Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πλάνα αρχείου: They're not dead exactly, they're just... sort of rotting.

Καιρό πριν τον ομολογουμένως καλό αλλά βαρετό Άρχοντα των Δαχτυλιών ο Peter Jackson μας χάρισε μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες όλων των εποχών! Το Braindead... Braindead. Περιγράφει ακριβώς τη νοητική κατάσταση των θεατών κατά τη διάρκεια της προβολής. Μην το πάρετε στραβά αλλά σε αυτή την ταινία ΔΕΝ πρέπει να σκέφτεσαι. Μήπως προλαβαίνεις;



Μολυσμένος πίθηκος (ή ποντικός-μοιάζει λίγο με τον Μοντεχρήστο από τον Ισοβίτη-) δαγκώνει την καταπιεστική μάνα του Lionel και τη μετατρέπει σε ζόμπι. Εκείνος σαν άλλος Norman Bates την κρατάει στο υπόγειο(εδώ βέβαια είχε και ένα λόγο παραπάνω) με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να ξεφύγει της προσοχής του και να μεταδώσει τη μόλυνση.


Γουστάρεις τις ταινίες με ζόμπι; Και ο Jackson το ίδιο, και φτιάχνει ένα ταινιάκι που συγκεντρώνει όλα τα κλισέ υμνώντας αυτό το επικό είδος. Από τις πιο gore ταινίες, χωρίς όμως να σε κάνει να τρομάζεις ή να σιχαίνεσαι (καλά αυτό είναι σχετικό). Είναι τόσο παιδιάστικα τα εφέ που απλά γουστάρεις τρελά. Κάθε πιθανός τρόπος εξόντωσης ζόμπι υπάρχει εδώ. Κάθε πιθανός τρόπος θανάτου επίσης... Η μία σκηνή πιο εμπνευσμένη από την άλλη σε κάνει να ζητάς απλά περισσότερο. Και ο Jackson θα στο δώσει γενναιόδωρα στο φινάλε όπου ο πρωταγωνιστής θα κάνει ντου με τη χορτοκοπτική μηχανή μετατρέποντας το πάρτι των ζόμπι σε κάτι αρκετά μπλιαχ (300 λίτρα ψεύτικου αίματος χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε αυτή τη σκηνή)!


Τα ζόμπι επίσης παρουσιάζονται αν μη τι άλλο χιουμοριστικά. Τρώνε, επικοινωνούν, θυμώνουν, γκρινιάζουν, κάνουν ακόμη και sex... Είναι ξεκαρδιστικό! Το χιούμορ άλλωστε είναι το βασικό συστατικό αυτής της κορυφαίας ταινίας. Με απίστευτες ατάκες να σε βρίσκουν απροετοίμαστο σε συνδυασμό με τις απάλευτες σκηνές σε κάνουν να δακρύζεις από τα γέλια! Τι να πρωτοθυμηθείς:
Το ζομπομωρό που ο φίλος μας έχει τη φαεινή ιδέα να βγάλει βόλτα στο πάρκο;
Το αντεράκι(όσοι έχετε δει καταλαβαίνεται το επικό του πράγματος, οι υπόλοιποι δεν θέλετε να σας...χαλάσω την έκπληξη);
Τη θεϊκή ατάκα: "Η μάνα σου έφαγε το σκύλο μου." "Ε όχι όλο";
Τον καρατέκα πάτερ που kicks asses for the Lord;


Πραγματικά μια τεράστια φάρσα είναι αυτή η ταινία. Οι συντελεστές πρέπει να γούσταραν τρελά κι έτσι η διασκέδαση είναι μονόδρομος και για εμάς. Για μένα είναι το αριστούργημα του Jackson... Όσοι θεωρούν καλύτερη ταινία του τον Άρχοντα απλά δεν έχουν την πνευματική διαύγεια να αντιληφθούν το μεγαλείο που κρύβει ένα αυτόνομα σκεπτόμενο παχύ έντερο! Σκεφτείτε μόνο πόσο κουλ θα ήταν να έσκαγε ο Φρόντο με τη χορτοκοπτική απέναντι στα Ορκς...


Πρωτοτυπία: 10/10 Τόσα διαφορετικά ζόμπι, τόσοι τρόποι διαμελισμού, η χορτοκοπτική, η...μαμά!
Γέλιο: 10/10 Και καλό χιούμορ μάλιστα...
Αίμα: 10/10 Κυριολεκτικά άπειρο
Καλτίλα: 10/10 Μπορεί να είναι σχετικά ποιοτικό και με σκηνοθετικές καινοτομίες αλλά είναι αυθεντικό cult!

18 σχόλια:

  1. 1. Βαρετή είσαι εσύ, το Bullshit Galactica και το Boringville!!! :S :S :P

    2. "Όσοι θεωρούν καλύτερη ταινία του τον Άρχοντα απλά δεν έχουν την πνευματική διαύγεια να αντιληφθούν το μεγαλείο που κρύβει ένα αυτόνομα σκεπτόμενο παχύ έντερο! Σκεφτείτε μόνο πόσο κουλ θα ήταν να έσκαγε ο Φρόντο με τη χορτοκοπτική απέναντι στα Ορκς..."

    Άσε μας μαρή... "πνευματική διαύγεια"!!! Θα ήταν και κουλ ο Φρόντο με το χορτοκοπτικό!!! Μήπως να έπαιρνε και αλυσοπρίονο;!;!; :/ :/ :/ Σου έχω πει να μην ακούς τα ανέκδοτα του Στάθη... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι πάθαν τα σχόλια και δεν φαίνονται...

    Jack διάβασα τι έγραψες και δεν σου δίνω σημασία, εσύ τα βλέπεις κανονικά ή 0 σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν έσβησες τελείως το 1ο που το είχα σβήσει από μόνος μου έτσι κι αλλιώς... βλέπω κανονικά το 2ο που έστειλα και το δικό σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cute αναφορά, για τον Jackson!
    Δυστυχώς, και στην περίπτωση του η ενηληκίωση σκιαγραφεί ένα χρονικό παρακμής...

    Πραγματικά αριστοτεχνήματα τα φιλμ της πρώτης του περιόδου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω, Annie μ’ έφτιαξες τρομερά με αυτήν την ταινία την οποία και λατρεύω. Τα ζόμπι είναι μία από τις δυο πιο αγαπημένες μου θεματολογίες στο κινηματογράφο. Η άλλη αγαπημένη μου θεματολογία είναι σαν κι αυτές που συναντάς στις ταινίες “The Matrix” και στο “The Terminator” (δηλαδή ότι σ’ ένα ζοφερό μέλλον οι λιγοστοί ελεύθεροι άνθρωποι μάχονται ενάντια στις προηγμένες τεχνολογικά μηχανές οι οποίες έχουν υποτάξει τον άνθρωπο). Οπότε καταλαβαίνεις πόσο πολύ καλά πέρασα παρακολουθώντας αυτήν την ταινία. Εκτός από την φράση σου ότι “είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες όλων των εποχών!”, εγώ θα πρόσθετα ότι είναι και η πιο αιματοβαμμένη ταινία όλων των εποχών!. Αυτό που σου λέω έχει επισήμως καταγραφεί και δεν το λέω εγώ. Επίσης λατρεύω και τα σπλάτερ όπου το “Braindead” είναι ο ορισμός του αυτού του είδους. Όποτε ακούω την λέξη σπλάτερ το μυαλό πηγαίνει αμέσως σε αυτήν την ταινία.
    Συμφωνώ σε όλα με αυτά που λες, αν και δεν θα μπορούσα να του βάλω 5 και να το χαρακτηρίσω αριστούργημα. Έχει απίστευτο ταλέντο ο Πίτερ Τζακσον όπου θα ήθελα πολύ να τον ξαναδώ να επιστρέφει στα παλιά του λημέρια αλλά πολύ δύσκολο το κόβω. Ψάχνω να βρω την πρώτη του πειραματική ταινία το “Bad Taste” όπου είναι κι αυτό σπλάτερ, με μηδαμινό budget και αγγίζει τα όρια του κακόγουστου αστείου.
    Πάντως η καλύτερη ταινία με ζόμπι και μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες είναι το αριστουργηματικό “Η νύχτα των ζωντανών νεκρών” το οποίο και αποτελεί σταθμό στο σινεμά του φανταστικού με ένα από τα πιο πεσιμιστικά φινάλε που έχω δει ποτέ στη ζωή μου.
    Όσο για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών εμένα μου άρεσε πιο πολύ το πρώτο όπου το βρήκα πιο ατμοσφαιρικό, ήταν όπως κι αν το κάνουμε η αρχή της ιστορίας και τέλος είχε πιο πολύ ουσία από τα άλλα δύο τα οποία επικεντρωνόντουσαν πιο πολύ στη δράση.
    Ελπίζω να μη στα έπρηξα, αλλά τι να κάνω αφού είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kioy καιρό είχαμε να σε δούμε ή ιδέα μου; :)

    Αργύρη έχω βαρεθεί να σας λέω να γράφετε όσο θέλετε! Αν τα πρήζετε σε κάποιον έχει την επιλογή να μη διαβάσει τα μεγάλα σχόλια!

    Το Bad Taste είναι εξαιρετικό. Κι εγώ άργησα να το δω αλλά είναι υπέροχο!

    Η νύχτα των ζωντανών νεκρών είναι σταθμός αλλά να κάνουμε και μια αναφορά στο Zombie 2 του Fulci...

    Ο άρχοντας είναι τρομερή ταινία απλά εμένα δεν μου άρεσε! Θέμα προσωπικού γούστου καθαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Braindead είναι κορυφαίο. Από το τρέιλερ και μόνο καταλαβαίνεις πως πρόκειται για τρομερή ταινία. Τί να πρωτοθυμηθώ...Τη σκηνή που ο Λάιονελ κυνηγάει το καρότσι με το μωρό-ζόμπι ;;; Την κηδεία της μάνας του, που κάνει μια τραγελαφική προσπάθεια να της κάνει ηρεμιστική ένεση ;;; Το μωρό-ζόμπι που έχει μια ατυχή επαφή με το μπλέντερ ;;; Σίγουρα μία από τις τρεις καλύτερες ζομποταινίες, με μία πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη προσέγγιση στο μητρικό σύμπλεγμα τύπου Άμλετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίουουίου

    ΥΓ: Απλά είπα να εκφραστώ καλύτερα με "ουίου"... Όχι άλλες ζομποταινίες, τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα, όχι άλλο κάρβουνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΓ: Γιατί ρε Jack, μια χαρά είναι η ταινία. Και ο Φρόντο με το χορτοκοπτικό θα ήταν γαμιστερότατος...Θα έβγαινε, κοντός καθώς είναι, με το τεράστιο εργαλείο και θα φώναζε στα Όρκς: "I've come to chop you up, motherfuckers !".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Annie με εκπλήσσεις πολύ όπου δεν το περίμενα αυτό από γυναίκα. Από ότι έχω καταλάβει βλέπεις πολύ ταινίες cult, τρόμου, σπλάτερ, ζόμπι κτλ όπου τέτοια ακριβώς μου αρέσουν κι εμένα.
    Πολύ καλά έκανες που ανέφερες το “Zombie 2” του Fulci, το οποίο ήταν εξαιρετικό και μου άρεσε πολύ. Μη μου πεις ότι έχεις δει και το “ Το ολοκαύτωμα των κανίβαλων - Cannibal Holocaust” η οποία θεωρείται από πολλούς αλλά και από εμένα ως η πιο σοκαριστική ταινία που έχει γίνει ποτέ και έχει απαγορευτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, γιατί θα με στείλεις.
    Μπράβο ρε bauer24 που μου θύμισες και την ταινία “Τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα” το οποίο ήταν εξίσου απολαυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΟΣ WITH:

    Αφού ξέρεις πως δεν το έχω δει... Δεν έτυχε όταν έπρεπε και τώρα δεν είμαι σε φάση...

    ΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΗ:

    Τι υπάρχει τέτοια ταινία;!;!; :o :ο :ο :P Β)

    ΥΓ: Το Ολοκαύτωμα και γω το έχω δει. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό κι αυτό! Κι εγώ νόμιζα ότι αναφερόσουν σε αυτήν την ταινία όπου ο ξένος της τίτλος είναι “The Return of the Living Dead (1985)”. Πάντως αν σου αρέσουν οι ταινίες με ζόμπι θα σου την πρότεινα ανεπιφύλακτα. Είναι μια cult ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πλάκα έκανα ρε Αργύρη... Φυσικά και ήξερα πως υπάρχει τέτοια ταινία!!! :P :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ φταίω που είμαι ευκολόπιστος. Τελικά είχε δίκιο η Annie ότι είσαι ύπουλος!!!. Θα το θυμάμαι αυτό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ναι είστε καλά ρε με φτιάξατε τη μέρα με τις αναφορές σας!
    αργυρη συνέχισε έτσι και θα πας πολύ μπροστά:}

    annie βλέπω άρχισες πάλι τις ωραίες βαθμολογίες...μπράβο:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. With κάθε φορά που σκέφτομαι την ταινία περνάει και άλλη σκηνή από το μυαλό μου. Αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η επικότερη σκηνή του κινηματογράφου, ακριβώς μέχρι να θυμηθώ την επόμενη... Πω ρε συ τι σκηνικό κι αυτό με το μπλέντερ;

    Jack παιδί μου τι έπαθες; Τι είναι αυτό το ουίου;

    "Θα έβγαινε, κοντός καθώς είναι, με το τεράστιο εργαλείο και θα φώναζε στα Όρκς: "I've come to chop you up, motherfuckers !"." Απλά epic!

    Αργύρη δεν έχεις δει τίποτα ακόμη :) Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι σε εκπλήσσει; Γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να εκτιμήσει τη μεγαλοσύνη του να γυρνάει κάποιος από τον τάφο για να αρχίσει τις μάσες;

    Το Cannibal Holocaust δεν το έχω δει και ούτε πρόκειται. Κρυφοθέλω αλλά ξέροντας τι παίχτηκε με τη χελώνα πονάει η καρδιά μου και δεν νομίζω ότι θα το αντέξω!

    Aldo μόνο στις καλτιές βάζω βαθμολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή