικες και γραφικές! Προσπαθούν να βάλουν σε καλούπι αυτό που συμβαίνει, να το καταλάβουν, να το νικήσουν. Εκεί είναι που κάνουν λάθος. Τα στενά όρια του μυαλού τους τους περιορίζει να δουν ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους είναι αιώνιο... Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου. Δεν είναι μια ταινία για ένα μύθο. Είναι μια ιστορία πραγματικά παθιασμένου, άσβεστου έρωτα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται! Οτιδήποτε άλλο απλά δεν της αξίζει!

29 σχόλια:

  1. τραγικά ρομαντική ίσως:)
    υπεροχη ταινία! όλντμαν είναι εξαιρετικός όπως πάντα.
    να μην ήταν και αυτό το χλομό παλικάρι με την μια και μοναδική έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε αγόρι μου πότε πρόλαβες; Γρήγορος είσαι εσύ!

    Εν τω μεταξύ την είδα μισή πριν τη μπάλα και μισή μετά και πάλι έκλαιγα σαν κοριτσάκι! Έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου να την βλέπω μέχρι να μην κλαίω καθόλου αλλά μάλλον θα το χάσω...

    Aldo παιδί μου καληνύχτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τηλεπάθεια:}

    κατά βάθος ξέρεις ότι και δεν θες και δεν πρέπει να γίνει αυτό...γιατί μάλλον χαμένη θα σε και όχι κερδισμένη.

    καληνύχτα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Μία από τις 30 πιο αγαπημένες μου ταινίες, αλλά με τίποτα δεν τη βλέπω ως ρομαντική και συ λέγε ότι θες (και κλάψε όσο θες)... :P :)) :/

    2. "Οι δυο τους ευθύνονται για πολλά λίτρα δακρύων που έχω χύσει και τους εύχομαι τα χειρότερα..."

    :)) :)) :)) :/ :P

    3. "Είναι η αγαπημένη μου ταινία από αυτόν τον δημιουργό"

    Εμένα είναι η 4η αγαπημένη μου (2 ΝΟΝΟΙ + Αποκάλυψη).

    4. "Προσπαθούν να βάλουν σε καλούπι αυτό που συμβαίνει, να το καταλάβουν, να το νικήσουν. Εκεί είναι που κάνουν λάθος. Τα στενά όρια του μυαλού τους τους περιορίζει να δουν ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους είναι αιώνιο..."

    Ναι μωρέ... καλά λες!!! Μάλλον θα έπρεπε να αφήσουν τον Δράκουλα να στραγγίζει κόσμο... :/ :P

    5. "Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου. Δεν είναι μια ταινία για ένα μύθο. Είναι μια ιστορία πραγματικά παθιασμένου, άσβεστου έρωτα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται! Οτιδήποτε άλλο απλά δεν της αξίζει!"

    Άμα είναι να το βάλω να το δουν τα ανιψάκια μου... :P :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Είναι άπειρα ρομαντική ρε :)

    4. Θα έπρεπε να τον αφήσουν με την καλή του! Άκαρδοι άνθρωποι...

    5. Πόσο χρονών είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. Εγώ πάντως δεν συγκινήθηκα ποτέ απ΄τον ερωτά τους... :P

    4. Ναι και να στραγγίζει ανθρώπους... Σιγά, λεπτομέρειες... αρκεί να ζούσαν αυτοί τον έρωτά τους!!! :/ :P

    5. Η μεγαλύτερη πρέπει να είναι γύρω στα 6-7... αλλά τι σημασία έχει;!;!; Αφού δεν είναι ταινία τρόμου...!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Αφού κι εσύ άκαρδος είσαι :Ρ Γενικά είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ταινίες με τις οποίες κλαίω και αυτή είναι η χειρότερη...

    4. Σιγά μωρέ έπινε λίγο αιματάκι και το κάναμε θέμα!

    5. Ε μόνο ταινίες τρόμου δεν πρέπει να βλέπουν τα μικρά; Στα 12-13 να της την δείξεις :) Θα είσαι πολύ cool θείος! Και Ταραντίνο φυσικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1. Και σε μένα είναι μετρημένες, αλλά ο Δράκουλας σίγουρα δεν είναι μία από αυτές...

    4. Ναι μωρέ!!! :P

    5. Δεν είπα πως δεν πρέπει να βλέπουν ΜΟΝΟ τρόμου! Γενικά πάντως δεν πρόκειται να τους δείξω ποτέ καμία ταινία γιατί δεν είμαστε στην ίδια πόλη και είναι και ανίψια από (1η) ξαδέρφη... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με τον Bauer: Όσο κι αν μου αρέσει ο Dracula, προηγούνται στην προτίμησή μου (στην καρδιά μου θα έπρεπε να πω) άλλες ταινίες του FFC: Οι Νονοί + Η Αποκάλυψη + Η Συνομιλία + Rumble Fish(Bauer, πώς και τις ξέχασες αυτές;)

    Επειδή βλέπω ότι έχετε απορία για την συμμετοχή του Keanu, ο Copolla έχει δηλώσει ότι του θυμίζει τον νεκρό γιο του, τον Gian Carlo. Μάλιστα ο Κ. έμενε -ίσως μένει ακόμα, δεν το ξέρω- για μεγάλα διαστήματα στο κτήμα του FFC στην Καλιφόρνια.

    Με τον Δράκουλα πάντως έχω μια μόνιμη απορία: Πώς θα ήταν αυτή η ταινία, αν την γύριζε ο Κόπολα όπως αυτός ήθελε, με πιο πλούσια ακόμα κοστούμια, μακιγιάζ και κομμώσεις, χωρίς σκηνικά και με παιχνίδια των σκιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. Δεν τις ξέχασα. Απλά προτιμώ τον Δράκουλα από τις 2 τελευταίες... :P

    2. Δεν γνώριζα για την ομοιότητα του Reeves με τον νεκρό γιο του FFC, αλλά είναι η μόνη λογική εξήγηση... ;)

    ΥΓ: Βαριέμαι να κάνω σύνδεση :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Annie_Hall. Ωραίο το post σου για την ταινία όπως και το blog σου.
    Πολύ καλή η ταινία όπου πιστεύω ότι είναι και η τελευταία καλή ταινία που έκανε, γιατί κακά τα ψέματα μετά από τον "Δράκουλα" τον πήρε ο κατήφορος. Ο Κόπολα αναβίωσε έξοχα τον μύθο του Δράκουλα όπου το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλλιτεχνικό θα έλεγα και με την δικιά του σφραγίδα. Για μένα δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβίωση του μύθου του Δράκουλα γιατί πολύ απλά τα είπε όλα ο Κόπολα. Βλέπω ότι σε συνεπήρε συναισθηματικά πολύ αυτή η ταινία όπου καλά έκανες. Κι εγώ την βρήκα μια δυνατή, "γοτθική", ρομαντική ιστορία. Άσε να λέει ο bauer24.
    Θα συμφωνήσω με τον lt.aldo raine για τον Κιάνου Ριβς, ο οποίος είναι ένας ατάλαντος ηθοποιός.
    Ρε αθεόφοβε bauer24, πως τις φτιάχνεις έτσι τις λίστες και με τόση ευκολία; Έφτιαξες ρε θηρίο λίστα με τις 30 πιο αγαπημένες. Είσαι φοβερός πάντως όπου ετοιμάσου να περάσω κι από το δικό σου blog για να σου τα πω (χα, χα, χα).
    Οι τέσσερις πιο αγαπημένες μου ταινίες του Κόπολα είναι οι "δυο νονοί", "Αποκάλυψη τώρα" και η "Η συνομιλία" τα οποία και θεωρώ αριστουργήματα. Μετά βέβαια έρχεται ο "Δράκουλας".
    Και μια βαθμολογία από εμένα:

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά μην παρεξηγηθώ μόνο... Σε καμία περίπτωση δεν τη θεωρώ την καλύτερή του!

    fvasileiou θα ήταν ακόμη πιο γαμάτη :)

    Αργύρη καλωσόρισες! Συμφωνώ πως είναι η καλύτερη αναβίωση του μύθου. Είχε άλλωστε και πολύ καλό υλικό εξ αρχής(στο βιβλίο του Bram Stoker αναφέρομαι και όχι στο ακατέργαστο ταλέντο του Κιάνου)... Ο Jack έχει λίστα για τα πάντα. Είναι σχεδόν παρανοϊκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΗ:

    1. "Άσε να λέει ο bauer24."

    :)) :P

    2. "Ρε αθεόφοβε bauer24, πως τις φτιάχνεις έτσι τις λίστες και με τόση ευκολία; Έφτιαξες ρε θηρίο λίστα με τις 30 πιο αγαπημένες."

    Α. Δεν είναι με τόση ευκολία, είναι δουλειά χρόνων... :P

    B. Δεν κατάλαβες καλά, δεν έχω top 30, αλλά top 100. :)

    3. "Είσαι φοβερός πάντως όπου ετοιμάσου να περάσω κι από το δικό σου blog για να σου τα πω (χα, χα, χα)."

    Το ότι είμαι φοβερός είναι γνωστό τοις πάση (στην πραγματικότητα είμαι μετριόφρων, για πλάκα λέω κάτι τέτοιες μλκς)... :P Περιμένω να μου τα πεις λοιπόν!!!

    ΠΡΟΣ ΑΝΝΙΕ:

    "Ο Jack έχει λίστα για τα πάντα. Είναι σχεδόν παρανοϊκό!"

    Άσε μας ρε... σιγά πόσες λίστες έχω αναρτήσει!!! :P

    ΥΓ: Το προηγούμενο σχόλιο δεν είναι δικό μου!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίγα λόγια για τον keanu..
    http://www.youtube.com/watch?v=nEubt6HpGhs

    Πολύ ωραία ταινία αυτήν...βέβαια έχω κάμποσο καιρό που την είδα...Gary Oldman respcet!!!Και πολύ γλυκιά η Winona...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι πόσες λίστες ρε Jack; Άπειρες! Ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς...

    aris ο Gary Oldman πάντα respcet είναι! Η Winona ιδιαίτερα γλυκιά σε αυτή την ταινία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΡΟΣ FIREFIST:

    Γαμάτο βίντεο!!! Απλά τέλειο!!! Keanuuuuu...!!! :ο :o :o :p ;)

    ΠΡΟΣ ΑΝΝΙΕ:

    1. Τα τελείως απαραίτητα έχω κάνει... :p
    2. Σιγά τον Oldman ρε!!! 1 Δράκουλα κι 1 Sid and Nancy έχει να επιδείξει ΩΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ...

    ΥΓ: Ανεπιβεβαίωτη φήμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1. Το ότι μπόρεσες και τα έκανες είναι παρανοϊκό!
    2. Ναι αλλά και όταν δεν πρωταγωνιστεί είναι πάντα πολύ ευχάριστη έκπληξη!

    ΥΓ: Καλή ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1. Το παρανοϊκό είναι ότι δεν μπορείς και συ!!! :P

    2. Το άλλο με τον Τοτό;!;!; Τα περισσότερα είναι κάτι μλκς σαν το ανεκδιήγητο Unborn!!!

    ΥΓ: Αν έπαιζαν στο ίδιο επεισόδιο του Ρούλη οι:

    Gary Oldman, Michael Madsen, Will Patton, Gregory Itzin (εσύ δεν τον ξέρεις αλλά είναι Ηθοποιάρα-είναι ο βρωμοπρόεδρος Charles Logan!!!), Henry Ian Cusick (ο Desmond του Lost-είχε παίξει και σε 2 επεισόδια της 5ης σεζόν) και η Katee Sackhoff...

    Δεν θα έλεγες απλά "καλή ώρα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρε χαζό είσαι; Δεν το είπα κακά! Καλή ώρα δεν είναι πρωταγωνιστής αλλά μπορεί να είναι φοβερός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βρε εσύ είσαι χαζό που τώρα τελευταία δεν καταλαβαίνεις τι λέω και μου απαντάς τελείως λάθος... Δεν εννοούσα πως το είπες για κακό... απλά είπα πως αν έπαιζαν όλοι αυτοί στον Ρούλη, δεν θα έγραφες ένα τόσο μικρό σχολιάκι... Άσε που όπως είπα... είναι τελείως ανεπιβεβαίωτη φήμη (βασικά μόνο το imdb συνδέει τον Oldman με το 24)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και μικρότερο σχόλιο μπορεί να έκανα! Ειδικά στο Dexter δεν με ενδιαφέρουν τα guest σαν ονόματα. Ας είναι σαν τον Ligthow και ας μην τους ξέρει και κανένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Annie, πολύ ωραίο το blog σου...Θα περνάω πιο συχνά. :)
    Ωραία ταινία ο Δράκουλας, αλλά μου το χάλασε ο Keanu :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΡΟΣ ΑΝΝΙΕ:

    Ναι σιγά που θα έκανες μικρότερο σχόλιο!!! Άσε που στον Ρούλη δε θα συμμετείχαν ποτέ τόσο μεγάλα ονόματα... :P Και στην τελική δεν είπα πως είναι το σημαντικότερο για μια σειρά τα quests!!!

    ΠΡΟΣ WITH:

    Ναι μωρέ, εντάξει... καλούτσικο είναι το blogάκι της! Βέβαια δεν είναι υπερτέλειο σαν μια άλλη blogάρα... αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό θα μου πεις και θα έχεις απόλυτο δίκιο... :P Β) :/ :/ :/

    ΥΓ: Έχει αναρτήσεις για το Bullshit Galactica... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Hawkeye Burnham θα σε λέω κι εγώ With γιατί και πιο σύντομο είναι και από πιο αγαπημένο μου χαρακτήρα! Καλωσόρισες και σ΄ευχαριστώ, να περνάς να θάβεις το BSG :)

    Για τον Keanu το εξαντλήσαμε πιστεύω αν και στο τέλος δεν έκανε κακό στην ταινία. Απλά ήταν αδιάφορος και ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ακριβώς αυτό έπρεπε να είναι. Όλοι βέβαια συμφωνούμε ότι πρόκειται για πολύ μέτριο ηθοποιό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΠΡΟΣ BAUER:
    Ψώνιοοοοο...:P ;)

    ΥΓ: Τις πρόσεξα, μην ανησυχείς.

    ΠΡΟΣ ANNIE:
    Εννοείται πως θα κάνω και μια βόλτα προς το BSG...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ένας bauer δεν είναι ποτέ ψώνιοοοοο... Β) :P

    ΥΓ: Όρμα λοιπόν... :) ;) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να περάσεις αλλά να τα έχεις δει πρώτα, όχι σαν κάτι άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Α κάπου θα βρεις και για τον αγαπημένο μας Withnail ανάρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή